StoryEditor

PUT U KATAR Hrvatska je favorit, ali nezgodni protivnici mogu nam pomrsiti račune

Samo prvoplasirana momčad iz grupe na Svjetsko prvenstvo ide izravno
Autor:
Global.
24/12/2020 u 06:17 h
croatia362287_960_720
PIXABAY
Kao prvi nositelj skupine H, Hrvatska je za svoje protivnike za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru dobila Slovačku, Rusiju, Sloveniju, Cipar i Maltu. To će biti prvo koje će se održati u zimskom formatu od 21. studenog do 18. prosinca 2022. zbog velikih katarskih vrućina.

Nikad teže kvalifikacije

Kako prenosi Tportal, UEFA je promijenila i otežala put europskim momčadima na Svjetsko prvenstvo. Kao i obično, prvoplasirani iz svake skupine ide direktno na Svjetsko prvenstvo, a drugoplasirani ovaj put ne ide u ždrijeb gdje će odigrati dvije utakmice za prolazak dalje. Podsjetimo se da je Hrvatska upravo u dodatnim kvalifikacijama protiv Grčke izborila put u Rusiju. Novost je ta da će deset drugoplasiranih momčadi uz dvije reprezentacije iz Lige nacija biti podijeljeni u tri skupine po četiri momčadi te će pobjednici tih skupina izboriti vizu za Katar. Ovakav format ne pogoduje najboljim momčadima zbog povećanja faktora iznenađenja, ali ono što jamči je kvaliteta kvalifikacija jer će sve momčadi napasti prvo mjesto sa svim raspoloživim snagama.

Uloga favorita

Hrvatska brani titulu svjetskog viceprvaka iz Rusije i u ovoj skupini je najkvalitetnija reprezentacija. Momčadi koju kao kapetan vodi Luka Modrić sve osim izravnog plasmana bilo bi iznenađenje. S tim se slaže izbornik Dalić koji kaže da je ždrijeb mogao biti bolji ili lošiji, ali da Hrvatska ne bježi od uloge favorita. "Naš cilj je plasman na Svjetsko prvenstvo, a ovo je skupina u kojoj to možemo ostvariti", prenosi Index Dalićeve riječi. Cipar i Malta reprezentacije su koje se nikad nisu plasirale na veliko natjecanje, a upravo to su ekipe na kojima se znaju gubiti plasmani jer svaki bod koji otkinu nekoj velikoj momčadi može biti presudan u odlasku na veliko natjecanje. Prema službenim statistikama HNS-a, protiv Cipra je Hrvatska je igrala jednom i pobijedila tu utakmicu, dok je protiv Malte igrala osam puta uz sedam pobjeda i jedan neriješeni ishod. Upravo jedan takav remi mogao bi pokvariti planove bilo kojoj momčadi, zato je potrebno i u utakmicama sa slabijim protivnicima ostati maksimalno skoncentriran.

Borba za plasman

Tri reprezentacije koje uz Hrvatsku imaju šanse za plasman na Svjetsko Prvenstvo su Slovačka, Rusija i Slovenija. Svaka reprezentacija je opasna na svoj način. Protiv Slovačke Hrvatska je igrala u posljednjim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo gdje je pobijedila u obje utakmice. Prednost reprezentacije Slovačke je što je tako uvidjela sve vrline i mane hrvatske reprezentacije "Imaju iskustvo igranja s Hrvatskom i to će im dobro doći", rekao je izbornik Dalić za portal gol.hr. Rusija će uvijek biti u srcima naših nogometaša i navijača. I Hrvati i Rusi posebno pamte četvrtfinale u Kaliningradu gdje je Hrvatska golom Rakitića iz zadnje serije jedanaesteraca prošla u polufinale protiv Engleske. Za to četvrtfinale Rusi će imati poseban motiv osvetiti se Hrvatskoj u ovim kvalifikacijama. Vrijedi napomenuti da ova Rusija po kvaliteti nije ona Rusija sa Svjetskog prvenstva 2018. godine. U netom završenoj Ligi nacija završila je kao druga u skupini iza Mađarske u drugom razredu natjecanja s čak četiri utakmice zaredom bez pobjede. Posebno se ističe poraz od Srbije rezultatom 5:0 u zadnjem kolu. Još k tome najbolji igrač i kapetan Artem Dzyuba izbačen je sa zadnjeg okupljanja reprezentacije zbog eksplicitnog videa piše The Moscow Times. Najveće snage Rusije u kvalifikacijama bi trebale biti izbornik Stanislav Cherchesov i veznjak Valencije Denis Cheryshev.

Slovenci u uzletu

Slovenija je naš susjed koji je nezgodan ponajviše zbog svog izbornika Matjaža Keka. Kek je jedan od najuspješnijih trenera u Hrvatskoj nogometnoj ligi i kroz svoj boravak u Rijeci naučio je kako funkcionira hrvatski nogomet i sa svojom momčadi pokušat će pomrsiti račune Hrvatskoj. Najbolji igrači Slovenije su Jan Oblak, vratar Atlético Madrida, i Josip Iličić, veznjak Atalante. Odličan rezultat u Ligi nacija potvrđuje da su Slovenci počeli zdušno slijediti Keka i da će Slovenija Hrvatskoj biti ozbiljan protivnik. Naime, Slovenija je osvojila grupu u trećem razredu natjecanja ispred Grčke te tako nagovijestila svoj uzlet u kojem žele parirati i jačim reprezentacijama u Europi. Priliku za to dobit će upravo u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, gdje se žele plasirati po treći put u svojoj povijesti. Do sada su Slovenci sudjelovali na Svjetskim prvenstvima 2002. i 2010. godine, a upravo ova generacija izgleda sposobno da napravi barem isti uspjeh. Zato će Dalićevi Vatreni morati ovim kvalifikacijama pristupiti maksimalno ozbiljno, bez življenja na slavi svjetskog doprvaka.
28. travanj 2024 23:27