StoryEditor

SERIE A Hoće li napokon netko prekinuti Juventusov niz?

Juventus je najtrofejniji klub Serie A s ukupno 36 trofeja, a isto toliko imaju Inter i Milan zajedno
Autor:
Global.
02/03/2021 u 17:07 h
nogometna lopta na talijanskoj zastavi
nogometna lopta na talijanskoj zastaviPIXABAY
Utrka za naslov ovogodišnjeg izdanja Serie A sve se više zahuktava. Juventus, klub koji već devet godina dominira ligom, trenutno se nalazi na trećem mjestu na tablici. Iako se do kraja još treba igrati i ništa još nije izgubljeno ili dobiveno, moguće je da će se ove sezone prekinuti dominacija torinskog kluba. Osvoji li ipak "Stara dama" ovogodišnje izdanje Serie A bit će to deseti trofej u nizu za Bianconere.

Na korak do prekida dominacije

Juventus je najtrofejniji klub Serie A s ukupno 36 trofeja, a isto toliko imaju Inter i Milan zajedno, po 18 svaki. Neprekidna dominacija ovog kluba počela je još 2011. godine kada je na trenersku poziciju došao Antonio Conte i uspio vratiti Juventus na sam vrh. Te sezone Juventus je uspio završiti sezonu bez ijednog ligaškog poraza. Od tada su neuhvatljivi u talijanskom prvenstvu, iako je lani Inter bio veoma blizu osvajanja naslova.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Juventus (@juventus)

Međutim, ove sezone pogled na tablicu je znatno drukčiji, a neriješenim rezultatom u zadnjoj utakmici protiv Verone Juventus se još više udaljio od naslova. Nakon odigrane 24 utakmice od sveukupno njih 38, vodeći klub na tablici je Inter s 56 bodova, drugi je Milan s 52 boda, a Juventus je treći s ukupno 46 bodova i utakmicom manje. Isto toliko bodova ima i trenutno četvrta Atalanta. Inter je od posljednjih pet utakmica osvojio maksimalnih 15 bodova. Drugi na tablici Milan, u posljednjih pet ogleda u ligi doživio je dva poraza, a triput je slavio. Jedan od tih nedavnih poraza bio je upravo u gradskom derbiju s Interom, gdje su Nerazzurri slavili uvjerljivih 3:0 i time se odlijepili od Milana na vrhu tablice. Utakmica je to koja je pokazala mnogo toga pozitivnog za Inter, ali i negativnog za Milan.

Gradski rivali u utrci za naslov

Milan je zadnju titulu talijanskog prvaka osvojio prije deset godina, a Inter prije 11. Od tada su Rossoneri bili u konkurenciji za naslov samo još u sezoni 2011./2012., kada je Zlatan Ibrahimović harao ligom u njihovom dresu, a sada je ponovno njihov član i s 39 godina na leđima izgleda fenomenalno. Iako je ova sezona izgledala obećavajuće za Milan, mladu momčad u kombinaciji s iskustvom kakvo zasigurno imaju Ibra, Kjær i Çalhanoğlu, poraz protiv Intera i konstantno ispadanje iz forme udaljavaju od većih uspjeha. To sugerira da Milan, ako nakon deset godina želi ponovno zasjati na vrhu, mora otići stepenicu više i pokazati konstantu u igri.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Antonio Conte (@antonioconte)

Upravo je tu konstantnu pokazao Inter koji je u najpoznatijem talijanskom derbiju izgledao organizirano u svakom segmentu igre i s lakoćom svladao svojeg najvećeg rivala. Takvim se pobjedama u važnim utakmicama dolazi do naslova, a iako utrka za naslov još traje čini se da Nerazzurri imaju najviše razloga za optimizam. Trener Intera Antonio Conte stručnjak je koji je od Juventusa stvorio najjači talijanski klub, a sada je s Interom u mogućnosti ugroziti njihovu dominaciju proteklih godina. Trener Juventusa Andrea Pirlo u svojoj je igračkoj karijeri više puta u rukama držao trofej Serie A, no pitanje je može li on povesti trenutno trećeplasirani Juventus do ukupno 37. trofeja za klub u povijesti ovog natjecanja. Vremena i prostora sigurno ima, a do kraja prvenstva Pirlo i njegov Juventus još će se jednom susresti i s Interom i s Milanom. U utrci za naslov ne treba otpisati ni četvrte i pete na tablici Atalantu i Romu, koji zasigurno mogu poremetiti stanje na vrhu i ugroziti favorite.
20. travanj 2024 14:56