Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Kremasta tjestenina s piletinom i pestom, salata od tune, domaći kroketi od krumpira, cezarova salata, kotleti u umaku od gljiva uz pire od graška. Možda ova jela nikad niste vidjeli na jelovniku u obližnjoj menzi, ali uz malo mašte, kreativnosti i kulinarskog umijeća mogu se naći na meniju svakog studenta koristeći gotove namirnice iz studentskih restorana. Nije tajna, naime, da unatoč tomu što je menza često najjeftinija i najpraktičnija opcija, studenti nisu uvijek zadovoljni ponudom hrane koju tamo dobiju. Pa zašto je onda malo ne “doraditi”?

I domaća pašteta

“Znala sam s piletinom ili puretinom iz brze menze pripremati curry rižoto ili tortilje u koje bih samo dodala još neko povrće. A kad smo baš ‘švorc’ onda se može napraviti i pašteta s ribljom konzervom ili od pilećih prsa sa žara. Može se pripremiti stvarno svašta”, kaže studentica Petra Pavlović.

Dodaje da u početku najčešće odlazila u menze, ali je s vremenom počela eksperimentirati i tako postala pravi stručnjak za spremanje novih jela s već pripremljenim namirnicama iz menze. To često prakticira i student Philippe Licul čija su specijalnost salate.

“Volim meso narezati na komadiće i pomiješati ih sa salatom, kupusom, kukuruzom i rajčicama, a sve to se može lako povezati salatnom majonezom koja je u ponudi svake menze”, predlaže Philippe.

Još jedna prednost korištenja već gotovih namirnica iz menze jest što se ne morate brinuti što ćete, na primjer, sa sirovim mesom ako ste ga kupili previše za jedan obrok, a nemate škrinju ili vam je ona koja postoji u sklopu mini hladnjaka u sobama već odavno zatrpana

Također, taj ponosni Istranin već dulje razmišlja kako pripremiti maneštru – autohtono istarsko jelo, nešto između guste juhe i variva.

“Mogao bih koristiti grah, krumpir i kukuruz, a kako bi okus bio još bolji dodao bih kranjsku kobasicu koja je također često u ponudi menze”, razmišlja Philippe i dodaje kako ga je to da se ovo jelo izvorno treba kuhati i po nekoliko sati do sada sprečavalo da uopće razmišlja o njegovu pripremanju, ali gotovi bi sastojci mogli znatno skratiti taj proces.

Brojne su prednosti korištenja već gotove hrane iz studentskih menzi u kuhanju. Prije svega, znatno se skraćuje kuhanje.

Konkretno, za pripremanje tortilja na ovaj način trebat ćete desetak minuta – gotove tortilje se mogu pronaći u gotovo svakoj prodavaonici, a za nadjev samo trebate nasjeckati već pripremljenu piletinu iz brze menze, dodati, na primjer, meksičku mješavinu koja je također redovita ponuda te menze i svemu dodati neki umak. Važna je i razlika u cijeni: primjerice, za prosječnu cijenu samo sirove piletine možete pripremiti cijeli obrok, a ni naručivanje dostave nije ništa isplativije rješenje. Još jedna prednost korištenja već gotovih namirnica iz menze jest što se ne morate brinuti što ćete, na primjer, sa sirovim mesom ako ste ga kupili previše za jedan obrok, a nemate škrinju ili vam je ona koja postoji u sklopu mini hladnjaka u sobama već odavno zatrpana.

Može i samo kao prilog

Ipak, činjenica je da se ne može iskoristiti baš sve iz menze.

“Od povrća koristim jedino kukuruz ili salatu jer ponuda povrća nije baš najbolja. Krumpir, brokulu ili zelje radije kupim u prodavaonici”, savjetuje Petra Pavlović. A ako vam se kuhanje i dalje čini prenaporno ili nepotrebno, razmislite o korištenju hrane iz menze kao priloga.

“Ako bi mi se taj dan svidio samo neki prilog iz menze, znala sam ga ponijeti i dodati, recimo, pržene polpete uz grašak u umaku”, objašnjava Lucija Maradin. Opcija je, dakle, bezbroj, samo treba primijeniti te ideje u svakodnevici.