StoryEditor

ŽENSKI NOGOMET Dok su nogometaši plaćeni u vrtoglavim ciframa, žene moraju raditi dodatan posao da bi preživjele

‘Ne bih uspjela pronaći zamjenu za posao pa bi i nakon utakmice morala odraditi smjenu do kraja‘, rekla je Mia Kalašić

08/12/2022 u 16:47 h
14364
FREEPIK

Loši uvjeti za trening, nedostatak osnovne opreme, male plaće, manjak motiviranosti kod igračica, samo su neki od problema s kojima se ženski nogomet u Hrvatskoj svakodnevno suočava. Iako možda nije toliko popularan sport, Hrvatska broji čak 24 ženska nogometna kluba koji većinom – preživljavaju.

Žene se često suočavaju s velikim brojem predrasuda s obzirom na to da nogomet većina izričito vidi kao muški sport. Ako gledamo s financijske strane, muški nogomet je postao unosniji od nekih drugih zanimanja poput liječnika, odvjetnika ili pak programera.

Moraš imati dodatan posao

"Bilo je dana kada ne bih uspjela naći zamjenu na poslu pa taj dan dobiti slobodno za utakmicu stoga bih morala ujutro doći otvoriti lokal odraditi pola smjene, potom otići na utakmicu i onda se vratiti i završiti svoju smjenu", rekla je Mia Kalašić, igračica Ženskog nogometnog kluba Gorica koja je svoj nogometni put, kao i većina igračica, započela igrajući nogomet s dečkima.

Počela je trenirati s 13 godina u Ženskom nogometnom klubu Dinamo. Iako nije imala niti stipendijski ugovor, nogometom se bavila iz čiste ljubavi, no ipak nakon nekog vremena teško joj je bilo uskladiti sve obaveze te pokriti barem osnovne uvjete za život.

"Kada sam upisala fakultet, nažalost nisam više uspjela adekvatno pratiti sve svoje obveze. Zbog financijske situacije jako sam rano morala početi raditi i već s 15 godina našla sam prvi posao i tako sam se cijelo vrijeme kroz gimnaziju trudila dodatno zarađivati", rekla je Mia.

Prihoda od nogometa nije imala stoga se morala odreći fakulteta i zaposliti se, no nastavila je trenirati. Mia se prisjetila i vremena provedenog u reprezentaciji kada je imala samo jedne kopačke koje je morala omotati trakom da se ne raspadnu te da može donekle normalno trenirati.

Bez rezultata nema ulaganja

Ana Dujmović, igračica Ženskog nogometnog kluba Agram, svjesna je financijskog stanja klubova jer oni jednostavno - nemaju sponzore. Ističe da i zbog samih prihoda koje igračice dobivaju ili ne dobivaju, nogomet uzimaju kao hobi, a ako se nešto želi promijeniti Ana ističe jednu stvar.

"Kakvi god bili ljudi koji vode klubove, oni žele nešto napraviti za nas. Ne možeš reći da nitko ne ulaže u nas, ali kako će netko i ulagati ako ti nešto ne daš", kazala je Ana te nadodala da se u vezi ulaganja možemo usporediti s tek nekim balkanskim državama dok su u, na primjer Italiji, Španjolskoj i Francuskoj ulaganja, pa tako i rezultati, na znatno višoj razini

Ana je i bivša igračica Ženskog nogometnog kluba Split koji je, kako ona kaže, podignuo ljestvicu dosta visoko te uz Ženski nogometni klub Osijek teško da se bilo koji drugi ženski klub može uspoređivati.

"Dok sam bila u Splitu imala sam solidnu plaću i više od minimalca. Zbog tog smo i bile prvakinje i baš se razvila neka obiteljska atmosfera pa smo zato i skinule Osijek s vrha", rekla je Ana.

Koriste mušku rabljenu opremu

"Djevojke koje su reprezentativke na okupljanjima reprezentacije koriste opremu koju su nekad davno koristili njihovi kolege u muškom nogometu", rekla je Marinela Mesar, nogometašica Ženskog nogometnog kluba Graničar iz Đurđevca koja smatra da iako Hrvatski nogometni savez ulaže oko 3,5 milijuna kuna, ne ulaže dovoljno u sustav ženskog nogometa.

Osim osnovne opreme za treniranje, još jedan od problema su i sami tereni.

"Djevojke igraju na lošijim terenima u odnosu na kolege u muškom nogometu, obično na lokalnim i pomoćnim terenima koji ne budu uvijek savršeno ravni i uređeni te često nema niti tribina. Također, dok muška momčad Hajduka svoje utakmice igra na glavnom terenu Poljuda, njihove kolegice iz Ženskog nogometnog kluba Hajduk snalaze se na pomoćnom terenu. Ista situacija je i sa ŽNK Osijek, ŽNK Dinamo te ostalim klubovima koji imaju mušku i žensku momčad", rekla je Marinela.

ŽNK Agram bi uskoro mogao biti i prvi ženski klub u Hrvatskoj koji bi dobio stadion s umjetnom travom. Djevojke trenutno treniraju na igralištu Nogometnog kluba Špansko koji se natječe u petom rangu hrvatskog nogometa. Ponekad se teren mora podijeliti na polovicu ili čak četvrtinu zbog zgusnutog rasporeda treniranja.

Mediji ne izvještavaju dovoljno

"Osobno nisam prošla školu nogometa, ali djevojčice se danas počinju baviti nogometom puno ranije u odnosu na prijašnje generacije, odnosno već s pet ili šest godina. Baza igračica svake godine sve je veća kao i konkurencija. Interes za nogomet među djevojčicama također je nešto veći", rekla je Marinela te nadodala kako HNS svake godine organizira i selektivne turnire u Medulinu.

Danas je lakše doći do informacija o ženskom nogometu, no ono što je Mia zapravo istaknula kao najveću manu jest praćenost medija koji ne vide potencijal sporta. Tako bi i mlade djevojke zadržale interes za nogometom.

"Trenutno u ovom ženskom nogometu upravo su cure te koje mogu promijeniti nešto, da svaka da minimalno još 20 do 30 posto od sebe to bi bilo na puno većoj razini. Neki rad na sebi može stvarno puno doprinijeti ženskom nogometu", zaključila je Ana.

22. listopad 2024 10:44