StoryEditor

NBA ALL-STAR Izostanak Irvinga i Bogdanovića najveća iznenađenja ovosezonske košarkaške poslastice

Autor:
Tekst: Alen Putnik
06/02/2020 u 15:47 h
NBA All-Star svakako je jedan od najiščekivanijih događaja u svijetu sporta. Najveće košarkaške zvijezde na jednom mjestu pokazat će gledateljima zašto je NBA košarka toliko prednjači nad ostatkom svijeta. Iako događaj traje od 14. do 16. veljače te uključuje Dunk i Three-Point contest (natjecanje u zakucavanju i šutiranju trica), prava poslastica bit će utakmica najboljih igrača istoka protiv igrača zapada. Istok predvodi prošlogodišnji MVP Giannis Antetokounmpo, dok na čelu zapada stoji čovjek o kojem ne treba puno govoriti, LeBron James, čije ime i s 35 godina na leđima i dalje odjekuje košarkaškim svijetom. Koliko je navedeni dvojac dominantan u ligi govori podatak da su oni bili i prošlogodišnji kapetani ekipa.

Povratak otpisanih

Svaki od ova dva igrača imao je priliku izabrati vlastiti roster - Giannis igrače istočne, a LeBron zapadne konferencije. Iako se godinama vodi polemika o jačini i kvaliteti zapada i istoka, sezona 2019./2020. već dugo nije ostavila tako veliki dojam neizvjesnosti, a put prema prstenu, gledajući trenutno stanje ljestvice, ne izgleda nimalo lak za bilo koju od momčadi. Ono što je donijelo najveću radost svima koji uživaju u NBA ligi, a posebno ponosnima učinilo susjede Slovence, jest prvi All-Star nastup prošlogodišnjeg rookieja i senzaciju cijele lige, Luke Dončića. Ovaj 20-godišnjak iz Dallas Mavericksa osvojio je cijelu ligu svojim talentom, pozitivnošću i borbom koju svakodnevno pokazuje na terenu. Njegova pojava u prvoj petorci zapada nikako nije iznenadila košarkaški svijet, a i činjenica da ga je sam LeBron draftao u svoju ekipu pokazuje kakve sjajne stvari radi ovaj mladić. Njegov prošlogodišnji konkurent za titulu najboljeg rookieja, Trae Young, (Atlanta Hawks) nastupit će u prvoj petorci istoka te tako dodatno zapapriti konkurenciju između ovih mladih igrača. Također, igrači koji će uz Dončića i Younga po prvi put nastupiti na All-Staru su Brandon Ingram (New Orleans Pelicans), Donovan Mitchell (Utah Jazz), Bam Adebayo (Miami Heat) te Rudy Gobert (Utah Jazz). Što se tiče cjelokupnog drafta, definitivno postoje iznenađenja, a posebno kod onih igrača koji se ne nalaze u All-Star rosteru ove godine. Nedostatak jedan na jedan majstora Kyrieja Irvinga, koji je ove godine svoju lokaciju iz Bostona preselio u Brooklyn, svakako je uzrokovala njegova dvomjesečna ozljeda koja ga je udaljila s terena. Ona ga je u konačnici koštala i All-Star nastupa, no na radost svih Kyrie se vratio u prvu petorku Brooklyna i njegov sljedeći cilj je izboriti play-off sa svojom ekipom. Drugo iznenađenje koje je uzrokovano ozljedom u prošlogodišnjem finalu lige jest izostanak Kevina Duranta, kojeg publika može ili ne mora voljeti, ali dominacija koju pokazuje ovaj 31-godišnjak, koji je već osvajao MVP titulu te dva puta bio NBA prvak s Golden State Warriorsima, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Iako je poznato da Kevin Durant više nije član GSW-a te da bi s Kyriejem u Brooklynu trebao činiti jedan od najopasnijih tandema u ligi, Kyrie će se morati osloniti na druge suigrače na putu prema play-offu.

Dobre vijesti

Događaj koji je "potresao" svakog hrvatskog ljubitelja košarke je izostanak Bojana Bogdanovića s All-Star utakmice, koji ove sezone briljira u Utah Jazzu. Bojan igra u sjajnoj formi, njegov šut i količina elana s kojom igra publika je odavno prepoznala te je vrlo brzo postao miljenik u novom klubu. Iako ga nećemo gledati na All-Staru, jedva čekamo nastaviti gledati Bojanove poteze u play-offu, kao i njegove reprezentativne nastupe u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju. Iako je ova sezona doista prepuna iznenađenja, posebnu radost donio je Carmelo Anthony, povratnik u NBA ligu kojeg je Portland angažirao u nadi da će i ove godine ostvariti prošlogodišnji uspjeh, kada su igrali finale zapada. On također izostaje s All-Stara, baš kao i Derrick Rose, nekadašnji najmlađi rookie lige koji ove sezone sasvim solidno igra u dresu Pistonsa. Vrijedan spomena je i Vince Carter, koji je svoju zadnju All-Star utakmicu odigrao davne 2007. godine, ali sama činjenica da čovjek već četiti različita desetljeća igra u NBA-u stavlja ga u legende sporta i same lige. Ipak, bez obzira na to tko nedostaje, gledatelji će i ove godine uživati u novim poslasticama koje će NBA All-Star zasigurno pružiti.

Prva petorka istoka: Giannis Antetokounmpo (kapetan), Joel Embiid, Pascal Siakam, Kemba Walker, Trae Young

Klupa istoka: Jimmy Butler, Ben Simmons, Khris Middleton, Jayson Tatum, Domantas Sabonis, Kyle Lowry, Bam Adebayo

Prva petorka zapada: Anthony Davis, Luka Dončić, James Harden, LeBron James (kapetan), Kawhi Leonard

Klupa zapada: Russell Westbrook, Damian Lillard, Donovan Mitchell, Rudy Gobert, Nikola Jokić, Chris Paul, Brandon Ingram

25. travanj 2024 21:58