StoryEditor

THRIFTANJE JE IN Evo zašto kupovati u trgovinama s rabljenom odjećom

‘U posljednje vrijeme kolegice i ja primjećujemo kako nas sve više posjećuju djevojke u 20-ima pa i adolescenti‘, istaknula je prodavačica zagrebačkog second hand dućana

Autor:
Anđela Anterić i Ana Macukić
04/06/2024 u 09:50 h
<p>Thriftanje, second hand</p>
Thriftanje, second handPIXABAY

Sigurno ste nekad zavirili u svoj ormar i našli hrpu stare odjeće za koju biste pomislili: hoću li to više ikad obući? Ipak, novo moderno vrijeme sa sobom nosi mnoštvo starih modnih vrijednosti. Svjedoci smo trendova koji promoviraju održivu modu pa je iz dana u dan neizvjesno što će iz našeg ormara već sutra biti "in".

Održivost kao poticaj

Potrošačke navike doživljavaju nagle promjene, osobito one vezane uz modni stil, zbog kojih se u prvi plan stavlja popularizacija već nošene odjeće, odnosno kupnje u second hand dućanima. Kultura uličnog ormara postala je fenomen koji se sve više propagira među mladima na društvenim mrežama poput Instagrama i TikToka. Naglasak se stavlja na promicanje očuvanja rabljenih proizvoda te svijesti o važnosti izgradnje vlastitog stila bez osvrtanja na puko praćenje trendova.

Ako ste modni fanatik, sigurno ste već primijetili kako ono što ste prije samo godinu dana "morali" imati kao komad u svom ormaru, sada više ni ne uočavate. Ovakve promjene rezultat su fast fashiona, odnosno brze mode koja se ponajprije oslanja na online kupnju. Ipak, u moru velikog izbora, sve se više propagira "thriftanje", to jest, kupovina rabljene odjeće, a njegovo prakticiranje pomaže očuvanju okoliša i stvaranju vlastitog modnog izričaja. I

Također, kultura "thriftanja" pravi je znak da postoje bezvremenski odjevni komadi. U second hand dućanima ili na buvljacima uvijek možete pronaći običnu bijelu majicu, jeans hlače ili kožnu jaknu kao odjevne predmete koji se savršeno kombiniraju s drugima, a i jeftiniji su nego u klasičnim trgovinama.

Ipak, second hand trgovine doživljavaju razne predrasude, ponajviše zbog asortimana već rabljene odjeće. I same smo posjetile jedan poznati zagrebački secondhand dućan gdje smo isprobale "thriftanje". Iako je to trend prije svega popularan među onima u 20-ima i 30-ima pa ima i kupaca tih godina, no zanimljivo je da u samoj trgovini kažu kako na njihovim policama odjeću najčešće biraju oni stariji od 40.

image

Thriftanje, second hand

GLOBAL

"U posljednje vrijeme kolegice i ja primjećujemo kako nas sve više posjećuju djevojke u 20-ima pa i adolescenti. Kako su nam neki od njih objasnili, kreću kupovati second hand zbog toga što je to trend na Tik Toku i Instagramu", kaže nam prodavačica s kojom smo razgovarale.

Pritom su to prvenstveno žene, a kada poneki muškarac i zaluta u second hand većinom ponovno kupuje za svoje supruge ili kćeri. Samim time više je ženske ponude, što je i sama prodavačica istaknula, a većina je uistinu kao nova. Kosi se to sa čestim stereotipom koji kupci imaju o ovakvoj vrsti kupovine.

"Oni koji dođu ovdje najčešće nemaju predrasude jer da imaju ne bi došli ovdje kupovati. Ali ponekad nam znaju doći kupci koje samo zanima što se nudi, ali ne planiraju ništa kupiti jer, kako kažu, ta je odjeća prljava, iskorištena i nekvalitetna. Tada je najčešće i pitanje poput: ‘Tko zna tko je to sve nosio?‘ U takvim slučajevima pokušavamo uvjeriti kupce kako nemaju razloga za zabrinutost i kako je sve što se nudi provjereno i sigurno", zaključuju iz second hand trgovine.

Kao dobitak na lutriji

Kakva je ponuda provjerile smo i same. Na prvi pogled, u trgovini je teško snaći se jer nema klasičan raspored kao u ostalim trgovinama s odjećom. Odjeća je raspodijeljena prema odjevnim komadima, primjerice sve majice su izložene na jednome mjestu, dok su traperice i hlače na drugome. Kako su to sve unikatni komadi, nikada nećete pronaći dvije iste haljine u istim veličinama.

Dakle, ako nađete savršeni odjevni komad, postoji šansa da nije u Vašoj veličini. Ali to je čar "thriftanja", kada pronađete majicu u Vašoj veličini, u odličnome stanju i to za samo nekoliko eura- dobili ste na "thrifting" lutriji.

image

Thriftanje, second hand

GLOBAL

Nakon malo duže i detaljnije potrage u moru odjeće, pronašle smo par odjevnih komada koji se svakako mogu ponovno nositi. Odjeću koju smo isprobale bila je u idealnome stanju, kao da je nošena samo nekoliko puta, a po komadu se moglo potrošiti do pet eura.

Ako imate sreće s veličinama, u second handu možete pronaći cjelokupni outfit. No, ako ste manje sreće pronaći ćete pojedinačne komade koje možete iskombinirati s postojećom odjećom.

Dakle, ako želite uštedjeti koji euro pri obnovi svoje garderobe mogli biste razmotriti kupovinu u second-hand-u. Pri kupovini u second-hand dućanima uzmite u obzir da neće svaka kupovina biti uspješna zbog raznih faktora: od veličina, nekvalitetnih odjevnih komada do različitog modnog izričaja. Također, uzmite u obzir da se u tim trgovinama nalazi i odjeća koja je produkt brze mode, no ipak kupovinom pazite na održivost takvih komada.

Vezani članci
22. listopad 2024 10:44