StoryEditor

SEKSIZAM U SPORTU Ravnopravna sportska borba samo u autu ili na konju

Čak je i ravnopravnost u streljaštvu upitna, s obzirom na težinu puške i zaštitne opreme koju nose natjecateljice i natjecatelji

Autor:
Global.
30/10/2021 u 11:23 h
<p>Žene u konjičkim sportovima redovito osvajaju medalje, na prvenstvu Hrvatske u preponskom jahanju 2020. godine Josipa Koletić postala je najmlađa seniorska pobjednica u povijesti hrvatskog preponskog jahanja</p>
Žene u konjičkim sportovima redovito osvajaju medalje, na prvenstvu Hrvatske u preponskom jahanju 2020. godine Josipa Koletić postala je najmlađa seniorska pobjednica u povijesti hrvatskog preponskog jahanjaPIXABAY

Nepisano pravilo da se sportovi dijele na muške i ženske u današnjem je društvu sve dvojbenije. Ipak, u većini sportova brojčano prevladava ili jedan ili drugi spol, a kategorije u kojima se sportaši natječu uglavnom su odvojene prema spolu. Sportovi u kojima se muškarci i žene natječu u zajedničkoj kategoriji još se mogu nabrojiti na prste jedne ruke.

Je li odvajanje kategorija po spolovima u pojedinom sportu seksizam, nije jednostavno odrediti, napominje profesor na Fakultetu političkih znanosti Marin Galić.

"Ako su žene po svemu ravnopravne u nekom sportu, a kategorije se i dalje odvajaju po spolu, onda se može govoriti o seksizmu", smatra Galić, ali sve treba uzeti u obzir s dozom opreza i uračunavanjem drugih faktora.

Fizičke predispozicije

U mnogim sportovima spajanje kategorija nije moguće zbog različitih fizičkih predispozicija muškaraca i žena. Tako je jasno zašto postoji odvajanje kategorija u borilačkim sportovima, rukometu ili košarci. Međutim, postoje sportovi kod kojih te predispozicije na prvi pogled ne čine razliku, a muškarci i žene natječu se odvojeno.

Jedan od tih sportova je i streljaštvo. Ipak, Galić pojašnjava da je u streljaštvu upitno jesu li muškarci i žene u ravnopravnom položaju s obzirom na težinu puške i zaštitne opreme koju nose svi natjecatelji i natjecateljice.

‘Ako su žene po svemu ravnopravne u nekom sportu, a kategorije se i dalje odvajaju po spolu, onda se može govoriti o seksizmu‘, ističe profesor Galić

"Cilj je zaštitne opreme smanjiti vibracije na tijelo i smanjiti otkucaje srca, a zna se da muškarci i žene imaju drukčije fizičke predispozicije", govori profesor Galić.

Slično je i u streličarstvu kod kojeg je važno postići što veću brzinu i točnost, a te se vrijednosti povećavaju s većom snagom luka koji streličar koristi da pogodi metu na udaljenosti od 50 ili 70 metara, objašnjava Lovro Černi iz streličarskog kluba Grebengradski streličari.

"Generalno su muškarci veći i snažniji od žena i mogu mnogo lakše natezati jači luk. To znači da su muškarci u velikoj prednosti i imaju mnogo veće izglede za pobjedu kada bi se natjecali protiv žena. To je vidljivo prema rezultatima na svakom natjecanju", naglašava Černi.

Rezultati i iznimke

Konjički sportovi jedine su discipline na Olimpijskim igrama gdje se muškarci i žene natječu zajedno i potpuno su jednaki. Glavni tajnik Hrvatskog konjičkog saveza Željko Gagro objašnjava da su konjički sportovi unisex sportovi jer nemaju previše veze s fizičkom snagom i predispozicijama.

"Konjički sport više je pitanje sklada konja i jahača te na kraju rezultati ovise o tome koliko tko uloži truda i treninga, neovisno o spolu", pojašnjava Gagro i dodaje da je u bazi hrvatskog konjičkog saveza registriran podjednak broj jahača i jahačica

Ravnopravnost je vidljiva i u rezultatima. Žene u konjičkim sportovima redovito osvajaju medalje, baš kao i muškarci. Primjerice, na prvenstvu Hrvatske u preponskom jahanju 2020. godine Josipa Koletić postala je najmlađa seniorska pobjednica u povijesti hrvatskog preponskog jahanja, dok je drugo mjesto pripalo jahaču Andriji Hrgoviću.

‘Generalno su muškarci veći i snažniji od žena, zbog čega imaju mnogo veće izglede za pobjedu kada bi se natjecali međusobno‘, smatra streličar Černi

Osim konjičkih sportova, odvajanja kategorija prema spolu nema ni u automobilizmu, gdje su prema rezultatima i dalje muškarci dominantniji od žena. Ipak, rezultati kroz povijest pokazali su da žene itekako mogu ostvariti dobar rezultat, govori Galić koji ističe primjer vozačice relija Michèle Mouton koja je u eri najopasnijih i vjerojatno za upravljanje najtežih automobila početkom 1980-ih godina postala viceprvakinja svijeta.

S druge strane, u Formuli 1 kroz povijest samo je Lella Lombardi uspjela osvojiti bodove, dok je samo pet vozačica uopće vozilo bolide. Iako postoje primjeri gdje žene pobjeđuju u zajedničkim kategorijama to je još rijetka pojava, a dok se to ne promijeni, smatra Galić, neće doći ni do značajnijeg pomaka u spajanju kategorija.

"Treba zapravo za početak stvoriti veću bazu žena u sportu, da bi se zatim izjednačile u nekim sportovima i po rezultatima", primjećuje Galić.

 

27. travanj 2024 00:39