StoryEditor

UPALA MIŠIĆA Kako se riješiti boli i ojačati tijelo

Do boli može doći i zbog pretjeranog kretanja, a mišiće možemo opustiti na više načina

03/10/2022 u 13:44 h
13987
PEXELS

Bol u mišićima može se pojaviti nakon napornog treninga, ali i nakon previše kretanja na koje tijelo samo po sebi nije naviklo. Postoje razni načini na koje se ona može ublažiti.

Toplina opušta mišiće

Istuširajte se vrućom vodom ili koristite parnu kupelj. Para pomaže u povećanju cirkulacije krvi, koja dovodi kisik i hranjive tvari u vaše mišiće. To im stvarno može pomoći u oporavku, osobito nakon intenzivnog treninga. Umjesto tuširanja, možete se opustiti i uz kupku obogaćenu soli.

Držite jastučić za grijanje ili električnu deku uz mišiće. Pritisnite jastučić ili pokrivač na mjesto koje vas boli najmanje 20 minuta. To daje priliku toplini da prodre duboko u vaše mišićno tkivo. Iako suha toplina nije tako učinkovita kao ona iz kupke ili od tuširanja, grijaći jastuk ili deka mogu privremeno ublažiti bolove u mišićima.

Prakticirajte lagane kardio vježbe. Salno kretanje održava vaše mišiće gipkima. Hodanje, vožnja bicikla, plivanje, aerobik ili trčanje pokreću vašu krv. Ova povećana cirkulacija održava vaše mišiće opuštenima. Pokušajte svaki dan uklopiti barem 15 do 20 minuta laganih kardio vježbi. Rastegnite svoje mišiće uz vježbe ili promasirajte bolno mjesto.

Dodajte magnezij svojoj prehrani

Uzmite lijek za ublažavanje bolova za blagu bol u mišićima. Koristite nesteroidne protuupalne lijekove bez recepta poput ibuprofena i acetaminofena. Iako vam neće opustiti mišiće, nesteroidni protuupalni lijekovi mogu ublažiti bolove u mišićima. Pročitajte upute na pakiranju da biste saznali koliko lijeka trebate uzeti i koliko često.

U svoju prehranu uvedite i magnezij. Nedostatak magnezija može uzrokovati grčeve i naprezanje mišića. Nanesite lokalno sredstvo, kao što je mast za ublažavanje bolova. Ovakve kreme nemaju rizik od ozbiljnih nuspojava i brzo djeluju na ublažavanje bolova u mišićima.

Uvijek pročitajte upute proizvođača o tome koliko često možete ponovno primijeniti lijek. Ako bol ne prođe, razgovarajte sa svojim liječnikom o tretmanima na recept. Obično će vam se mišići s vremenom opustiti uz malo odmora, ali ako imate bolove ili vam se mišići stalno čine zategnuti, obratite se liječniku. Vjerojatno će htjeti obaviti pregled da bi otkrili zašto su vaši mišići napeti.

Vezani članci
19. travanj 2024 01:57