StoryEditor

LOKALNI NOGOMETNI KLUBOVI Bez pomoći HNS-a i donatora vjerojatno ne bi preživjeli krizu

‘Liga je skuplja za 50 posto u odnosu na prošlu sezonu pa su tako i troškovi viši‘, kaže tehnički tajnik NK Bjelovar Patrik Cajner

23/11/2022 u 09:10 h
<p>Stadion Brdo, NK Mladost Ždralovi<br />
 </p>
Stadion Brdo, NK Mladost Ždralovi  DOMAGOJ KOPRIVNJAK/Global

Druga nogometna liga ili treći rang hrvatskog nogometa od ove je sezone ujedinjena liga na razini cijele Hrvatske, a brojni klubovi na lokalnoj razini nisu znali hoće li moći "preživjeti" s obzirom na nove troškove lige. Sama liga postala je skuplja za 50 posto, tu možemo pridodati i cijene energenata koje naglo rastu, ali i cijene sportske opreme koje također poskupljuju. Lokalni klubovi iz dana u dan pronalaze rješenja kako na što bezbolniji način zaobići novonastalu krizu te kako poboljšati ili održati klub na istoj razini.

Unatoč krizi sagrađena dva nova stadiona

Nogometni klub Bjelovar i Nogometni klub Mladost Ždralovi dva su kluba s područja Bjelovarsko-bilogorske županije i članovi nove jedinstvene Druge nogometne lige, koji su ove sezone unatoč krizi napravili veliki iskorak. Grad Bjelovar pomogao je u izgradnji dva nova stadiona, koji su unatoč povećanju troškova dovršeni ovo ljeto te ljubitelji nogometa mogu uživati u potpuno novim i uređenim stadionima.

Tehnički tajnik NK Bjelovar Patrik Cajner, najveće povećanje vidi u sportskoj opremi čija se cijena povećala za 30 do 40 posto. Od klupskih trenirki za sve uzraste, dresova, štucni pa sve do opreme za trening u obliku čunjeva, markirki, lopti i ostalih svari koje su neophodne za cijeli klub.

image

Stadion NK Bjelovar
 

DOMAGOJ KOPRIVNJAK/Global

"Trenutno financijsko pitanje je dosta solidno, tu puno pomaže i grad. U upravi imamo ljude koji imaju svoje firme koji isto svojim sredstvima pomažu te tako daju svoj doprinos", kaže Cajner te nadodaje da imaju dosta manjih bjelovarskih firmi koji kao sponzori financijski, u skladu s mogućnostima, pomažu klubu.

Druga nogometna liga ili treći rang hrvatskog nogometa od ove sezone je jedinstvena liga pa su stoga troškovi putovanja i smještaja viši nego prijašnjih godina. U tome, kako kaže Cajner, puno pomaže Hrvatski nogometni savez (HNS) koji financira putovanja, suce i smještaj što zapravo i spašava klubove od još većih troškova.

"Jedina duža putovanja su u Hrvace, Poreč i Ploče, dok su sva ostala gostovanja blizu. HNS nam je tu puno pomogao što dodatno olakšava troškove", ističe Cajner koji ne vidi gdje bi mogli smanjiti troškove, ali da bi budžet svakako mogao biti veći. Liga je skuplja za 50 posto u odnosu na prošlu sezonu pa je sukladno tome i proračun NK Bjelovar povećan za 50 posto.

Želja je Prva liga

Drugi predstavnik Bjelovara u Drugoj nogometnoj ligi, NK Mladost Ždralovi. Ždralovi su u protekle dvije sezone pokušali izboriti i Prvu nogometnu ligu, no prošle sezone od njih je bio bolji NK Jarun, a ove sezone HNK Vukovar 1991.

"Financije su gorući problem svih klubova posebno na lokalnoj razini, a to ovisi o puno faktora, o donatorima, o gradskoj upravi, HNS-u, no mi nemamo tekućih problema s financijama. Imamo malo drugačiju situaciju nego ostali, zato što smo mi u fazi izgradnje stadiona koja je otprilike 60 posto iz vlastitih sredstava te naravno uz pomoć Grada te gradonačelnika", objašnjava direktor Ždralova Vjeko Čalušić

image

Stadion Brdo, NK Mladost Ždralovi
 

DOMAGOJ KOPRIVNJAK/Global

Nadodaje da su i dalje u stabilnoj situaciji bez obzira na novi stadiona i krizu koja je prisutna u svim klubovima u Hrvatskoj, ali i u ostalim sportovima. Iako je novi stadion najveći projekt kluba u posljednjih nekoliko godina, uprava Ždralova čini sve da bi njihov proračun bio što štedljiviji. Cilj je naravno uštedjeti što više novca, a kako kaže Čalušić, uvijek se u klubu trude držati troškove u što manjim granicama iako to neće biti lako održivo.

"Troškovi su iz mjeseca u mjesec sve veći, od troškova prehrane, struje, vode, plina, sve to poskupjelo je za više od 50 posto u odnosu na prošlu godinu. Naravno da vidimo mogućnost za smanjenjem troškova, no mi intenzivno radimo i na smanjenju energenata te postavljanje solarnih panela u suradnji s gradom i sportskom zajednicom", govori Čalušić.

Klub će uskoro dobiti i novu LED rasvjetu na svim terenima uz pokroviteljstvo grada Bjelovara i Hrvatskog olimpijskog odbora što bi trebalo dodatno smanjiti troškove struje. Osim pronalaženja načina kako smanjiti troškove, znatan dio pomoći, kao i NK Bjelovar, primaju od HNS-a koji je ove sezone pomogao svim klubovima u ligi financirati članarinu koja iznosi 100.000 kuna.

"Mi imamo jako puno prijatelja kluba i sponzora koji na brojne načine pomažu klubu, što svojim radom, materijalom i raznim drugim stvarima. Naš glavni sponzor je trgovina namještaja Prima, a tu je i naravno grad Bjelovar. Iznimno smo zahvalni svim prijateljima kluba i sponzorima na svemu što rade za naš klub", rekao je Čalušić.

Vezani članci
25. travanj 2024 20:18