FOTO: LUKA STANZL/PIXSELL

Prije nešto više od pet godina doznali smo da će se Europsko prvenstvo u rukometu održati u čak tri države. Ne tako davno doznali smo tko će sve sudjelovati te s kime će Hrvatska biti smještena u skupini. Nakon toliko čekanja, sada nas dijeli malo manje od mjesec dana do otvaranja tog “novog formata” natjecanja.

Pozitivne promjene?

“Sigurno nešto novo za sve nas, a format je malo varljiv. Izgleda jako lagano, a nije. Sve te ekipe koje su ušle pripadale su i prije, ali spletom okolnosti nisu se uspjele kvalificirati u sam vrh svjetskog i europskog rukometa. Sigurno će biti mnogo teže, ali ako želiš napraviti nešto veliko, moraš pobjeđivati”, govori nam nekadašnji kapetan Igor Vori, danas direktor Hrvatskog rukometnog saveza. Jedna od novosti jest ta što su se godinama za domaćinstvo redom izmjenjivale država po država, među kojima i Hrvatska 2000. i 2018. godine. Tako će se prvi put Europsko prvenstvo u rukometu istodobno održati u tri države koje su već bile domaćin.

Iako se igra u tri države, neće se svagdje odigrati jednak broj utakmica. Primjerice, u Austriji će se igrati u Beču i Grazu, gdje će biti smješteni i naši reprezentativci. U Norveškoj će se igrati samo u Trondheimu, dok će se u Švedskoj igrati u Malmöu i Göteborgu. Završnica prvenstva odigrat će se u Stockholmu. Polufinalne i finalne utakmice igrat će se na Tele2 Areni, nogometnom stadionu, pa se očekuje i nešto drukčija atmosfera.

Nema lakih pobjeda

Proširio se i kapacitet država koje se natječu, čak osam reprezentacija više nego prošlih godina. Poznato je da je prvenstvo na kojem su samo Europske zemlje jače i kvalitetnije od svjetskog, jer nitko nije bio autsajder. Sada će se svaka druga država boriti za zlato, a s ovim novim formatom mogle bi se naći države koje će biti “kante za napucavanje”. S time se ne bi složio naš trenutačni direktor HRS-a. Ističe kako u današnjem rukometu ne možeš protiv nikoga ići neozbiljno i očekivati lake pobjede. S njime se slaže i naše desno krilo, Zlatko Horvat.

FOTO: LUKA STANZL/PIXSELL

“Rukomet jača iz godine u godinu, više je respektabilnih reprezentacija, više ozbiljnijih reprezentacija koje mogu iznenaditi i doći do polufinala, ali to je i bilo očekivano”, rekao nam je Horvat.

Ove ćemo godine napokon gledati svih šest reprezentacija iz regije jer su uz Kauboje prvenstvo izborile i Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Slovenija te Srbija. Kapetana PPD Zagreb upitali smo koje je njegovo mišljenje o takozvanim “autsajderima” na ovom prvenstvu.

Bez loših izlika

“Sve 24 reprezentacije koje su se plasirale, sve su one sudjelovale bilo na Svjetskom ili na Europskom prvenstvu, tako da nema tu baš previše autsajdera”, objasnio je Horvat. Dodaje kako ima dosta reprezentacija koje su imale teške kvalifikacije ili nekakvu nesreću u ždrijebu te im se napokon “pružila prigoda da mogu igrati više utakmica i pokazati se u najboljem svjetlu”.

Grupna faza skupine u kojoj je Hrvatska odigrat će se Austriji. Izborimo li prolaz grupe, nastavljamo igrati u glavnom gradu Austrije. To znači da će naši momci imati veliku podršku u Grazu i Beču. Međutim izborimo li polufinale, utakmicu ćemo odigrati na već spomenutoj Tele2 Areni, što znači da će naše dečke čekati put do Švedske. Upravo je to ono što brine i mnoge izbornike i reprezentativce jer, mora se ostati fizički spreman, a psihički miran. Nekadašnji reprezentativac i pivot smatra da to nije izlika.

‘Rukomet jača iz godine u godinu, imamo više respektabilnih reprezentacija, više ozbiljnijih reprezentacija koje mogu iznenaditi i doći do polufinala, ali to je i bilo očekivano’, kaže Zlatko Horvat

“Mislim da odlazak u drugu zemlju ne bi trebalo biti problem, ipak su to kratka putovanja i s obzirom na to da se putuje avionima sve je tako organizirano da ne gubite toliko vremena na putovanja i na nekakve selidbe te se ne bi trebalo izvlačiti na to”, ispričao nam je Vori, a slaže se i Horvat. Jednom kada dođeš u polufinale, svejedno je gdje si i koliko si izgubio na putovanje, dodao je Vori.

Za manje od mjesec dana gledat ćemo prvo Europsko prvenstvo na kojem će biti gotovo pola Europe – 24 reprezentacije s istim ciljem, otići što dalje. Prvi put neće biti jednog domaćina, a nakon 2017. godine opet će se neka rukometna utakmica odigrati na nogometnom stadionu, što neupitno pridonosi ugođaju i atmosferi. Prvi će se put završnica turnira odigrati na stadionu s oko 30 tisuća mjesta, za razliku od uobičajenih dvorana gdje je bilo dvostruko manje navijača.

“Sigurno da će biti fenomenalan ugođaj i mislim da je to za rukomet jako dobro, za njegovu popularizaciju, što je i san svakog rukometaša”, poručio je Vori.