StoryEditor

HNK GORICA Nogometna groznica trese Turopolje

‘Želimo igračima usaditi mentalitet da mogu pobijediti svakoga, dok se istodobno trudimo ostati s obje noge čvrsto na zemlji‘, kaže predsjednik HNK Gorice Nenad Črnko
Autor:
Global.
13/10/2018 u 12:17 h
06.10.2018.., SRC Velika Gorica, Velika Gorica - Hrvatski telekom Prva liga, 10. kolo, HNK Gorica - HNK Rijeka. Slavlje Gorice nakon pobjede 2:1. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
06.10.2018.., SRC Velika Gorica, Velika Gorica - Hrvatski telekom Prva liga, 10. kolo, HNK Gorica - HNK Rijeka. Slavlje Gorice nakon pobjede 2:1. Photo: Goran Stanzl/PIXSELLGORAN STANZL/PIXSELL

Nakon što su u svibnju pobjedom nad Šibenikom, kolo prije kraja Druge Hrvatske nogometne lige, osigurali status prvoligaša, nitko nije mogao ni sanjati kako će Gorica prije kraja uvodnog dijela natjecanja nanizati pobjede protiv Hajduka i Osijeka. I ne samo to, nego i zabiti posljednji čavao koji je označio odlazak Matjaža Keka s kormila Rijeke.

"Bez obzira na odličan početak, naš cilj ostaje nepromijenjen, a to je stabilizacija u prvoligaškom društvu", skromno je izjavio Nenad Črnko, predsjednik HNK Gorice i među najzaslužnijima za ugodno iznenađenje elitnog razreda hrvatskog nogometa.

Lijepa turopoljska priča počela je ne tako davne 2009. godine. Spajanjem bankrotiranog NK Radnika iz Velike Gorice i Poleta iz Buševca nastao je HNK Gorica. Uslijedio je brz rezultatski uspon koji nisu pratili infrastrukturni uvjeti. Naime, Gorica je u sezoni 2010./2011. bila na pragu plasmana u Prvu HNL, ali se na tom putu ispriječio stadion koji nije zadovoljavao standarde prve lige.

Borba za Europu

Propuštenu prigodu Goričani naplaćuju ove sezone kad su na četvrtom mjestu koje otvara put prema Europi.

"Ako će nam se pružiti prigoda, naravno da ćemo se boriti za Europu. Želimo igračima usaditi mentalitet da mogu pobijediti svakoga, dok se istodobno trudimo ostati s obje noge čvrsto na zemlji", kaže Črnko. Vrijedi napomenuti kako ovaj uspon ne bi bio moguć bez suradnje s Mindaugasom Nikoličiusom, bivšim sportskim direktorom litavskog Žalgirisa, koji obnaša istu dužnost u Gorici.

Gorica je u sezoni 2010./2011. bila na pragu plasmana u Prvu HNL, ali stadion nije zadovoljavao standarde prve lige

Uz zdravu atmosferu u klubu, pozitivnim rezultatima pridonio je i odličan odabir igrača tijekom ljeta.

"Novi Lewandowski", kako su u domovini tepali Lukaszu Zwolinskom, trenutačno dijeli prvo mjesto najboljih strijelaca lige, dok je Nigerijac Iyayi Atiemwen na meti uglednih klubova.

"Za Atiemwena su postojale određene ponude tijekom kolovoza, ali smo u dogovoru s igračem donijeli odluku o njegovu ostanku", potvrdio je predsjednik kluba.

Naravno, momčad ne može funkcionirati ako njome ne upravlja čvrsta ruka, koju je klub pronašao u novopridošlom treneru Sergeju Jakiroviću. Bivši igrač mnogih hrvatskih klubova se nakon angažmana u Sesvetama nada brzoj, okomitoj i prije svega konkurentnoj Gorici. Uz sportske ciljeve, Črnko ističe i one poslovne.

"Želimo biti što bolji, plasirati igrače na inozemno tržište i ostvariti dohodak koji bi omogućio klubu da napreduje. Ulazak u prvu ligu ne jamči ništa, osim borbu s najboljima. Moramo zarađivati novac zbog lake egzistencije, koja je naš drugi cilj nakon sportskog", rekao je.

Čist račun, duga ljubav

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Gorica je jedan od primjera da dobri rezultati počinju s uspješnim poslovanjem, pa svoje igrače ne ostavlja na obećanjima. Plaće su redovite i odgovarajuće, a rezultat su širenja dobrog glasa i dolazaka igrača koji klub mogu podići na višu razinu, što je i vidljivo iz dosadašnjih uspjeha.

"S vlastitim igračima sklapamo ugovore na dvije do tri godine, što znači da su najkasnije do 2021. vezani za klub. U međuvremenu, trudit ćemo se donositi odluke koje su najbolje za Goricu, ali i za igrače", zaključio je predsjednik Gorice.

U smislu prvoligaškog staža, Gorica je mlada i neiskusna. No svojim poslovanjem i ponašanjem na terenu i izvan njega, može poslužiti kao primjer mnogim starosjediocima najelitnijeg razreda hrvatskog nogometa. Nakon gostovanja u Puli igrači Gorice bacili su se u akciju čišćenja svlačionice na stadionu Aldo Drosina, te napomenuli kako će ova lijepa gesta postati tradicija i na budućim gostovanjima ili domaćinstvima.

Znak je to da HNK Gorica nije najugodnije iznenađenje samo rezultatima nego su taj visoki standard odlučili održavati i kulturom ponašanja izvan sportskih borilišta.

26. travanj 2024 05:45