StoryEditor

60 GODINA FPZG-A Faks na koji se brojni uspješni studenti vraćaju kao profesori

Promijenio se način studiranja, svijet se mijenja pa se mijenjaju i kolegiji kako bi održali korak s vremenom, ali ponešto je ostalo potpuno isto kao prije - ali to nije loše jer, prema riječima profesora Čulara, ‘mi smo mala zajednica koja ima svoje običajnosti koje je važno održati‘

<p>Akademska godina 2005./2006. studijima politologije i novinarstva donijela je bolonjski model, odnosno podijelila je oba studija na preddiplomsku i diplomsku razinu</p>
Akademska godina 2005./2006. studijima politologije i novinarstva donijela je bolonjski model, odnosno podijelila je oba studija na preddiplomsku i diplomsku razinuPetra Oršulić/Global

Od kada sam 87' godine došao u Zagreb, pa dok se nisam uselio u vlastiti stan, promijenio sam 11 adresa stanovanja, a što se tiče posla: od kada sam došao na prijamni ispit za Fakultet političkih znanosti, ulazim na jednu jedinu adresu – Lepušićevu 6, rekao je profesor Goran Čular koji nije jedini profesor čiji je profesionalni put vezan isključivo za FPZG.

Naime, prema informacijama iz Uprave fakulteta, vrlo je malo onih koji rade na fakultetu, a da tamo nisu i studirali. I to najbolje objašnjava koliko studentima znači Fakultet političkih znanosti, koliko im daje i kako se osjećaju u toj maloj zajednici za koju je simbol postala Lepušićeva 6, pa ni privremeno preseljenje ne pada teško jer svi znaju da se uskoro vraćaju tamo gdje je sve počelo.

A počelo je prije punih 60 godina. Ozbiljne godine uhvatile su FPZG koji je najstarija znanstvena institucija s područja političke znanosti u ovom dijelu Europe i jedini studij političkih znanosti u Hrvatskoj. Ivan Šiber, profesor emeritus, bio je među 27 profesora koji su sudjelovali u stvaranju fakulteta, kako nam je rekao, "ab ovo". Na FPZG je došao 1. siječnja 1965. godine i tamo proveo 45 godina i 10 mjeseci.

image

Početci FPZG-a
 

TVS

"Napravili smo politološko stablo, iz tog stabla su nastale grane koje danas razvijaju druge generacije. Jovan Jovanović je rekao: gdje ja stadoh - ti ćeš poći, što ne mogoh - ti ćeš moći, i to je tako", objasnio je slikovito Šiber i dodao da su se bavili politikom u doba kada politike, u suvremenom značenju te riječi, nije ni bilo.

Brojne promjene doživio je FPZG u 60 godina – promijenio se način studiranja, svijet se mijenja pa se mijenjaju i kolegiji kako bi održali korak s vremenom, ali ponešto je ostalo potpuno isto kao prije - ali to nije loše jer, prema riječima profesora Čulara, "mi smo mala zajednica koja ima svoje običajnosti koje je važno održati".

Kohezija koju dobiješ na faksu, istaknuo je glavni urednik Televizije Student Kristian Došen, ostavi dobar trag.

"Mislim da se svi mi vratimo makar kao gosti na Dan fakulteta ili na neki tulum. Ostaneš povezan i s profesorima ili se vratiš raditi. To je neka mistična FPZG energija za koju vidim da se nastavlja", rekao je Došen.

Povijest FPZG-a

Nakon što je 23. veljače 1962. godine utemeljen odlukom Hrvatskog sabora kao visoko učilište unutar Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet političkih znanosti u studenom iste godine počeo je provoditi nastavu na studiju politologije. Bila je to prva akademska institucija te vrste u komunističkoj Istočnoj Europi.

Godine 1971. osnovan je dvogodišnji paralelni studij novinarstva, koji je vrlo brzo napredovao u puni četverogodišnji sveučilišni studij. Osnova razvoja Fakulteta bila je akademska autonomija, a upravo ga je ona zaštitila od političkih pritisaka i presezanja vlasti u kriznim vremenima.

Akademska godina 2005./2006.studijima politologije i novinarstva donijela je bolonjski model, odnosno podijelila je oba studija na preddiplomsku i diplomsku razinu. Usto, Fakultet nastavu provodi i na specijalističkim poslijediplomskim studijima, a nudi i trogodišnji opći doktorski studij politologije, koji uključuje sve grane tog područja.

