StoryEditor

EKONOMIJA SPORTA Luxemburg 500 eura po stanovniku ulaže u sport, Hrvatska - 13 eura

Velika sportska natjecanja praćena su rastom broja noćenja sportskih turista, industrije pića i grickalica te angažmanom sponzora i televizijskih prijenosa

Autor:
Global.
21/03/2022 u 17:14 h
<p>Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu<br />
Privatna arhiva<br />
07.02.2022.<br />
Zagreb, Hrvatska</p>
Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu Privatna arhiva 07.02.2022. Zagreb, HrvatskaPRIVATNA ARHIVA
Hrvatska je poznata po svojim nagrađivanim sportašima te je po broju medalja osvojenih na raznim prvenstvima u samom svjetskom vrhu. Taj uspjeh treba poticati i dalje da bi se iskoristio puni potencijal koji sport pruža za gospodarski razvitak, riječi su zastupnice u Europskom parlamentu, Željane Zovko. Globalna sportska industrija prema procjenama, u 2022. godini dosegnut će vrijednost od 600 milijardi dolara, a to je ujedno čini i jednom od najvećih svjetskih industrija. Sport ima višestruku korist u društvu, a osim što je važan za zdravlje, veliku ulogu ima i kao pokretač gospodarstva. Hrvatska je prema podacima Eurostata ulagala u sport i rekreaciju približno 13 eura po stanovniku, dok je primjerice, Luxemburg ulagao oko 492 eura po stanovniku. Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu (Foto: Privatna arhiva) Ipak, važno je spomenuti da je u prethodnih šest godina u Hrvatskoj sufinancirano 99 projekata s gotovo 50 milijuna kuna. Od 2016. godine povećao se i iznos za programe lokalnog sporta s 1,5 milijuna kuna na 16 milijuna kuna. "Svaki euro uložen u sport stvara gotovo 80 centi bruto dodane vrijednosti. Dakle, s ekonomske strane računica je jasna – što više ulažemo, to se više isplati", objasnila je potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj.

Povezanost sporta i gospodarstva u Hrvatskoj

Zovko je istaknula da je Hrvatska i u pogledu sporta ostvarila brojne pogodnosti ulaskom u Europsku uniju. Otvorile su se brojne mogućnosti za razvoj hrvatskog sporta i sportskog turizma, a Hrvatska je ujedno postala prepoznatljivija te je zabilježen veći broj stranih posjeta sportskim događajima. Velika sportska natjecanja praćena su rastom broja noćenja sportskih turista, industrije pića i grickalica te angažmanom sponzora i televizijskih prijenosa. Trgovina i proizvodnja sportske opreme temeljni su pokazatelji utjecaja sporta na gospodarsku aktivnost. Udio zaposlenih u sportskim djelatnostima u Hrvatskoj u 2019. godini iznosio je 0,65 posto ukupnog broja zaposlenih s prosječnom neto plaćom oko5402 kune. "Važnost sporta za gospodarstvo zemlje očituje se i u porezima od transfera te sportskim aktivnostima koje se kanaliziraju u državnu potrošnju. U Hrvatskoj sportski klubovi se financiraju od jedinica lokalne samouprave u iznosu od 0,3 posto bruto domaćeg proizvoda", kazala je Maja Bašić, predavačica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te dodala da rad amaterskih liga i redovita sportska aktivnost doprinose zdravlju pojedinca, što uzajamno rezultira nižim troškovima zdravstva.

Ekonomija sporta

"Razvoj profesionalnog sporta utječe na rast potrošnje kroz razvoj drugih tržišta kao primjerice prodaja suvenira, pića i grickalica na sportskim događajima do transfera i marketinških aktivnosti na koje se plaća porez državi", istaknula je Bašić važnost ekonomije sporta. Pojam ekonomije sporta veže se uz razvoj profesionalnog sporta te s njim povezanih tržišnih konkurencija unutar profesionalnih sportskih liga koje su definirane vlasničkom strukturom samih liga i timova unutar njih. Globalizacija sportskih aktivnosti od Olimpijskih igara, Formule 1 ili europske Lige prvaka privlače pozornost medija i publike diljem svijeta doprinoseći tako gospodarskoj aktivnosti zemlje. [caption id="attachment_36261" align="alignnone" width="1920"] Maja Bašić, predavačica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu (Foto: Privatna arhiva) Državna te europska ulaganja također utječu na razvitak sporta i sportske infrastrukture na svim razinama, uključujući amaterski i profesionalni sport. Naglašavanjem sportskih postignuća, zajedno s promicanjem prirodne, kulturne i povijesne baštine može se doprinijeti razvoju sportskog turizma, povećati turističke prihode te osigurati turistička posjećenost tijekom cijele godine. U Hrvatskoj relativno neiskorišten teren je u e-sport. Ovaj online sport je. kako je istaknula Bašić, u današnje vrijeme neizostavan i ne treba ga podcijeniti već uzeti u obzir da je je globalni prihod od e-sporta premašio milijardu dolara u 2020. godini.
26. travanj 2024 12:09