StoryEditor

PORAŽAVAJUĆE BROJKE Svaki drugi stanovnik Europske unije ne bavi se nikakvom fizičkom aktivnošću

‘Nove brojke pokazuju koliko je od vitalne važnosti nastaviti naše napore u promicanju tjelesne aktivnosti i zdravih stilova života‘, rekao je bivši povjerenik za obrazovanje, mlade, kulturu i sport pri Europskoj komisiji

24/09/2022 u 10:36 h
12885
UNSPLASH

Istraživanje Eurobarometra pokazalo je da skoro svaki drugi stanovnik Europske unije ne vježba niti se bavi sportom. Broj onih koji ne vježbaju porastao za 45 posto od 2009. godine. Gotovo svaki peti ispitanik odgovorio da vježba manje od tri puta mjesečno. Ukupno 32 posto stanovnika EU vježba najmanje jednom tjedno dok tek šest posto vježba najmanje pet puta tjedno, prenosi Hina.

Šest država je pokazalo veću aktivnost građana od ostatka EU. To su Belgija, Luksemburg, Finska, Cipar, Bugarska i Malta.

"Nove brojke pokazuju koliko je od vitalne važnosti nastaviti naše napore u promicanju tjelesne aktivnosti i zdravih stilova života. Snažno potičem sve aktere, od javnih vlasti do sportskih organizacija, da pojačaju svoje napore i rade zajedno", rekao je Tibor Navracsics, bivši povjerenik za obrazovanje, mlade, kulturu i sport pri Europskoj komisiji.

Prema Eurobarometru, većina tjelesne aktivnosti odvija se u neformalnim okruženjima, kao što su parkovi i na otvorenom, oko 40 posto ili kod kuće, 32 posto. Podaci su pokazali i da 15 posto Europljana ne hoda ni 10 minuta u tjednu, a 12 posto sjedi više od osam sati dnevno.

Iz Eurobarometra poručuju da ove brojke naglašavaju ključnu ulogu koju drugi ljudi mogu igrati. Kao primjer su izdvojili poslodavce koji mogu pomoći u rješavanju problema sjedilačkog ponašanja na radnom mjestu. Glavni motivi za sudjelovanje u sportu ili tjelesnoj aktivnosti su poboljšano zdravlje i kondicija dok nedostatak vremena predstavlja glavnu prepreku.

Istraživanje je provedeno u 28 država članica u periodu od 2. do 11. prosinca 2017. godine. Podaci se mogu usporediti s istraživanjima iz 2009. i 2013. godine.

Vezani članci
28. travanj 2024 09:43