StoryEditor

PRIPREME ZA MATURU Sve veći broj učenika bira online način rada, a cijene se kreću i do 4000 kuna

‘Osobno si ne mogu priuštiti plaćene pripreme, ali iz iskustva drugih mislim da se i uz samostalno učenje mogu postići odlični rezultati‘, istaknuo je Alan

Autor:
Global.
28/02/2022 u 14:20 h
<p>Algebra pripremni ispiti za DM<br />
Algebra pripremni ispiti za DMKRESIMIR PLETIKOSA
Budući da se bliže ispiti probne mature koji se polažu u ožujku i travnju, ali i sama državna matura u lipnju, velik broj maturanata već je krenuo s učenjem. Dok se neki odlučuju za samostalno pripremanje, postoje oni koji upisuju organizirane pripreme u nekim od privatnih centara, a cijeni koje je za njih potrebno izdvojiti krenule su rasti.

Cijena omogućava kvalitetu?

Alan Nikolić-Šipek, maturant Gimnazije Bjelovar, mišljenja je da su neke cijene više, a neke manje prihvatljive jer određeni centri za isti broj sati imaju i višestruko skuplje cijene u odnosu na druge. "Za manje popularne centre ne priča se mnogo pa se ni ne zna da postoje, a tolike razlike u predavanju i kvaliteti nema. Osobno si ne mogu priuštiti plaćene pripreme, ali iz iskustva drugih mislim da se i uz samostalno učenje mogu postići odlični rezultati", istaknuo je Alan. Jedan od najpoznatijih centara za pripremu mature gdje nekoliko tisuća učenika završnih razreda svake godine upisuje pripreme jest obrazovna grupaciji Algebra. Oni pripreme nude u nekoliko ciklusa, već od početka školske godine, no najveći broj maturanata upisuje ih u siječnju.

Pripreme za maturu su već naveliko krenule

"Tada učenici shvaćaju da ih do mature dijeli manje od šest mjeseci, kao i brzo zaključavanje prijavljenih predmeta mature. Naravno, ima i onih koji čekaju zadnji tren te i za njih organiziramo intenzivnije i ubrzane cikluse", kazala je Gorana Urukalo Čorkalo, rukovoditeljica poslovnog područja za Državnu maturu u Algebri. Pripreme se, zbog koronavirusa, osim u učionicama diljem Hrvatske odvijaju i u online formatu, no u realnom vremenu, što znači da je maturantima omogućena interakcija s profesorom. Cijene ovise o broju sati priprema, pa je tako za pripremu paketa svih predmeta više razine i 122 sata potrebno izdvojiti između 3000 i 4000 kuna, a za pripremu jednog predmeta oko 1000 kuna. "Cijena omogućava rad s optimalnim grupama i vrhunskim nastavnicama te svi pristupnici dobivaju najnovija izdanja priručnika za pripreme. Jedan dio sredstava uvijek je rezerviran i za dodatnu motivaciju nastavnika te im omogućavamo bonuse u ovisnosti o uspjehu i zadovoljstvu učenika", rekla je Urukalo Čorkalo.

Pripreme i školi nisu dovoljne

Ipak, postoji i niz besplatnih opcija pa je tako Alan sudjelovao na Kolegio pripremama iz matematike, a sada se priprema i na Libertas međunarodnom sveučilištu. "Prošao sam tri tjedna Libertasovih priprema iz engleskog jezika te mi se sviđa što je predavačica vrlo profesionalna te me dobro uputila u metode rješavanja zadataka, ali i skrenula pozornost na najčešće pogreške drugih učenika", ustvrdio je Alan. Iako se pripreme održavaju online, u tome vidi prednost jer se u svojoj sobi osjeća opuštenije te tako nauči više stvari koje dugoročnije ostaju u pamćenju. U njegovoj školi također postoje organizirane pripreme, no u njima ne vidi veliku pomoć.

‘Za Trinom odlučila sam se zbog preporuke drugih učenika, lokacije u centru grada, uključene probne mature i mnogo materijala koji se dobivaju‘, naglasila je Josipa

"Najkorisnije je bilo to što je profesorica iz matematike napravila probnu maturu s kojim smo mogli provjeriti svoje znanje, a profesorica iz hrvatskoga vrlo nam je detaljno objasnila katalog te gdje učenici gube bodove jer i sama ispravlja mature", rekao je Alan. Jedan od popularnijih centara za pripremu je i Trinom u Zagrebu. Njegovi polaznici dobivaju materijale za učenje, pristup aplikaciji koja se sastoji od velikog broja potpuno riješenih zadataka te videolekcije. Pripreme u Trinomu iz svih predmeta više razine svake subote od studenog pohađa Josipa Kovilić iz Prve ekonomske škole Zagreb.

Pripreme znaju biti naporne

"Pripremama sam zadovoljna jer su predavači izuzetno susretljivi i pristupačni te dostupni čak i izvan vremena same nastave. Za Trinom sam se odlučila zbog preporuke drugih učenika, lokacije u centru grada, uključene probne mature i mnogo materijala koji se dobivaju", naglasila je Josipa. Uz to, Josipa pohađa dodatne pripreme iz matematike te online pripreme iz hrvatskog i matematike koje organizira škola. "Omjerom cijene i kvalitete na Trinomu sam zadovoljna. Smatram da sam možda u prednosti nad onima koji nemaju takvu mogućnost, no to ih ne treba obeshrabrivati jer maturanti koji ne idu ni na kakve pripreme mogu bolje riješiti maturu od onih koji ih pohađaju cijelu godinu", rekla je Josipa. Pripreme pohađa uživo jer smatra da je u takvom radu veća koncentracija dok se u online nastavi većinom samo gleda u ekran i prepisuje s videozapisa. Mogućnost online nastave u Trinomu postoji zbog koronavirusa, a za one uživo vrijede pravila obaveznog nošenja maski te dezinficiranja ruku. "Jedini nedostatak koji bih izdvojila jest vrijeme nastave, imamo tri predmeta u svega par sati što zna biti naporno", zaključila je Josipa.

Besplatna probna matura

Osim priprema, Algebra nudi i brojne besplatne aktivnosti, kao što je organizacija probne mature ili karijernih savjetovanja za maturante.

"Zbog pandemije ispite probne mature provodimo u digitalnom okruženju pa pozivam maturante da se prijave na našoj web stranici na probne ispite iz matematike i engleskog jezika. Tako se testira znanje te učenici mogu vidjeti koliko su spremni za maturu u tom trenutku", napomenula je Urukalo Čorkalo.

Besplatne pripreme iz matematike

Za one kojima su studiji Tehničkog fakulteta u Rijeci prvi ili drugi izbor organiziraju se besplatne pripreme za višu razinu ispita iz matematike. Prijave traju do 5. ožujka, a više detalja dostupno je na stranicama fakulteta (http://www.riteh.uniri.hr/novosti/pripreme-za-drzavnu-maturu-4/).

Besplatne videolekcije

Pripreme na Top Maturi iz obaveznih predmeta na maturi i biologije, kemije te fizike svake godine upisuje oko 500 učenika, a najtraženije su u dvanaestom i trećem mjesecu. Razlika od drugih centara je ta što su predavanja ranije snimljena.

"Zato možemo ponuditi niže cijene jer nemamo troškove najma, predavača i slično", kazali su iz Top Mature.

Za sve maturante prvih pet videolekcija iz svih predmeta dostupno je besplatno, a cijena ostatka u prosjeku je 400 kuna po predmetu. Najčešća ocjena koju maturanti dobivaju nakon ovih priprema je vrlo dobar.

25. srpanj 2024 16:07