Foto: Luciana Stilinović/Global

Studenti su se pobunili nakon što je Studentski Centar Sveučilišta u Zagrebu jutros objavio da će cijena ljetnog smještaja u Studentskom domu ‘Stjepan Radić’ ove godine iznositi 1300 kuna. Prijašnja cijena ljetnog smještaja bila je 900 kuna, pa ne čudi što je studente najviše zasmetalo povećanje cijene od 44,44 posto.

Nije dugo trebalo da studenti reagiraju, a svoje nezadovoljstvo izrazili su u Facebook grupi ‘Studentski dom Stjepan Radić’.

“Zajedno s prvom polovicom 7. mjeseca, znači laganini 1500 kuna. Većina nas koji idemo na ljetni smještaj odavno računamo na to i vi ste sad mjesec dana prije podigli cijenu? Koju, btw, plaćamo za cca mjesec dana? Bez ikakvog argumentiranog razloga?”, bio je jedan od komentara ispod informacije o porastu cijene.

Predlažem da se pobunimo za ovo i ne prijavljujemo ljetni smještaj ako je ikako moguće dok se cijene ne spuste”, glasio je komentar jednog studenta, a ubrzo je napravljena i anketa u kojoj je većina studenata glasala da cijene ljetnog smještaja ostane 900 kuna.

Nakon nekog vremena oglasio se Studentski Zbor Sveučilišta u Zagrebu te je obavijestio studente da je odluka o poskupljenju ljetnog smještaja stavljena van snage i to na zahtjev Studentskog zbora. Odluka je donesena na današnjoj sjednici Upravnog vijeća SC-a u Zagrebu, a na idućoj sjednici trebala bi se donijeti nova odluka o cijeni. Studentski Zbor rekao je da studentski predstavnici neće pristati na poskupljenje cijene ljetnog smještaja.

No nije sav problem u cijeni. Menze u vrijeme ljetnog smještaja ne rade te su studenti osuđeni na vlastito snalaženje kada je prehrana u pitanju što je još jedan udar na studentski budžet. No ni tu nije kraj poteškoćama. Prošle godine su korisnici ljetnog smještaja mjesec dana bili bez tople vode zbog HEP-ovih radova.

“Što točno vrijedi tih 1300 kuna? Soba od dva kvadrata, WC koji dijeliš s još 40 osoba, čajna kuhinja koja je većinom toliko prljava da ti se gadi boraviti tamo, a kamo li kuhati, mušice posvuda… i to sve za mjesec i pol dana, a da ne pričam da prošle godine nije bilo ni tople vode jedno vrijeme”, objasnila je situaciju jedna studentica.

Studentski centar se o ovoj odluci, koja je na koncu stavljena van snage istog dana, još nije javno očitovao.