Foto: Tin Bedenko/Global

Ove će se školske godine u Hrvatskoj prvi put održati Statistička olimpijada, namijenjena srednjoškolcima. Cilj je projekta potaknuti znatiželju i interes srednjoškolaca te njihovih nastavnika za statistiku.

Iako će se možda u studentima na spomen statistike pobuditi negativni osjećaji zbog istoimenog kolegija, srednjoškolci se ne trebaju zabrinuti. Zadaci na Statističkoj olimpijadi fokusirat će se na primijenjenu statistiku, a ne na teoriju i komplicirane zadatke.

Tri faze natjecanja

“Već u prvom razredu osnovne škole, uz matematiku, uvodimo neke osnovne zadatke vezane uz statistiku. To neće biti teorija statistike ili rješavanje formula, nego pojednostavljeni zadaci, kako bismo djeci približili statistiku, objasnila je natjecanje Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja. Prijave za olimpijadu počele su 20. listopada, a svi zainteresirani stignu se prijaviti do 26. siječnja.

Važno je istaknuti kako se natjecanje provodi u dvije kategorije, u kategoriji A za treći i četvrti te u kategoriji B za prvi i drugi razred srednje škole. Jednu ekipu može sačinjavati do troje srednjoškolaca, a svaka ekipa mora imati mentora.

Prijave za olimpijadu počele su 20. listopada, a svi zainteresirani stignu se prijaviti do 26. siječnja

Prvi krug natjecanja sastojat će se od ispita iz općeg znanja, ispita iz korištenja izvora službenih statističkih izvora i ispita iz razumijevanja statističkog teksta. Sve ekipe koje zadovolje prvi krug natjecat će se u drugom. Tamo će ponajprije trebati pokazati vještine snalažljivosti. To je ono što ovo natjecanje čini drukčijim od našeg obrazovnog sustava. S time se slaže i Zoran Vakula, poznati hrvatski meteorolog.

Snalaženje je najvažnije

“Zadovoljan sam što je ovaj projekt krenuo. Žao mi je samo što nema nečeg sličnog i za osnovnu školu. Moja djeca su naviknuta ‘bubati’ napamet, a ne znaju se snalaziti”, kazao je okupljenima Vakula na predstavljanju Statističke olimpijade.

To neće biti teorija statistike ili rješavanje formula, nego pojednostavljeni zadaci, kako bismo djeci približili statistiku, objasnila je natjecanje Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja

Na predstavljanju olimpijade u Visokom učilištu Algebri sudjelovali su i Marko Krištof, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku, Maja Pekač, voditeljica projekta, Maja Marković, zamjenica voditeljice projekta, Leo Mršić, voditelj Katedre za upravljanje podacima i analizu na Algebri te Ksenija Dumičić, predsjednica Hrvatskog statističkog društva. U žiriju će biti svi oni osim Pekač i Marković, a pridružit će im se Toni Milun i Nenad Bakić.

“Treba podržati ovu inicijativu jer je statistika važna. Koristimo je mnogo više no što mislimo i želimo priznati”, rekao je Mršić. Vakula je prepoznao da bi reakcije javnosti mogle biti podijeljene. Naime, natjecanje će se održati internetski, što znači da će srednjoškolci imati mogućnost prepisivanja i korištenja tuđe pomoći.

Za europsku fazu natjecanja srednjoškolci će trebati napraviti dvominutni video na temu “Zašto je službena statistika važna u našem društvu?” Naravno, nagrade su osigurane i za hrvatsku i europsku fazu natjecanja. Preostaje samo vidjeti kakav će biti odziv srednjoškolaca i njihovih profesora koji bi ih trebali motivirati.

Raspored

Razdoblje za prijavu: od 20. listopada 2017. do 26. siječnja 2018.

Prvi krug natjecanja: od 29. siječnja do 12. veljače 2018.

Objava rezultata prvoga kruga natjecanja: 14. veljače 2018.

Drugi krug natjecanja: od 15. veljače do 8. ožujka 2018.

Proglašenje pobjedničkih ekipa: 6. travnja 2018.