Foto: Borna Filic/PIXSELL

Ovogodišnju državnu maturu obilježila su i neka nova pravila. Rasprava se najviše vodila o kemijskim olovkama. Naime, pisanje ispita moguće je isključivo kemijskim olovkama koje propisuje Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), kako bi se spriječilo unošenje kemijskih olovaka s instaliranom kamericom. Ipak, postrožena pravila one najupornije ne sprečavaju u varanju.

“Učenici mogu šalabahter spremiti u majicu, hlače, napisati na nogu, a bio je dopušten i odlazak na zahod, gdje unaprijed isplanirano mogu pronaći odgovore”, smatra Paula Šimašek, učenica IV. gimanzije u Zagrebu.

Pojačane mjere sigurnosti

Osim univerzalnih kemijskih olovaka, novost na ovogodišnjoj maturi predstavljao je i pojednostavljeni pribor za ispit iz Matematike, Fizike i Kemije.

“Učenici su mogli imati jedan trokut ili ravnalo, te džepno računalo propisanih karakteristika”, objašnjava Press služba NCVVO-a i dodaju kako nije dopušteno korištenje grafitne olovke, gumice, šestara i kutomjera. Iz NCVVO-a objašnjavaju kako su se pojačane mjere opreza zasad pokazale učinkovitima.

“Dosad na ovogodišnjoj državnoj maturi nisu zabilježeni prijestupi niti propusti, ali ispiti su još u tijeku”, poručuju iz NCVVO-a.

Učenici pak smatraju da su neka pravila besmislena.

“Maturu sam pisala bolesna, a na stolu je dopušteno imati jednu maramicu”, požalila se Paula i dodala kako je bilo dosta neugodno stalno tražiti novu maramicu.

Zabranjeno je unositi bočice s vodom, a od učenica i učenika se u nekim školama tražilo da zavežu kosu i skinu nakit

Pravila ne staju na jednoj maramici po stolu. Zabranjeno je unositi bočice s vodom, od učenica i učenika se u nekim školama tražilo da zavežu kosu i skinu nakit. Ipak, maturanti ta pomalo bizarna pravila shvaćaju šaljivo te ih ironično komentiraju u grupi Maturanti 2018./19.

“Sljedeće što očekujem je pregled tjelesnih šupljina”, izjavio je Fran Križan. Neki se pak ne odriču vjerskih simbola čak i pod cijenu da ih profesori zbog “sumnjivosti” izvedu na pregled izvan učionice.

“Bez krunice ne pišem Hrvatski i Matematiku”, odlučno kaže Ivana Jurić.

Unatoč vremenskom razmaku od kraja nastave do prvog ispita državne mature, mnogi maturanti s pripremama počinju mjesecima unaprijed.

Nije na ruku kampanjcima

“Hrvatski jezik, Matematiku, Engleski i izborne predmete koje učimo četiri godine nemoguće je spremiti u tjedan dana i očekivati vrlo dobru ili odličnu ocjenu”, smatra Paula Grabar iz Čakovca.

Foto: Leonard Ninčević/PIXSELL

Ipak, neki smatraju da sve ovisi o predmetu pa se uz malo sreće može postići dobar rezultat.

“Mislim da se Hrvatski jezik mogao brzo pripremiti jer pitanja su na zaokruživanje pa se nešto moglo i pogoditi”, smatra Tea Husnik, učenica Jezične gimnazije u Karlovcu.

Također, raspored polaganja bio je prilično zgusnut te se tako, na primjer, Engleski jezik pisao dan nakon Hrvatskog jezika, dok se ispit iz Fizike polagao dva dana nakon Kemije. Nora Juras, maturantica Prirodoslovne gimnazije u Splitu, s pripremama je krenula u veljači, međutim smatra kako tempo pisanja dosta iscrpljuje.

“Bilo je teško izbalansirati obveze u školi i pripreme za maturu te je zato na kraju ipak vladala opća panika”, objašnjava Nora.

Interes za STEM područje

‘Maturanti najčešće za izborne predmete biraju Fiziku, Politiku i gospodarstvo, Biologiju te Kemiju i Informatiku’, navodi NCVVO idodaju da je interes najmanji za Etiku, Logiku i Glazbenu umjetnost. Većina maturanata opredjeljuje se za višu razinu iz Hrvatskog i Engleskog jezika, a trećina za višu razinu Matematike.