Da ne bi sva znanja ostala samo teorijska, Fakultet je osnovao tri studentska medija, koja uz pomoć profesora oblikuju i vode upravo studenti. Tako je 1996. osnovan Radio Student, 2012. Televizija Student te 2014. studentske novine Global, koje su se 2017. proširile i na web-izdanje: Global – Portal prema mjeri studenta.

Tu je i raznolika izdavačka djelatnost koja je počela 1964. osnivanjem časopisa Politička misao, a osnovana je i istoimena biblioteka. Tom su se časopisu s vremenom pridružili i Anali hrvatskog politološkog društva, Forum za sigurnosne studije, Medijske studije, Političke perspektive, Političke analize i studentski časopis Mali Levijatan.

Iako mu je tek 60 godina, iza njega je bogata povijest puna uspješnih trenutaka, ali i onog najvažnijeg – generacija politologa i novinara koji danas djeluju kao cijenjeni sveučilišni i gimnazijski profesori, znanstveni istraživači, ministri, saborski zastupnici, gradonačelnici, diplomati, novinari, publicisti, medijski analitičari te stručnjaci. za odnose s javnošću.

In memoriam

U akademskoj godini 2021./2022. preminuli su profesori Zvonimir Baletić, Sanjin Dragojević i profesorica Vesna Lisičić koji su svojim predanim radom obilježili Fakultet političkih znanosti.

Akademik Zvonimir Baletić bio je erudit, vrhunski poznavatelj povijesti ekonomske misli i teorije te europske i nacionalne ekonomske i političke povijesti. Na FPZG-u je počeo raditi kao docent, a 1968. godine izabran je za izvanrednog profesora. Zbog političkog angažmana tijekom hrvatskog proljeća zabranjen mu je rad na fakultetu. Vratio se 1990. kao redoviti profesor, a predavao je Političku ekonomiju I, Osnove ekonomije i ekonomske politike te Teoriju ekonomske politike.

Izv. prof. dr. sc. Sanjin Dragojević objavio je oko 100 znanstvenih i stručnih članaka, autor je ili urednik sedam znanstvenih knjiga, a radovi su mu prevedeni na 14 jezika. Na FPZG-u je doktorirao te od 1998. godine predavao na kolegijima Medijske politike i medijska regulacija, Kulturna politika, Interkulturna komunikacija i medijacija te Kulturni menadžment. Bio je stalni ekspert Ministarstva kulture i medija, UNESCO-a, Vijeća Europe te drugih, a za svoje zasluge u kulturi je odlikovan Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

Mr. sc. Vesna Lisičić je predavala francuski jezik - prvo kao vanjska suradnica, a od 1990. kao predavačica. Osim predanim radom na nastavi, radni vijek je obilježila i prevođenjem velikog broja knjiga, stručnih, publicističkih i znanstvenih tekstova. 2006. godine je dobila odlikovanje Vlade Francuske Republike reda Chevalier des Palmes Academiques.

Zašto studenti vole FPZG?

Dario Topić, diplomski studij novinarstva

"Zašto volim FPZG? Zato što, za razliku od nekih drugih fakulteta, FPZG mi omogućuje da još za studiranja osjetim, naučim i iskusim kako je to raditi u poslu za koji se školujem. FPZG mi omogućuje da svoju ljubav prema radiju ostvarim na Radio Studentu koji je po dugovječnosti i broju suradnika vjerovali ili ne jedna od najvećih radijskih postaja u Zagrebu ili pak na Televiziji Student gdje mogu biti uključen u sve, od snimanja ankete pa do velikih produkcijskih projekata i snimanja filmova. I naravno Global u kojem mogu naučiti ono što nam u predavaonici kažu da je temelj svega, a to je pisati, a da bi se moglo pisati moraš moći misliti i drago mi je da naš faks ne nudi odgovore nego pitanja i prilike kako na novinarstvu tako i na politologiji".

Martina Legović, preddiplomski studij novinarstva

"Volim svoj faks jer mi pruža mnogo prakse koja je bitna. Volim što je na faksu ugodna atmosfera, što su profesori pristupačni i što se možemo kreativno izraziti. Zanimljivo mi je i to što je naš faks trenutačno u - trgovačkom centru".

