StoryEditor

RUKOMET NA PIJESKU Hrvatski pjeskaši u rangu s najboljima na svijetu

I mlađe selekcije ostvaruju odlične rezultate: na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu 2018., među našim najuspješnijim sportašima bili su upravo predstavnici u rukometu na pijesku
Autor:
Global.
09/03/2019 u 11:07 h
25.06.2017., Zagreb, SRC Jarun - Europsko prvenstvo u rukometu na pijesku 2017. Svecana ceremonija dodjele medalja. U konkurenciji muskaraca broncanu medalju osvojila je Hrvatska. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
25.06.2017., Zagreb, SRC Jarun - Europsko prvenstvo u rukometu na pijesku 2017. Svecana ceremonija dodjele medalja. U konkurenciji muskaraca broncanu medalju osvojila je Hrvatska. Photo: Igor Kralj/PIXSELLIGOR KRALJ/PIXSELL

Postoji li u Hrvatskoj sport u kojem su i ženska i muška reprezentacija najuspješnije u Europi? Postoji, i to u rukometu na pijesku. Relativno novi sport, izrazito atraktivan, u nas postiže izvanredne rezultate. Seniori u kolekciji imaju već dva svjetska zlata te četiri uzastopna naslova europskih prvaka, a ženska reprezentacija skupila je pet medalja s europskih prvenstva, od čega dva zlata. Sva ta postignuća Hrvatsku, uz Brazil gdje je taj sport izrazito popularan, čine jednom od najtrofejnijih zemalja na svijetu u ovom sportu.

Atraktivan i dinamičan

"Odlično je što Hrvatska ima jaku reprezentaciju i klubove. Iako je rukomet na pijesku u razvoju i nema još tako veliku publiku, lijepo je biti prvak svijeta i Europe", kaže Ivan Jurić, kapetan muške seniorske reprezentacije. Taj se sport u svijetu počeo razvijati tek u devedesetim godinama prošlog stoljeća, a u nas tek prije nekih dvadesetak godina. Unatoč kratkoj povijesti, u svijetu je vrlo brzo zadobio veliko značenje zbog svoje atraktivnosti i dinamičnosti. Uvršten je i u sportove na Olimpijskim igrama za mlade, dok još čeka status olimpijskog sporta.

U muškoj konkurenciji, samo Brazil ima više odličja od Hrvatske sa svjetskih prvenstava

Rukomet na pijesku, točnije turniri u Hrvatskoj, uglavnom su popraćeni u lokalnim medijima. Ostali mediji prenose uspjehe reprezentacije, ali i to uvelike ovisi o natjecanjima drugih popularnijih sportova. Lako je zaključiti da je u nas rukomet na pijesku ipak u sjeni dvoranskog. Jedan od razloga je i taj što je aktivan jedino u ljetnim mjesecima kada se odražava i Jarun kup, dok u zimskim mjesecima ne postoje uvjeti za rad.

"Rukomet na pijesku je sport u razvoju", objašnjava Jurić. "Ipak, sve se više zemalja, što tradicionalno rukometnih, što nerukometnih, uključuje u velika natjecanja i, što me posebno veseli, u rad s mladima", dodaje.

Popularnost rukometa u Hrvatskoj raste, a Zagreb će ove godine u srpnju biti i domaćin Europskog sveučilišnog prvenstva koje će se održati na Jarunu. U tu svrhu, zahvaljujući Gradu Zagrebu, obnovljena su tri terena i sagrađen jedan novi pa tako reprezentacije imaju mjesto za pripremu.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Iako je posjećenost na Europskom prvenstvu u Zagrebu 2017. bila jako dobra, iz saveza ističu da se još ne može usporediti s prizorima iz Brazila, čiji su pjeskaši i pjeskašice velike zvijezde.

Mlade nade

Na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu 2018., među najuspješnijim hrvatskim predstavnicima bili su upravo oni u rukometu na pijesku. Hrvatske juniorke su na Igrama osvojile srebro, a juniori ostali korak do medalje na četvrtom mjestu.

O kvaliteti rada svjedoči i prošlogodišnje srebro sa Svjetskog prvenstva u Kazanju. U pomlađenoj muškoj reprezentaciji smjena generacije nije se osjetila. Ciljevi su im, kako kažu, uključiti što više mladih u ovaj sport, te raditi na njegovoj popularizaciji, a time su i daljnji uspjesi zajamčeni.

"Rukomet na pijesku je u rastu, na svakom velikom natjecanju konkurencija je sve jača i jača i za koju godinu moći će se reći, ‘danas svi igraju rukomet na pijesku‘, čemu se posebno veselim", optimističan je kapetan Jurić.

19. travanj 2024 01:37