Po peti puta u povijesti Europsko prvenstvo u vaterpolu se igra u Budimpešti, gdje će se od 14. do 26. siječnja okupiti najjače reprezentacije Starog kontinenta. Posljednje natjecanje se održalo prije dvije godine u Barceloni, kada je četvrti uzastopni naslov osvojila Srbija, dok se Hrvatska iz katalonske prijestolnice vratila s brončanim odličjem.

Barakude se nalaze u skupini A s ekipama Njemačke, Crne Gore i Slovačke. Na dan otvaranja momčad Ivice Tucka odigrala je susret s Njemačkom i upisala pobjedu 17:9, pritom apsolutno nadigravši svoje protivnike. Hrvatska u utakmicu nije ušla sjajno, na kraju prve četvrtine Nijemci su imali vodstvo 2:1 i Hrvati su izgledali bezidejno u napadu. Nakon toga je krenula prava napadačka rapsodija, u kojoj je Hrvatska u naredne dvije četvrtine postigla čak 12 pogodaka.

Nitko se kod Barakuda nije posebno istaknuo kao igrač koji je povukao ekipu k ovakvom sjajnom rezultatu, već su svi bili raspoloženi u ofenzivnom dijelu igre. Najviše golova zabio je Lovre Miloš, koji je tri puta zatresao mrežu Nijemaca, dok su ostali iz ekipe pojedinačno postigli barem jedan pogodak, osim Xaviera Garcíje. Treba napomenuti kako je Marko Bijač na hrvatskom golu upisao 11 obrana, dok je još jednu pridodao Ivan Marcelić.

U drugom kolu Hrvatska će odmjeriti snage s Crnom Gorom, renomiranom momčadi koja je u proteklim godinama osvojila brojne medalje, od čega valja izdvojiti zlato na Svjetskoj ligi 2018. godine, koja je igrana upravo u Budimpešti. Ako izabranici Ivice Tucka ostvare pobjedu, mogli bi osigurati prvo mjesto u skupini i lakši ždrijeb u četvrtfinalu, dok bi poraz mogao u knockout fazi donijeti puno težeg protivnika, najvjerojatnije Italiju ili Srbiju.