Foto: Antonija Grbavac/Global

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu u utorak je na svojoj Facebook stranici, nakon niza pregovaranja sa Studentskim centrom, objavio bojkot plaćanja stanarine od strane studenata za razdoblje u kojemu nisu boravili u domovima.

Nakon potresa u Zagrebu 22. ožujka, studenti iz SD Cvjetno naselje iseljeni su u SD Stjepan Radić da bi ustupili svoje mjesto ljudima pogođenima potresom. Međutim, studenti još od tada smatraju da je SC selidbu obznanio i proveo na neadekvatan način, ističući problem lošeg skladištenja osobnih stvari studenata koji se u tom trenutku nisu nalazili u domovima. No, dodatan problem predstavlja i povrat dijela stanarina za dane kada studenti nisu boravili u domovima, a sporno je i daljnje plaćanje stanarine do povratka studenata.

Uz objavu Studentskog zbora na Facebooku priložene su fotografije razgovora između Studentskog zbora i Studentskog centra, a u samom tekstu objave ističu izrazito nezadovoljstvo dobivenim odgovorima.

“Vjerujemo da ste kao i mi, umorni od neprofesionalnog i nekorektnog pristupa “Studentskog” centra prema onima koji su svrha njegova postojanja, studentima”, stoji u objavi Studentskog zbora.

Sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak u odgovorima na upite Studentskog zbora ističe da će “do kraja akademske godine osloboditi plaćanja stanarine studentima koje smo inkomodirali i premjestili iz SD Cvjetno naselje u SD Stjepan Radić”. No, studenti inzistiraju na ukidanju plaćanja stanarine i za sve ostale studente koji trenutno ne borave u domovima.

U još jednom dopisu koji će Studentskom centru biti poslan u dogledno vrijeme stoji nekoliko zahtjeva Studentskog zbora: ukidanje plaćanja stanarine studentima od dana potresa dok ponovno ne usele, smanjenje stanarina za 50 posto stanarima SD Stjepan Radić koji su iseljenim studentima u SD Cvjetno naselje ustupili svoje sobe, prihvaćanje odgovornosti za gubitak i nastanak štete na imovini studenata, ukidanje naknade za obradu natječaja za dom te potpuno čišćenje i dezinfekcija soba prije ponovnog useljenja studenata.

Iz Studentskog centra, pak, poručuju da trenutno posluju u izvanrednim okolnostima.

“U svim studentskim domovima ostalo je ukupno 452 studenta, što u naravi predstavlja veliki pad prihoda SC-a Zagreb po svim osnovama”, stoji u odgovorima Mirka Bošnjaka.

“Potrebno je naglasiti da Studentski centar u Zagrebu nije nikoga ostavio bez krova nad glavom te da se u svakom pogledu brinemo da ponudimo najbolje što možemo u danom trenutku”, objašnjava Bošnjak. Također, dodaje da su svi prijavljeni nestanci osobnih stvari studenata riješeni, odnosno, da su stvari pronađene.

“Ako se utvrdi da su privatne stvari studenata nestale, preuzet ćemo odgovornost i studentima nadoknaditi štetu za izgubljene stvari”, odgovara Bošnjak na pitanja Studetskog zbora o neadekvatnom skladištenju osobnih stvari studenata. Zbog navedenih propusta SC-a, iz Studentskog zbora pozivaju na solidarnost studenata u bojkotu plaćanja, a cijeli je tekst popraćen hashtagom #NePlaćam.