Foto: Pexels

Moram priznati da me to lagano začudilo jer ovo je Zagreb – glavni grad, mnogo liječnika, navodno mnogo opcija i mogućnosti, ali nije tako, započela je studentica Korina Flego, inače s Cresa, svoju priču o potrazi za ginekologom u Zagrebu. Kao studentica kojoj je hrvatska metropola “samo” boravište, nema svog studentskog ginekologa, a ginekolozi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) nemaju mjesta za nju.

Na pregled koji žene moraju obaviti najmanje jedanput na godinu, studentice odlaze u privatne poliklinike i plaćaju stotine kuna, iako bi trebale imati pravo na javno zdravstvo.

Nedostaje ginekologa

Korinin je slučaj, nažalost, pravilo, a ne iznimka. Glavni grad Hrvatske i najveći studentski grad u zemlji nema osiguranu adekvatnu primarnu zdravstvenu zaštitu za studente čije prebivalište nije Zagreb. Takvi studenti imaju tri opcije. Prva je odabir novog liječnika, čime gube liječnika u mjestu prebivališta. Druga opcija je hitan prijem koji uglavnom nije dovoljan za liječenje, a treća opcija je odlazak privatnom liječniku, a to “definitivno nije za svačiji džep, pogotovo studentski”, istaknula je Korina.

Teško je pronaći ginekologa koji ih može i želi upisati u svoju ambulantu, što daje naslutiti da ginekologa nedostaje. Naime, Korina je istaknula da je nazvala osam ginekoloških ordinacija u Zagrebu kojima je htjela donijeti karton, od kojih je pet reklo da ne primaju nove pacijente jer ih već imaju previše, a ostali se nisu niti javili na telefon. Pitanje o nedostatku liječnika, s naglaskom na ginekologe, upućeno je i Ministarstvu zdravstva, no do trenutka pisanja ovog članka odgovor nije došao.

Studentica Korina nazvala je osam ginekoloških ordinacija u Zagrebu kod kojih je htjela prebaciti karton, od kojih je pet reklo da ne primaju nove pacijente jer ih već imaju previše, a ostali se nisu niti javili na telefon

Rješenje problema pronalaska ginekologa za sve studentice koje svoj karton ne mogu ili ne žele prenijeti u Zagreb ponudio je Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu (SZZG) i njegov novi predsjednik Ivan-Pavao Boras. Na stranici na Facebooku SZZG-a najavio je osnivanje studentske ambulante, obećao zauzimanje za uspostavu studentske poliklinike te provedbu popularizacije i edukacije u zdravstvu. Tako bi studenti kojima je Zagreb samo boravište dobili liječnika opće prakse, ginekologa, stomatologa i psihološko savjetovalište.

Predsjednik SZZG-a za Global je rekao kako smatra da bi se problem nedostatka ginekologa riješio suradnjom s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Naime, mnogo je specijalista ujedno u nastavnom zvanju na Medicinskom fakultetu.

“Uvjereni smo da bi se pronašao adekvatan broj liječnika koji bi bili voljni dio radnog vremena raditi u Studentskoj poliklinici”, rekao je Boras.

I ginekolozi se bave koronom

Slično je prije pandemije djelovalo Savjetovalište za reproduktivno zdravlje studenata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo (NZJZ) “Dr. Andrija Štampar”, pokrenuto uz potporu Gradskog ureda za zdravstvo. Naime, u NZJZ su studentice mogle doći na pregled koji su obavljali specijalisti ginekologije inače zaposleni u drugim ustanovama, navela je voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu u Štamparu Tatjana Vidović Petričević.

Pandemija je prekinula provođenje tog programa jer su se djelatnici, uz svoje redovne poslove, morali posvetiti i radu s oboljelima od koronavirusa, objasnila je Vidović Petričević. S druge strane, Boras je istaknuo da su u komunikaciji s gradskim Uredom za zdravstvo dobili potvrdu da se projekt nastavlja čim epidemiološke okolnosti to dopuste.

Za pregled u Savjetovalištu studentice nisu trebale nabavljati uputnicu niti prenositi karton, nego su se samo morale najaviti za pregled. Ako bi papa-test bio loš, one bi s internim uputnicama odlazile u Kliniku za tumore gdje su gotovo odmah dolazile na red.

“Suradnja Grada, Klinike i studentica funkcionirala je vrlo dobro”, istaknuo je novopečeni predsjednik Studentskog zbora.

O početku rada Studentske poliklinike Boras ipak nije previše optimističan, rekao je da mu je “trenutačno teško prognozirati točan početak rada s obzirom na brojne faktore o kojima ovisi osnivanje ambulante ili poliklinike”, a u prilog ne idu ni okolnosti s koronavirusom.

Podrška za studentsku polikliniku

Osim pandemije, realizaciju projekta usporava i to što primarna zdravstvena zaštita za studente nije pravno definirana, napomenuo je Boras. Studentski predstavnici nemaju se na što pozvati u pravnom smislu u pregovorima za osnivanje ustanove takvog tipa. Bez obzira na to, naveo je da je cilj SZZG-a realizacija ovog projekta do početka ili tijekom akademske godine 2022./2023.

Do tada će studentice morati gubiti ginekologe u mjestu prebivališta, da bi možda, uz mnogo strpljenja i sreće, mogle pronaći ginekologa u Zagrebu ili će svoj ginekološki pregled plaćati, baš onako kako su to napravile Korina i mnoge druge djevojke. Naime, Korina je nakon bezuspješne potrage za liječnikom koji će je primiti putem HZZO-a u jednoj grupi na Facebooku pročitala da većina žena isti problem riješi odlaskom privatnom ginekologu.

“Kod privatnika sam imala više sreće”, rekla je studentica i objasnila da ju je primila prva liječnica koju je kontaktirala, a termin pregleda je dobila već za nekoliko dana.

Savjetovalište u Štamparu ne radi zbog ‘epidemiološke situacije i angažiranosti liječnika i medicinskih sestara, odnosno djelatnika Zavoda i ginekologa, na drugim radilištima’, objasnila je Petričević Vidović

“Prekrasna doktorica i stvarno ugodno iskustvo, koliko tako nešto može biti ugodno. Međutim, činjenica je da je privatna ginekologija prilično skupa jer je prosječna cijena kompletnog pregleda oko 700 kuna”, navela je Korina i dodala da bi sigurno iskoristila ponudu studentske poliklinike kada bi se ona pokrenula.

Njezino pokretanje, prema riječima predsjednika SZZG-a, već su podržali Sveučilište, Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) i Ministarstvo zdravstva. Slijedi teži dio posla, a to je tehnička realizacija projekta za koju će iznimno važan biti Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, koji stoji uz projekt od njegovih samih početaka.

“Članovi Studentskih zborova Medicinskog i Stomatološkog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uz sve svoje studentske i društvene obveze, izdvojili su svoje vrijeme da bi radili za opće dobro, za sebe i svoje kolege. Nadam se da sav trud, vrijeme i energija koje su kolege izdvojili i uložili neće otići u vjetar”, zaključio je Boras.