StoryEditor

MUZEJ SPORTSKIH ZGODA Od starih skija i gondola do interaktivnih eksponata

‘Muzej je ponajprije namijenjen djeci, želimo ih motivirati da se bave sportom i da vide kako je teško postići neki uspjeh‘, govori Tin Srbić

Autor:
Global.
30/05/2022 u 14:51 h
<p>20.05.2022.<br />
Muzej sportskih ZGoda<br />
Domagoj Koprivnjak</p>
20.05.2022. Muzej sportskih ZGoda Domagoj KoprivnjakDomagoj Koprivnjak

Grad Zagreb imao je u povijesti mnoge vrhunske sportaše i sportašice - od oca hrvatskog sporta Franje Bučara, pionira motosporta Ferdinanda Budickog, europskih naslova Cibone i Dinama do brojnih olimpijaca. Hrvatska prijestolnica može se pohvaliti mnogim sportskim uspjesima, a odnedavno postoji mjesto koje je ujedinilo sve te događaje i eksponate – Muzej sportskih ZGoda.

Ovaj novootvoreni sportski muzej jedino je mjesto koje okuplja zagrebačke sportske velikane u povijesti. Osnovali su ga hrvatska rekorderka u skoku s motkom Martina Fileš, pravnica Roberta Grobenski te srebrni olimpijac u gimnastici Tin Srbić, s ciljem, da prije svega djeci, ali i svim ostalim uzrastima omoguće upoznavanje sporta uz zanimljiv muzejski postav, edukativne aktivnosti i interaktivne radionice.

Simulatori za posjetitelje

U ovom se muzeju mogu pronaći mnogi sportovi, od najpopularnijih nogometa, rukometa i košarke, preko borilačkih i vodenih sportova do zimskih sportova kao što su skijanje i hokej na ledu. Uz svaki sport mogu se pronaći i njegovi rekviziti pa se tako mogu vidjeti razne hokejaške i bejzbolske palice, stare skije od drveta, lopte s otiscima dlanova poznatih sportaša, grafički prikazi golova, primjerci i usporedba veličina sportskih terena. Tu su i sprave i simulatori, što znači da se posjetitelji mogu okušati u skijanju, veslanju te mogu zaigrati hokej na ledu.

Foto: Domagoj Koprivnjak / GLOBAL

Martina Fileš navodi da je jedan od razloga pokretanja ovoga muzeja bio nedostatak općenitog sportskog sadržaja u Zagrebu.

"Preko ljeta me jedna prijateljica pitala znam li kamo da pošalje klince na trening ili negdje gdje mogu vidjeti i isprobati sve sportove jer bi nešto trenirali, a nemaju pojma što, da vide iz prve ruke sve pa da znaju što točno žele, a ja sam morala odgovoriti negativno", govori Fileš.

Kao jedan od glavnih ciljeva olimpijac Tin Srbić navodi upravo podizanje svijesti i interesa za sport u djece, a svi oni, uz to, žele i stvoriti pozitivnu obiteljsku atmosferu.

[caption id="attachment_37858" align="alignnone" width="2560"] Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

"Želimo motivirati ih da se bave sportom, pokazati im koliko je teško doći do uspjeha i probuditi u njima znatiželju da bi si postavili neke veće ciljeve", govori Srbić.

Sprave je moguće isprobati

Treća suosnivačica Roberta Grobenski ističe da muzej kroz svoj rad želi upozoriti na važnost sporta, njegovu raznolikost i arhitekturu vezanu uz sportske objekte Grada Zagreba.

[caption id="attachment_37840" align="alignnone" width="1920"] Foto: Domagoj Koprivnjak / GLOBAL

"Ovo je prvi sportski muzej u Hrvatskoj, koji nudi posjetiteljima interaktivan sadržaj, u kojem oni mogu isprobati gotovo sve sprave, simulatore i eksponate", govori Grobenski i dodaje da izložbeni postav i mogućnost stalne interakcije s posjetiteljima potiče kritičko razmišljanje, taktilne i vizualne spoznaje, logičko zaključivanje te usavršavanje vještina i sposobnosti posjetitelja.

"U postavu smo pokazali najbolje od zagrebačkog sporta: njegovu povijest, natjecanja, uspjehe sportaša i još svakakve zanimljivosti", zaključuje pravnica i poručuje da je muzej idealno mjesto za one koji žele isprobati neki od sportova ili jednostavno razgledati eksponate poput starih skija, stare zagrebačke gondola, dresova Dinama, rukometaša Zagreba, rukometašica Lokomotive, braće Sinković ili vizualizirati veličine sportskih golova.

Dođi i zaigraj!

Posebna pozornost u muzeju dana je bivšem velikanu zagrebačkog hokeja na ledu, Hokejaškom klubu Medveščak. Posjetitelji se mogu okušati u hokeju uz prave palice i pakove te njima mogu pokušati postići pogodak. Palice nisu lagane kako se čine, a za postići pogodak uistinu treba mnogo vježbe i udaraca prema golu, a uz klizanje je sigurno još teže.

Kutak zdrave prehrane

"Prehrana neće osrednjeg sportaša učiniti pobjednikom, ali može pobjednika učiniti osrednjim", jedna je od inspirativnijih poruka koje ovaj muzej nudi. Preporuku koje bi suplemente svaki sportaš trebao koristiti dala je i prva hrvatska nutricionistkinja Mimi Vurdelja.

Pregršt zanimljivosti

Muzej je prepun sportskih rekvizita, opreme i dodatne opreme koji su potrebni za sportove izložene u prostoru. No jeste li znali da je odbojkaška mreža niža kod ženske odbojke, i to za otprilike 20 centimetara, a da su prepone preko kojih atletičari preskaču visoke 106,7 centimetara. Još je jedna zanimljivost da je naša bivša skakačica u vis Blanka Vlašić na Hanežekovićevu memorijalu srušila rekord od 208 preskočenih centimetara što je osam centimetara više od rukometnog gola.

Univerzijada 1987.

Dio muzeja posebno je posvećen Univerzijadi koja je 1987. godine održana u Zagrebu što je za tadašnje vrijeme bila velika stvar za Zagreb i Hrvatsku. Koliko je bila važna, pogotovo za Zagreb, govore i brojne sportske građevine koje su sagrađene ili obnovljene upravo radi Univerzijade. Tijekom Univerzijade se dogodila jedna interesantna zgoda, to jest 11. srpnja rodio se petmilijarditi stanovnik svijeta. Tadašnji generalni direktor Ujedinjenih naroda Perez de Cuellar prihvatio je sugestiju organizatora da se taj važan događaj obilježi upravo u Zagrebu.

Prvi zagrebački vozač

Malo ljudi zna da je Ferdinand Budicki pionir hrvatskog automobilističkog, motociklističkog i biciklističkog sporta. Budicki je prvi registrirani vozač u gradu Zagrebu, a prvi automobil kojim je Budicki došao u Zagreb 1901. godine bio je marke Opel, a prvi motocikl doveo je 1906. Od auta je ostala samo hauba koja je dobila posebno mjesto na muzejskom zidu.

20. travanj 2024 01:16