Foto: Tihana Selmani/Global

Kako rasporediti studentski proračun a da nešto novca ostane i za izlaske, kino, kavu s prijateljima, kupnju ili što god vam je zadovoljstvo? Pametnom i unaprijed planiranom kupnjom namirnica, kao i praćenjem sniženja u prodavaonicama te obilaskom tržnica svakako možete uštedjeti, no potrebno je izdvojiti malo vremena kao i uočiti akcije u prodavaonicama. Uputili smo se u potragu za niskim cijenama i uočili kako svaki dućan ili tržnica nudi asortiman koji je zaista isplativ.

Ako tražite povoljnije voće i povrće, nikako ne treba zaobići Dolac. Cijene variraju od štanda do štanda, ali ako pažljivo gledate, možete kupiti kilogram limuna za tri, kilogram paprika za deset kuna ili punu vreću različitih vrsta salata kao što su matovilac, rikola, potočarka ili radič za dvadeset kuna, dva ananasa za deset kuna ili kilogram jagoda za osam. Upravo nam je gospođa Štefica objasnila čari kupnje na Dolcu.

Foto: Tihana Selmani/Global

“Na placu nikad ne sitničarimo oko dekagrama više. Ja neću propasti, a kupcu ljepše izgleda punija vrećica“, rekla nam je Štefica. Upoznali smo Šteficu s našim novinarskim zadatkom i zamolili za naputak kada je najpametnije kupovati kako bi se uštedjela koja kuna. “Kako dan ide, tako i cijene padaju ako vidim da se roba ne prodaje. Ponekad se dogodi da kupcu za deset kuna napunim vreću salatom, ali vikendom se sve brzo proda“, poručila je.

Foto: Tihana Selmani/Global

Zaključili smo da je najpametnije kupovati radnim danom, nakon podneva ili kad je kišovito. Ipak, ponekad će vas prodavači pokušati zapričati ili zavarati ekstremno niskim cijenama. Upravo se to dogodilo nama. Popričali smo s jednim prodavačem o tome kako posao ide, kakve su cijene, a on nam je ponudio tri porcije jagoda za deset kuna. Oduševljeno smo pristali, a kada smo došli kući, shvatili smo da je devedeset posto jagoda trulo. Tako da osim dobronamjernih prodavača, postoje i oni koji se samo žele riješiti pokvarene robe.

Što se tiče prodavaonica, akcije njihova asortimana treba dobro pratiti, a postoje i takozvani food-outleti. No treba istaknuti da sniženja idu na ruku onima koji se ne opterećuju kalorijama. Naime, zapazili smo kako su slatkiši, grickalice i procesuirana hrana najčešće na sniženju.