Lana Belavić, preddiplomski studij novinarstva

"Već sam u osnovnoj školi znala da želim studirati novinarstvo. Ipak, iako sam od prije imala zacrtano čime se želim baviti, na kraju srednje škole počela sam se bojati što ako to zapravo nije to, što ako ću se razočarati i što ako fakultet ne ispuni moja očekivanja. Čim sam ušla u Lepušićevu 6 svi su strahovi nestali. Upravo ta zgrada dobra je preslika cijelog fakulteta, a ključ je u tome što i sama zgrada, kao i cijeli fakultet – imaju dušu. Jako volim svoj faks, a glavni razlozi za to su prijateljsko ozračje, mogućnost stjecanja korisnog iskustva u studentskim medijima i upoznavanja novih ljudi".

Jelena Sertić, preddiplomski studij politologije

"Moram reći da svoj faks najviše volim zbog njegove atmosfere. Kad sam prvi put ušetala na faks, odmah sam osjetila opušteno okruženje i znala sam da ću se uklopiti. Mislim da je to najvažnija stavka FPZG-a - osjećaš se ponekad kao da si kod kuće. Uz to, studenti i profesori koji se bave širokim spektrom tema. Ima tu svega za svakoga i teško da će se itko osjećati izolirano. Drago mi je da sam upisala fakultet koji mi je osim znanja pružio i mogućnost da upoznam dosta dragih ljudi!"

Barbara Stjepanović, preddiplomski studij politologije

"FPZG volim jer je jedina ustanova u Hrvatskoj koji pruža mogućnost studiranja politologije. Iako postoji jako puno prednosti ovog fakulteta, od mogućnosti stjecanja širokog spektra znanja pa sve do susretljivosti profesora, mislim da je FPZG poseban po tome što, neovisno o svim različitostima, svatko se može osjećati prihvaćeno".

Nagrade najboljima

Na svečanoj proslavi dekan je dodijelio nagrade najboljim studentima prošle akademske godine, kao i priznanja studentskim medijima i drugim nastavnicima. Nagrađeni studenti su Lucija Barišić, Despina Vounasis, Hana Cvijanović, Ella Piljić, Ivana Milčetić, Živa Bajsić, Lucija Barišić, Kristina Kalea, Tomas Kurbanović, Goran Atalić, Mislav Majcan, Marija Matovina, Tereza Šarić, Karla Martinić, Doris Mandić, Ana Martinić, Bruna Perica, Gabriela Sliško, Dunja Stanković, Nikolina Blažanović, Rory Yoder, Marko Perak i Matej Stipić. Za izniman doprinos promociji Fakulteta političkih znanosti u prošloj akademskoj godini nagrađeni su studentski mediji - Televizija Student, Radio Student i Global. Posebna priznanja za izniman doprinos i višegodišnji rad na fakultetu dobili su profesorica Tena Perišin, koja je iz godine u godinu stup Televizije Student, te uvijek nasmijani portir Anđelko Štambuk.

Proslava rođendana: šaren dan ko Disneyland

"Imam dvije želje – da se što prije vratimo u našu obnovljenu, dorađenu zgradu koja će biti nešto potpuno novo, a s druge strane da iz godine u godinu dobivamo što više kvalitetnih mladih ljudi". Želje su to profesora Bože Skoke koje je uputio FPZG-u na proslavi 60. rođendana.

Proslava je trajala dva dana. Sve je počelo u petak 4. studenoga na Fakultetu gdje su se okupili profesori, osoblje, ali i neki od studenata. Dio njih pratio je program za studentske medije, dio pomagao da organizacija proslave teče kako je i zamišljeno, a dio studenata došao je preuzeti zaslužene Dekanove nagrade. Program je vodila predavačica te svima poznato televizijsko lice Nensi Blažević, a proslavi su nazočili i predsjednik Zoran Milanović, rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak te zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji se prisjetio studentskih dana na FPZG-u.

"Kad pogledam dvoranu i bivše profesore odmah me ulovi neki refleks, kao da sam trebao pripremiti neko izlaganje, i odmah me ulovi neka druga trema pa si moram reći da više nisam student, nego da sam ovdje u drugoj ulozi", rekao je.

Nakon službenog dijela uslijedilo je druženje na domjenku, a u popodnevnim satima održani su Hrvatski politološki razgovori. Slavlje se u večernjim satima preselilo u Museum Katran, gdje su zaposlenici i studenti uživali u opuštenoj atmosferi i glazbi novog vala koja je posebno razveselila dekana Andriju Henjaka koji je studentima pokazao svoje plesno umijeće. Neki su s tuluma morali otići ranije jer su se drugi dan nastavili Hrvatski politološki razgovori - održana su četiri panela kojima je završena proslava 60. obljetnice FPZG-a.

Vezani članci
20. travanj 2024 09:35