StoryEditor

ANA VIKTORIJA PULJIZ Tek joj je 16, a već dominira svijetom juda

‘Iako vam u mlađim kategorijama može pomoći talent, u mojim uzrastima ne preostaje vam ništa drugo nego trenirati i usavršavati se‘, kaže mlada judašica
Autor:
Global.
11/11/2018 u 09:32 h
Zagreb: Mladim sportašima svečano uručene nagrade Dražen Petrović 10.09.2018., Zagreb-U Memorijalnom centru Drazen Petrovic svecano su dodijeljene nagrade Drazen Petrovic darovitim mladim sportasima i ekipama za izvanredne sportske rezultate. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Zagreb: Mladim sportašima svečano uručene nagrade Dražen Petrović 10.09.2018., Zagreb-U Memorijalnom centru Drazen Petrovic svecano su dodijeljene nagrade Drazen Petrovic darovitim mladim sportasima i ekipama za izvanredne sportske rezultate. Photo: Davor Visnjic/PIXSELLDAVORIN VIšNJIć/PIXSELL

Zlato i srebro s kadetskog europskog prvenstva, srebro s juniorskog europskog prvenstva i dvije medalje na Olimpijskim igrama mladih u kategoriji do 44 kilograma. To su najveća postignuća na početku karijere mlade judašice iz Solina, Ane Viktorije Puljiz. Tek joj je 16 godina, a već dominira svijetom juda.

Od tri medalje hrvatskih olimpijaca u Buenos Airesu njezina je bila brončana, a uz to je osvojila zlato u ekipnoj konkurenciji. Najbolji rezultati među 36 hrvatskih olimpijaca, donijeli su Puljiz prigodu da nosi hrvatsku zastavu na zatvaranju Igara.

"Po dolasku u Buenos Aires shvatila sam da je to natjecanje drukčije od bilo kojeg prethodnoga", otkriva mlada judašica kojoj je čast da nosi zastavu bila "svojevrsna nagrada za ostvarena postignuća".

Puljiz je dobitnica nagrade Dražen Petrović kao ‘najveća nada hrvatskog sporta‘

Velika joj je potpora Dragan Crnov, kako Puljiz kaže, "najbolji trener na svijetu".

"Očekivao sam medalju, duboko u sebi nadao sam se zlatu zbog njezine ovogodišnje dominacije i prvog mjesta na rang-ljestvicama", kaže Crnov.

Zanimljiv je koncept ekipnog natjecanja u kojem je Ana Viktorija osvojila zlato. Sudjelovalo je trinaest ekipa po sedam ili osam judaša koji su nastupali pod imenom jednog od olimpijskih gradova. Ana je nastupala u ekipi Peking s judašima i judašicama iz svih krajeva svijeta, a zlatu je pridonijela trima pobjedama.

Foto: Miranda Čikotić/Pixsell

"Tom sam natjecanju pristupila opušteno, nisam ni znala s kim ću sve biti u ekipi", objašnjava zlatna olimpijka.

"Osvojeno zlato i to da se kući vraćam s dvjema medaljama dodatno mi je popravilo raspoloženje", kaže Ana.

Međunarodni olimpijski odbor potiče sve više mješovitih ekipa, a sada i timove iz različitih država. Pokušaj je to dodatne promocije zajedništva, sporta i zabave kroz olimpijski program.

Ana Viktorija u rujnu je osvojila i nagradu Dražen Petrović kao "najveća nada hrvatskog sporta". Ta joj je nagrada poticaj za dalje i dokaz da može postići velike ciljeve.

"Iako vam u mlađim kategorijama može pomoći talent, u mojim uzrastima ne preostaje vam drugo nego trenirati i usavršavati se", kaže.

Na OIM osvojila je broncu u pojedinačnoj i zlato u ekipnoj kategoriji

Nakon Igara u Buenos Airesu, Puljiz je promijenila kategoriju, pa se odsad natječe u kategoriji do 48 kilograma. No već na Europskom kadetskom kupu u Kopru potkraj listopada došla je odličnog trećeg mjesta i pokazala da joj nova kategorija nije prepreka.

Trenutačno je s trenerom na bazičnim pripremama koje uključuju fizičku spremnost i usavršavanje novih tehnika, a potkraj mjeseca putuju u Japan gdje ih očekuju borbeni treninzi.

Iduća joj je godina posljednja među kadetima, a 2019. rezervirana je za Svjetsko kadetsko prvenstvo u Mongoliji. Ipak, kaže Puljiz, "idemo korak po korak".

25. travanj 2024 20:53