StoryEditor

DIVLJANJE CIJENA Studenti cijelo ljeto rade kako bi preživjeli zimski semestar

‘Kad smo zadnji put imali relativno visoku inflaciju, što je bilo 2008. te je iznosila šest posto, aktualni studenti nisu još krenuli ni u osnovnu školu‘, objašnjava profesor Željko Bogdan

15/11/2023 u 15:08 h
18077
FREEPIK

Premijer Andrej Plenković svojedobno je izjavio da očekuje daljnji pad inflacije jer Vlada je, dodao je onomad, osigurala preduvjete za borbu protiv divljanja cijena. Iako se o tome puno i ne priča, inflacija snažno pogađa mlade ljude, a u ovu kategoriju spadaju i studenti.

Preseljenje povuklo troškove

Oni koji možebitno najteže podnose teret općeg povećanja cijena su studenti koji žive samostalno u drugom gradu, odnosno, oni koji su se zbog studija morali odseliti iz roditeljskog doma. Jedna od njih je i Iva Budek, studentica prehrambene tehnologije.

"Studiram u Osijeku, a živim sama jer prava na dom nemam pa onda ni drugog izbora osim plaćati stan. Osim što je jako teško pronaći pristojan smještaj, cijene najma daleko su od normalnih", komentira Budek.

Ističe da je velik broj najmodavaca ove godine podiglo iznos stanarine, ali osobno se smatra sretnom jer ju to ipak nije zateklo. Ipak, morala je pronaći posao kako bi mogla pokriti sve životne troškove. Iako joj Osijek nije bilo u planu, spletom okolnosti morala je iseliti i odjednom je nastala hrpa novih davanja na koje isprva nije računala.

image
PEXELS

"Prvu godinu fakulteta nisam mogla raditi jer mi raspored to nije dozvoljava pa sam radila samo onda tome posvećivala ljeta. Nije bilo druge ako sam htjela normalno živjeti barem jedan semestar", priznaje Budek.

Studentica Ekonomskog fakulteta Emma Novaković govori da bez obzira na to što živi s roditeljima, i u tom smislu nema velike troškove, mora raditi uz fakultet kako bi mogla izlaziti, družiti se ili si pokatkad nešto i priuštiti.

"Iako sam iz Zagreba, imam i brata i sestru pa mi je od prve godine fakulteta bilo logično raditi kako bi olakšala roditeljima. Sada iskreno ne znam kako bih bez posla jer za jedan prosječan izlazak je potrebno izdvojiti duplo više novca nego ranije", rekla je Novaković. A s roditeljima živi i Klara Miholić, sada već bivša studentica radiologije koja je prije diplome uzela apsolventsku godinu, iako je zapravo i ranije mogla završiti studij.

‘Iako sam iz Zagreba, imam i brata i sestru pa mi je od prve godine fakulteta bilo logično raditi kako bi olakšala roditeljima. Sada iskreno ne znam kako bih bez posla‘, priznaje studentica Klara Miholić

"Jednostavno, uz današnje cijene, taj potez mi se činio kao najbolja opcija. Kao studentica, osim što imam više prava, bolje zaradim nego da radim u svojoj struci", iskreno će Miholić. Dodaje i kako je posljedice svakodnevnih poskupljenja najviše primijetila kada kupuje kozmetiku jer neke stvari koje su ranije koštale pet, sada se mogu pronaći za deset, a nekad i za 15 eura.

Kako započeti samostalan život

Trenutna stopa inflacije u Hrvatskoj iznosi 6,7 posto dok je stopa nezaposlenosti 5,8 posto, govore to podatci Državnog zavoda za statistiku. A iako je većina aktualnih studenata rođena u 21. stoljeću pa imaju svijest o niskoj pozitivnoj ili čak blago negativnoj stopi inflacije, njihovi roditelji te bake i djedovi itekako znaju što ona za sobom nosi, tvrdi Željko Bogdan, izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

"Kad smo zadnji put imali relativno visoku inflaciju, što je bilo 2008. te je iznosila šest posto, aktualni studenti nisu još krenuli ni u osnovnu školu. Nisu osjetili inflaciju koja bi ih zabrinjavala. S druge strane, Hrvatska s time ima iskustava u doba kada je Jugoslavija bila na svom kraju i za vrijeme Domovinskog rata", pojašnjava Bogdan.

Inflacija je krenula divljati 2021.godine, a Bogdan ističe da i ako se osvrnemo na vrijeme prije pandemije, mladi između 15 do 24 godine bili su u nepovoljnoj poziciji. Razlog tomu je relativno visoka nezaposlenost što im onemogućuje stvaranje potrebnog iskustva. Inflaciju su, domeće profesor, zacijelo više osjetili oni koji borave u privatnom smještaju.

"Ako i rade, nerijetko su to poslovi na određeno vrijeme pa u ‘teškim vremenima‘ češće ostaju bez posla te je katkad riječ o slabije plaćenim poslovima koji im onemogućuju da u potpunosti započnu samostalan život", komentira Bogdan pa dodaje kako nije suludo pretpostaviti da ima i onih koji su zbog inflacije bili prisiljeni odgoditi ili zamrznuti studij.

Vezani članci
27. travanj 2024 05:29