StoryEditor

ŠTO NAKON DIPLOME Vodič za studente koji su tek diplomirali

Zbog pandemije prijave se već neko vrijeme obavljaju putem e-pošte

Autor:
Nina Čepo
22/12/2020 u 15:38 h
11112
Pexels

Status studenta gubi se završetkom studija, no ne gube se istovremeno i sva prava. Korisno je na vrijeme znati što je sve potrebno učiniti i koje su mogućnosti da bi se izbjegao bespotreban stres i propuštanje rokova za prijavu. Donosimo informacije za sve netom diplomirane.

Prijava na HZZO

Obvezno zdravstveno osiguranje potrebno je prijaviti u roku od 30 dana od završetka studija, odnosno položenog završnog (diplomskog) rada. Pravo na zdravstveno osiguranje ostvarit ćete po osnovi osobe s prebivalištem ili odobrenim stalnim boravkom u Hrvatskoj, koje su prema propisima o školovanju izgubile status učenika, odnosno redovnog studenta.

Ako ga ne prijavite u navedenom roku, usluge osnovne zdravstvene zaštite morat ćete plaćati dok se ne zaposlite. Od dokumentacije je za prijavu prava potrebna prijava T-2, dokaz o prebivalištu ili odobrenom stalnom boravku (uvjerenje MUP-a ili osobna iskaznica) i potvrda o gubitku statusa učenika, odnosno redovnog studenta.

Prijava T-2 može se isprintati sa službene stranice HZZO-a u izborniku tiskanice. Iznimno je zbog koronavirusa omogućena prijava na e-mail adrese pripadajućeg regionalnog ureda ili područne službe, ovisno o adresi podnositelja. Zahtjevi upućeni na navedene e-mail adrese, osim određenja zahtjeva i naznake prava, obvezno moraju sadržavati ime i prezime, adresu, OIB ili MBO (matični broj osigurane osobe), kontakt telefon, te u svrhu autentifikacije pošiljatelja scan ili fotografiju identifikacijskog dokumenta odnosno važeće osobne iskaznice izdane u RH, drugoj članici EGP-a ili Švicarskoj, putovnice ili boravišne iskaznice za državljanina treće zemlje.

Prijava je moguća i osobnim dolaskom na adresu svog ili nekog drugog područnog ureda jer ju je svaki ured dužan zaprimiti i provesti. Do pojave koronavirusa ona se odvijala isključivo na ovaj način, stoga je ovo korisno znati u slučaju prestanka epidemioloških mjera.

Prijava na Hrvatski zavod za zapošljavanje

Prijava na Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) preporučuje se ako u kraćem vremenu nakon diplome ne možete pronaći posao da biste iskoristili sve pogodnosti koje on nudi. Pogodnosti uz informacije o radnim mjestima uključuju i razne radionice, pravne savjete i pomoć u procjeni vlastitih mogućnosti.

Prijava nije obavezna i najbolje se prijaviti kada se odlučite na aktivno traženje posla jer dobivate osobnog savjetnika kojem se morate redovno javljati. Prava se gube ako tri puta odbijete ponuđeni posao.

Zbog pandemije prijave se već dulje vrijeme obavljaju putem e-pošte. Za prijavu u evidenciju nezaposlenih osoba potrebno je priložiti scan ili fotografiju identifikacijskog dokumenta, odnosno važeće osobne iskaznice izdane u RH, drugoj članici EGP-a ili Švicarskoj, putovnice ili boravišne iskaznice za državljanina treće zemlje, potvrdu o boravištu, ako se osoba prijavljuje izvan mjesta prebivališta navedenog na osobnoj iskaznici i ispunjenu prijavnicu. Ovi dokumenti šalju se na pripadajuću e-mail adresu ureda ovisno o mjestu prebivališta ili boravišta.

Fizička prijava inače se obavljala prema mjestu prebivališta/boravišta s važećom osobnom iskaznicom, originalom ili ovjerenom kopijom diplome i OIB-om. Sve informacije o prijavama i pogodnostima moguće je pronaći na službenim stranicama HZZ-a. Na njihovoj stranici e-usmjeravanje postoji rubrika pod nazivom Što nakon diplome? koja nudi korisne savjete netom diplomiranim studentima. Tamo možete saznati više o tome kako usavršiti vještine traženja posla, lakše odrediti kakav točno posao tražite, kako ostvariti pomoć HZZ-a i slično. Jedna od navedenih mogućnosti je i volontiranje pomoću kojeg možete steći radno iskustvo i tako lakše pronaći posao.

Produljenje prava u SC-u

Studenti koji će diplomirati tijekom akademske godine 2020./2021. pravo na obavljanje studentskih poslova ostvaruju do kraja godine, do 30. rujna 2021. godine, dok studenti koji će diplomirati tijekom rujna pravo ostvaruju do isteka tri mjeseca od datuma diplomiranja.

Za ostvarivanje prava ne smijete imati zasnovan radni odnos niti obavljati samostalnu djelatnost obrta, slobodno zanimanje ili djelatnost poljoprivrede i šumarstva, stoji na službenoj stranici SC-a. Nezaposlene osobe koje su završile studij, a bile su učlanjene u servis, trebaju priložiti presliku diplome (izvornik na uvid) ili izvornu potvrdu o diplomiranju. Dakle, ako studij završavate na kraju akademske godine potrebno je s diplomom otići u Studentski centar da biste produžili studentska prava još tri mjeseca i ostvarili mogućnost rada preko studentskog ugovora, a ako ste diplomirali ranije prava imate do kraja akademske godine.

Pravo na prehranu i studentski dom

Pravo na subvencioniranu prehranu i studentski dom gubi se završetkom studija. U pravilnicima o domskom smještaju i prehrani stoji da ova prava ostvaruju samo redovni studenti, dakle prava prestaju onog trenutka kada ste diplomirali i samim time izgubili status redovnog studenta. Više o smještaju u domu možete pronaći na stranici SC-a u Zagrebu i u pravilniku o domskom smještaju, a o pravima na prehranu na Sveučilišnom računskom centru SRCE.

Vezani članci
26. travanj 2024 04:19