StoryEditor

ŽENSKI VATERPOLO ‘Ne postoji ženski i muški sport - postoji sport‘

Iako je posjećenost na velikim natjecanjima poput svjetskih ili europskih prvenstava vrlo dobra s punim tribinama, u nas se posjetitelji uglavnom svode na obitelj i prijatelje igračica, a dvorane su često poluprazne
Autor:
Global.
14/05/2019 u 12:24 h
13.04.2019., bazeni Mladost, Zagreb - finale zenske Regionalne Vaterpolo Lige: ZAVK Mladost (CRO) - Palilule (SRB).Pobjeda Mladosti. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
13.04.2019., bazeni Mladost, Zagreb - finale zenske Regionalne Vaterpolo Lige: ZAVK Mladost (CRO) - Palilule (SRB).Pobjeda Mladosti. Photo: Marko Prpic/PIXSELLMARKO PRPIC/PIXSELL

Uz sedamdesetak vaterpolskih klubova, ženskih je sedam. Sport koji je u nas još u sjeni vaterpolista, sve više zanima i žene. Iako na međunarodnim natjecanjima još nisu na razini s najboljima, ženski vaterpolo polako se razvija, a pristižu i nove mlade igračice. Hrvatske reprezentativke na posljednja dva Europska prvenstva osvajala su 11. mjesta, dok se na svjetska nisu uspjele plasirati.

"To je korektan rezultat, ali želimo i trudit ćemo se i više od toga", kaže Mia Šimunić, trenerica seniorske ekipe Mladosti, koordinatorica seniorske reprezentacije te izbornica reprezentacije 2004. godišta.

Upravo je zagrebačka Mladost jedan od najboljih ženskih klubova u Hrvatskoj. Od 2012. godine samo su jednom gubile naslov prvakinja Hrvatske, i to od splitske Bure. Dominiraju trenutačno u kupu, ali i regionalnoj ligi.

Rušenje predrasuda

Vaterpolo se često smatra muškim sportom, ali Šimunić misli da ne treba raditi razliku.

"Ne postoji ženski i muški sport, postoji sport, a vaterpolo je zaista divan, poseban i drukčiji jer voda je jedinstven medij u kojemu su ozljede minimalne", kaže.

‘Ženski vaterpolo mora imati široku bazu kako bi konačni cilj i rezultat bio u korak s muškarcima‘, kaže Šimunić

Predrasude na tu temu ruši i Kiara Brnetić, hrvatska je reprezentativka i vaterpolistica Mladosti, a već dvije godine nastupa na sveučilišnom zagrebačkom prvenstvu za mušku ekipu svog fakulteta jer ženskih ekipa – nema.

"Bilo mi je u početku teško jer nemaju kupaći kostim da ih uhvatim, mi se uvijek u ženskom vaterpolu ful čupamo, ali sam se navikla kako to treba", kroz smijeh kaže Kiara i dodaje kako nema previše djevojaka ni u klubovima pa je teško skupiti sveučilišnu ekipu.

Zanimanje javnosti za ženski vaterpolo nije baš veliko. Iako je posjećenost na velikim natjecanjima poput svjetskih ili europskih prvenstava vrlo dobra, s punim tribinama, u nas se posjetitelji uglavnom svode na obitelj i prijatelje igračica, a dvorane su često poluprazne.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

No mnogo se radi na popularizaciji i privlačenju sve više djevojčica. Kako kaže Šimunić, odziv mladih igračica je iz godine u godinu sve veći, pogotovo u Zagrebu.

"Ali to je daleko od optimalne selekcije koju bismo mogli stvoriti jer ženski vaterpolo mora imati široku bazu da bi konačni cilj i rezultat bio u korak s muškarcima", kaže Šimunić.

U posljednje se vrijeme mnogo djevojčica privuklo raznim akcijama koje su pokrenuli iz kluba.

"Trenerice su išle u osnovne škole držati sat tjelesnog u vezi s vaterpolom, dijelile smo razne letke na danima sporta i došlo je mnogo djevojčica mlađih godišta", kaže Kiara.

Vaterpolistice Mladosti nedavno su obranile naslov pobjednica Regionalne vaterpolske lige

U popularizaciji sporta iznimno su važni i mediji čiji je interes za ženskim vaterpolom, tvrdi Šimunić, samo kratkoročan. Obično je to u doba nekih uspjeha, ali najbolje su promotorice svakako igračice vrhunskim igrama, ali i izgledom.

Pažnju medija privukla je atraktivna Petra Bukić, kći najtrofejnijeg svjetskog vaterpolista Perice Bukića, kao i 13-godišnja Latica Medvešek. Latica je nastupila za seniorsku ekipu i pokazala da svojom igrom može konkurirati starijim igračicama.

Privlačenje mlađih uzrasta

Očekivanja za budućnost sve su ambicioznija. Već za koji mjesec očekuju plasman na Europskom prvenstvu u Budimpešti i rezultat bolji od 11. mjesta, dok bi na domaćem terenu u Splitu na EP-u 2022. taj iskorak trebao biti još i veći.

Nastavit će se truditi privući mlađe uzraste i podići ženski vaterpolo na višu razinu, te osvajati medalje. To je proces koji zahtijeva mnogo truda, ali i kako kaže izbornica, i vremena od barem jednog desetljeća. No ono se ipak na kraju isplati.

"Voda je život, a u bazenu zaista oživite, još uz odličnu ekipu i igru kojoj je cilj pogoditi gol i pobijediti, jedno predivno iskustvo", za kraj će Šimunić.

19. travanj 2024 22:30