StoryEditor

PARK PRIRODE PAPUK U slavonsko gorje na kampiranje i istraživanje geoloških ostataka Panonskog mora

‘Park šuma Jankovac puna je svježine i romantike. Uvijek je bila privlačna svakom ljubitelju prirode, planine i mira’, kaže Maja Jurlina, rukovoditeljica odsjeka za promidžbene aktivnosti Parka
Autor:
Tekst: Barbara Stjepanović
13/05/2020 u 11:31 h
Park šuma Jankovac, Park prirode Papuk
Park šuma Jankovac, Park prirode PapukPARK PRIRODE PAPUK
Zahvaljujući iznimnoj geološkoj i biološkoj raznolikosti i vrijednoj kulturno-povijesnoj baštini, Papuk je proglašen parkom prirode 23. travnja 1999., navodi Maja Jurlina, rukovoditeljica odsjeka za promidžbene aktivnosti, prodaju i turističku djelatnost. Park obuhvaća veći dio planine Papuk i dio planine Krndije te predstavlja geološki najraznolikije područje u Hrvatskoj. Park prirode Papuk ujedno je i jedini geološki park u Hrvatskoj. Njegova se povijest veže s Panonskim morem koje se nekada nalazilo na njegovom području, u današnjoj Slavoniji. Papuk, ali i ostale slavonske planine nekada su bili otoci Panonskog mora. Brojni fosili koji su danas dostupni u njemu smješteni su na gotovo 1000 metara nadmorske visine.

Prirodne posebnosti

"Posebna se pažnja posvećuje održavanju ravnoteže između ciljeva prirodnih i kulturoloških vrijednosti Parka", kaže Jurlina te dodaje da je u Parku još važno održivo korištenje prirodnih dobara te lokalna i međunarodna suradnja. Foto: Park prirode Papuk Građani najčešće posjećuju Park šumu Jankovac, Kamp odmorište Duboka, Adrenalinski park Duboka i Kuću Panonskog mora. "Unutar Parka prirode nalaze se brojna područja koja imaju veći stupanj zaštićenosti nego ostali dijelovi parka", objašnjava Jurlina. Kako kaže, taj status su dobili zbog svojih neuobičajenih značajki koje ih manifestiraju kao jedinstvene u području, regiji, zemlji, pa čak i šire. Građanima je posjet tih područja dostupan cijelu godinu, a kako rukovoditeljica navodi, u posebno vrijedna područja, uz već spomenuti Jankovac, spadaju i geološki spomenik prirode Rupnica, posebni rezervat šumske vegetacije Sekulinačke planine, spomenik prirode Dva hrasta, spomenik prirode Stanište tise te posebni floristički rezervat Pliš-Mališčak-Turjak-Lapjak. [caption id="attachment_17983" align="aligncenter" width="696"] Foto: Park prirode Papuk "Najposjećenija lokacija svakako je Park šuma Jankovac koja iz godine u godinu bilježi značajan porast posjetitelja", kaže rukovoditeljica Jurlina. Svježina i romantika, opisuje Jurlina park šumu ljubiteljima prirode, planine i mira. Posjetitelji mogu vidjeti neodoljive slapove, a bilježi se i sve veći broj ljubitelja planinarenja. Još je poznata zbog grofa Jankovića po kojemu je i dobila ime, a čiji se grob nalazi u sklopu Jankovca. "Grofova poučna staza izgrađena je u najljepšem dijelu Park šume Jankovac. Sve što je postavljeno zbog sigurnosti posjetitelja, poput stuba i rukohvata, omogućuje pristup najljepšim prizorima ovog parka", ističe rukovoditeljica. Također, grofova staza je 2006. godine dobila nagradu "Zeleni svijet" Hrvatske turističke zajednice, a Park prirode Papuk može se pohvaliti brojnim nagradama koje je dobio kroz godine.

Edukacijska ponuda

Park se prostire na dvije županije, Virovitičko-podravsku i Požeško-slavonsku. Najviše je posjećuju slavonci, kaže Jurlina, ali posjetitelji im dolaze i iz ostalih dijelova Hrvatske, pa čak i iz drugih zemalja. Za posjetitelje je prikladno što u mnogim dijelovima ovog Parka prirode mogu provesti noć. Postoje odmorišta koja su vezana uz njega, poput Kamp odmorišta Duboka koje se nalazi nasuprot Požege te se u sklopu njega nalazi i istoimeni adrenalinski park. Prostire se u dva poligona s različitim vježbama, a primjeren je za sve generacije. U Parku se može vidjeti i Kuća Panonskog mora, "posjetiteljsko-edukacijski centar Parka koji sadrži atrakcije u unutrašnjem i vanjskom prostoru te prezentira prirodne ljepote na inovativan način", opisuje rukovoditeljica. [caption id="attachment_17986" align="aligncenter" width="696"] Foto: Park prirode Papuk Osim planinarenjem i vožnjom bicikala, posjetitelji se u Parku mogu i voziti u kanuima, a uz to sve mogu i naučiti nešto o ljepoti koju im pruža Hrvatska. "Ponosimo se svim ljepotama koje smo naveli, a koje Papuk nudi svim zaljubljenicima u prirodu, ali i iznimnim trudom i radom koje zaposlenici Parka ulažu u stvaranje novih ideja i načina prezentiranja prirodnih i kulturnih vrijednosti ovog područja pod zaštitom UNESCO-a", naglašava rukovoditeljica. Kako kaže, nagrade i priznanja koje Park dobiva su im jedna velika motivacija za daljnji uspješan rad ustanove.
25. srpanj 2024 15:20