StoryEditor

UGRIZ ZMIJE Izbjegavanje panike je najbolji lijek

U jesen je bitno izbjegavati mjesta s puno grana jer se tamo najčešće vole sunčati poskoci pa stoga za odmorište birajte mjesta gdje nema puno grmlja i kamenja

20/09/2022 u 18:03 h
13966
PIXABAY

Susret sa zmijom često može biti zastrašujuć i bolan ako prilikom tog istog susreta zmija odluči "pokazati" zube. U Hrvatskoj postoji 15 vrsta zmija od kojih su tri vrste otrovnice- poskok, riđovka i planinski žutokrug. Zmije su najviše aktivne u proljeće kada im je i vrijeme razmnožavanja. Ipak, to ne znači da se s prvim znakovima jeseni krenu skrivati, već ih je nerijetko moguće vidjeti da se griju na suncu.

U Zagrebu obitava šest vrsta zmija od kojih su dvije otrovne- poskok i riđovka. Poskoka se može sresti u podsljemenskoj zoni u napuštenim kamenolomima te na kamenim i vegetacijom obraslim dijelovima Medvednice. Riđovka najčešće živi u otvorenim šumama, na planinskim livadama i u vlažnijim staništima.

Prevencija je pola zdravlja

Ako se odlučite na planinarenje ili neku drugu aktivnost na mjestima gdje zmije obitavaju, potrebno je prikladno se obući. To znači nositi duge hlače i obuću koja će vas zaštiti od mogućeg ugriza te majicu dugih rukava. Bitno je držati se preglednih mjesta kao što su pješačke staze. Zmije se često vole skrivati da bi se mogle sakriti od svojih prirodnih neprijatelja.

U jesen je bitno izbjegavati mjesta s puno grana jer se tamo najčešće vole sunčati poskoci. Za odmorište birajte mjesta gdje nema puno grmlja i kamenja. Ako dođete u susret sa zmijom, pokušajte ju prepoznati. Otrovnice po sebi imaju prepoznatljiv cik- cak uzorak, okomite zjenice, trokutastu glavu na kratkom i zdepastom tijelu. Ako je u pitanju otrovnica, dovoljno je dva puta jako lupiti nogom ili štapom o pod i ona će sama pobjeći.

Zmije čuju putem vibracija koje osjeti uz pomoć donje čeljusti pa tako bježe od glasnih mjesta. Ako se ona ne makne s vašeg puta, pokušajte ju zaobići o razmaku od dva metra. Ako želite fotografirati zmiju, to učinite na sigurnoj udaljenosti, polako i bez naglih pokreta s ugašenom bljeskalicom.

Što napraviti prilikom ugriza?

Ako pak dođe do onog najgoreg scenarija, ugriza zmije otrovnice, ono što je najbitnije je da ostanete smireni i nazovete Hitnu pomoć na broj 194 kako biste što prije dobili protuotrov. Pogrešno je čekati prve simptome ugriza, već treba djelovati odmah. U panici, zbog adrenalina, krv puno brže kola tijelom što potiče i ubrzano širenje otrova.

Bitno je skinuti sav nakit koji se nalazi na mjestu ugriza da se otrov ne bi zadržao i tako ugrozio zdravlje tog dijela tijela zbog oticanja ili odumiranja tkiva. Ako je moguće, imobilizirajte ranu. Dobro postavljen podvez može usporiti širenje otrova tijelom. On mora biti stegnut da spriječi širenje otrova, ali ne tako da ometa kolanje krvi po tijelu. Postavljanje podveza se preporučuje samo stručnjacima koji mogu odrediti koliko jako podvez mora biti stegnut. Prejaki stisak može potaknuti brže odumiranje tkiva.

Nemojte pokušavati isisati otrov jer ga tako samo ponovo vraćate u svoje tijelo. Ako u pitanju nije otrovnica, bitno je isprati ranu, namazati antibiotskom mašću, staviti zavoj i otići doktoru po cjepivo protiv tetanusa. Nikako nemojte pokušati loviti zmiju jer postoji mogućnost ponovnog ugriza. Zmije napadaju jedino u svrhu obrane.

25. travanj 2024 22:18