Foto: Pixabay

Svima je poznato da je luk povrće koje je najteže nasjeckati, no ne zbog oblika ili žilavog sastava, već zbog vjerojatnosti da će gotovo svima zasuziti oči. Uzrok tomu je kemijski spoj koji se ispušta u zrak u obliku plina, koji nadražuje suzne žlijezde u očima i dovodi do suzenja. Problem ne bi bio velik da luk nije glavni sastojak većine jela. Ali jest.

Kako ne zaplakati?

Postoje dva ključna načina kako minimizirati suze prilikom rezanja luka, a to su smanjiti količinu ispuštenog plina i spriječiti da on dođe u kontakt s našim očima.

Da bi se smanjila količina oslobođenog plina, potrebno je što manje oštetiti luk. Jedan od najboljih načina da se to postigne je korištenje kvalitetnog i oštrog noža koji lako prereže luk, a često se i preporučuje luk čuvati na hladnim temperaturama. Iako hlađenje luka nije uobičajena praksa na tržnicama ili u trgovinama, hladni luk sporije pušta plin u usporedbi s lukom sobne temperature, a istovremeno ne utječe na okus. Stoga je za lakše sjeckanje luk potrebno čuvati u hladnjaku ili staviti u zamrzivač na 10-15 minuta prije pripreme.

Prilikom samog sjeckanja, potrebno je pokušati spriječiti ulazak nadražujućeg plina u oči na sljedeće načine:

1. Oštrim nožem započnite sjeckanje tako što ćete odsjeći kraj stabljike cijelog luka, a kraj korijena pokušajte ostaviti netaknutim jer se tamo nalazi najviše spojeva.

2. Uklonite koru samo s polovice luka koju prvo sjeckate. Počnite rezati po dužini do željene debljine, od presječenog kraja luka sve dok ne dođete do korijena, bez potpunog rezanja kod korijena. Kad ste narezali cijelu polovicu, odsijecite i sam korijen.

Čuvati za kraj

3. Prilikom sjeckanja, najbolje je prekriti ili premjestiti izrezane dijelove luka. Nakon što luk narežete na pola po sredini, od korijena do kraja stabljike, stavite polovice na ploču za rezanje ravnom stranom prema dolje. To ne samo da pomaže u sprječavanju istjecanja plina u zrak, već luk stavlja u siguran i spreman položaj za rezanje.

Da biste se pobrinuli za bilo koji plin koji uđe u zrak, potrebno je uključiti napu i sjeckati blizu tog područja ili otvorenog prozora, koji će pomoći da vam plin što prije izađe iz očiju.

Jedna od boljih opcija je da luk jednostavno sačuvate za kraj. Sjeckanjem svih ostalih sastojaka smanjit će se vrijeme provedeno u kuhinji izloženoj nadražujućim plinovima. Stoga vam je za sljedeće sjeckanje potreban samo kvalitetan oštar nož, ohlađeni luk i ispravan način rezanja kako biste luk pravilno nasjeckali bez puštanja suze.