Foto: Petra Orešković / GLOBAL

Sobovi, saonice, šljokice, snijeg, Djed Božićnjak, šampanjac – nema kakvih motiva ne možemo pronaći na ukrasnim vrećicama, pogotovo u blagdansko vrijeme. Ipak, ako želimo dodatno iskazati koliko nam je do nekoga stalo, umjesto da poklone samo posložimo u vrećice, možemo ih zamotati. Dovoljno je malo mašte, truda i slobodnog vremena i svaki će poklon još više zablistati. Dobro, trebat će nam i papir za zamatanje, pokoja mašnica, čestitka, škare i selotejp. “Wow efekt” je zagarantiran, a čak i poklon s kojim sadržajno nismo zadovoljni, maštovitim omotom oborit će s nogu.

Ako niste vični zamatanju poklona, ali se želite okušati, donosimo nekoliko savjeta kako zamotati knjigu, parfem ili bocu omiljenog pića.

Knjiga s porukom

Knjiga kao dar uvijek je dobar odabir. Bilo da nekome želimo pokloniti limited-edition izdanje s posvetom omiljenog autora, knjigu koju dugo traže ili gledaju po izlozima knjižara ili određeno djelo koje nas podsjeća na tu osobu. Ono što predstavlja veći problem je kako zamotati knjigu, a da nije dosadno i već “izlizano” – okružimo papirom, zalijepimo rubove i kraj. Na slici pogledajte devet jednostavnih koraka za efektno zamatanje.

Foto: Petra Orešković / GLOBAL

1. Prvo što trebate je knjigu postaviti na odabrani ukrasni papir, na način da iznad knjige ostane dovoljno papira da, kad ga prebacite na knjigu, prekrije njezinu polovicu.

2. Spustite papir da prekrije polovicu knjige i s malo selotejpa zalijepite papir za knjigu

3. Sa svake strane “stršit” će rubovi papira. Spustite ih uz rubove knjige tako da dobijete po dva “krila” sa svake strane.

4. Prvo krilo s lijeve strane povucite prema sredini knjige.

5. Isto napravite i s prvim krilom s desne strane knjige.

6. Zatim isti postupak ponovite i s preostala dva krila.

Glavni dio zamatanja je gotov, preostalo je još samo ukrasiti poklon. Možete zalijepiti gotove mašnice te, kao na slici, sakriti božićnu čestitku.

Ovaj princip ne mora se koristiti samo za zamatanje knjige, jednako će zamjetljivo biti i za zamatanje okvira za fotografije, društvenih igara, notesa, parfema, pa čak i omiljenih božićnih džempera.

Mašna u prvom planu

Za one kojima je prvi princip možda ipak prekompliciran, drugi savjet je da igraju na sigurno. Čak i jednostavno zamotan poklon postat će poseban s uočljivom mašnom. Bitno je da mašna bude velika i efektna – srebrene i zlatne šljokice u vrijeme Božića uvijek su in, a ni malo kiča nije na odmet.

Foto: Petra Orešković / GLOBAL

Poklon se uredno zamota u tek četiri jednostavna koraka, a najveći naglasak stavlja se na mašnu koju možete ili kupiti gotovu ili napraviti sami. Zatim ju, dvostranim selotejpom ili s malo ljepila pričvrstite na dar.

Ako se odlučite na samostalnu izradu mašni, postoji nekoliko načina, a krajnji rezultat uvelike ovisi i o materijalu. Bitno je da trake nisu baršunaste niti sjajne, najpoželjnije su satenske.

Najlakši način za napraviti trodimenzionalnu, višeslojnu mašnu je da ukrasnu traku, debljine otprilike 2 centimetra, omotate tri puta oko četiri prsta. Zatim se traka provuče među prstima (između prstenjaka i srednjeg prsta) i s njom se stegne ova mašna u nastajanju. Traku razlistate, a donji dio, razrežete na dva dijela.

Foto: Petra Orešković / GLOBAL

Svi vole bombone

Prava je muka zamotati poklon kuglastog oblika pa kad poklanjate staklenu snježnu kuglu ili kuglicu za bor najbolje rješenje je zamotati kao – bombonu. Slatke bonkase svi vole, a maštovitost neće proći nezamijećeno. Ovo je možda najjednostavniji način za zamotati okrugli poklon i puno je posebniji nego da poklon stavljamo u kutiju koju bismo zatim klasično zamotali.

Jednostavno oko poklona napravimo “valjak” koji zatim sa svake strane poklona stegnemo ukrasnim trakicama. Da bi lažni slatkiš bio još slađi trakice “nafrčkamo” sa škarama.

Foto: Petra Orešković / GLOBAL

Vinca rumena

Božić ne bi bio Božić bez dobrog kuhanog vina, a proslava Nove godine ne može proći bez pjenušca. Ako se ove godine odlučite pokloniti nekome bocu omiljenog alkoholnog pića, nemojte ju samo staviti u duguljastu vrećicu – i boca se može zamotati. Trebat će vam dvije vrste ukrasnog papira izrezanog u kvadrat – neka oba budu iste visine i širine.

1. Prvi korak je da oba papira složite u trokute s pravim kutom. Samo gornji lijevi rub spojite s donjim desnim rubom kvadrata. Kad ste napravili dva trokuta, stavite ih jedan na drugi, kao na slici.

2. Bocu zatim stavite tako da se vrat nalazi na praznini između dva vrha papirnatog trokuta, a kraću (desnu) stranu papira podignite na bocu i zalijepite.

3. Zarolajte bocu prema kraju papira, ali ne do kraja.

4. Od oba ukrasna papira ostali su vršci. Njih, prvo jedan, zatim drugi, lomite cik-cak, dok ne dođete do boce, zatim ga zalijepite selotejpom za bocu. Postupak ponovite i s ostatkom donjeg papira.

Foto: Petra Orešković / GLOBAL