StoryEditor

POTEŠKOĆE ZA ARSENAL ‘Topnici‘ bez ligaške pobjede od početka studenog

Tek 14 osvojenih bodova u 13 utakmica dovoljno je za potvrdu najgoreg ligaškog starta od 1974. godine
Autor:
Global.
17/12/2020 u 20:11 h
arsenal
UNSPLASH
Podjela bodova između Arsenala i Southamptona ujedno je i šesta utakmica u nizu da londonski klub ne zna za pobjedu. Momčad predvođena Mikelom Artetom jedva je održala klimavih 1-1 do isteka vremena i nalazi se na 15. mjestu ljestvice Premier lige. Nastavlja se crni niz na Emiratesu, a pozitivne aspekte u igri nekadašnjeg londonskog velikana teško je pronaći.

Poražavajuća statistika

Sedam ovosezonskih poraza i 14 osvojenih bodova u 13 utakmica dovoljno je za potvrdu najgoreg ligaškog starta "Topnika" od 1974. godine, piše Daily Mail. Zabrinjavajuća neučinkovitost u napadačkom dijelu očituje se u mizernoj brojci od svega 11 pogodaka u ligaškom natjecanju. Najmanje je to postignutih zgoditaka od svih engleskih prvoligaša, izuzmemo li momčadi u zoni ispadanja kojoj se Arsenal bliži iz kola u kolo. Poraz od tada pretposljednjeg Burnleya u prošlom kolu jasan je pokazatelj da razočaravajući niz Arsenala nije slučajnost. Ipak, najbolniji gubitak bodova zasigurno je onaj protiv vječitog rivala Tottenhama u okviru najvećeg londonskog derbija. Klasični obrambeni pristup Joséa Mourinha podržan maestralnim kontranapadima osigurao je pobjedu od 2-0 te je pokazao sve loše strane Arsenalove igre. "Moramo se nastaviti boriti i biti momčad kakva smo bili danas, ali i poboljšati neke detalje u igri", rekao je tada Arteta, trener poražene momčadi za SkySports. Dodao je da će pogodci zasigurno doći jer, tvrdi, njegova momčad stvara mnogo prilika. Nasuprot tomu, statistika pokazuje manje od dvije kreirane izgledne šanse po utakmici.

Ključni igrači izvan forme

Pierre-Emerick Aubameyang, glavni adut londonske ekipe, ove je sezone na samo četiri pogotka. Tome treba pridodati gotovo neprimjetnog Alexandera Lacazettea čiji se "senzacionalni" dolazak u Premier ligu 2017. postepeno pretvara u rotacijski sustav u kojem se Francuz nerijetko nalazi na klupi za rezerve. Ovosezonsko pojačanje u liku Thomasa Parteya za sad nije pridonijelo kombinatorici veznog reda koji se slabo snalazi u ulozi glavnog posrednika lopte prilikom napadačke tranzicije. Sjajan Willianov debitantski nastup protiv Fulhama bio je nagovještaj izvanredne forme brazilskog kreatora, ali vrlo brzo pao je u sjenu izgubljenih lopti i neuspješnih driblinga. Utakmice su pokazale bezidejnu igru protiv čvrsto postavljenih obrana i jednodimenzionalan protok lopte koji se većinom svede na bezopasan ubačaj, a tri crvena kartona dosad znak su nediscipline. Očigledno je da Arsenalovoj igri nedostaje kvalitetan razigravač, stoga je ironično da Mesut Özil, svojevremeno ponajbolji igrač takvog kalibra, nije registriran u momčadi. Zanimljiv detalj žuti je karton stopera Gabriela u prošloj utakmici. Pri rezultatu 1-1 protiv Southamptona, branič je kažnjen zbog zadržavanja igre iako je do kraja ostalo više od pola sata. Nekadašnji strah i trepet europskog nogometa danas pokušava "ukrasti" vrijeme pri neriješenom rezultatu protiv momčadi nešto bolje od prosjeka, a takva situacija najbolje oslikava Arsenalovu trenutačnu formu.
19. travanj 2024 04:09