Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Jedan od prvih nastavnika Fakulteta političkih znanosti, profesor Radovan Vukadinović, umro je u svibnju, u 82. godini.

Profesor Vukadinović diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1962., a doktorirao na Fakultetu političkih znanosti 1967., gdje je i radio od 1963. do umirovljenja 2008. Više od deset godina bio je gostujući profesor predavač na državnom sveučilištu na Floridi.

Kao stručnjak međunarodnih odnosa i vanjske politike obrazovao je generacije i generacije znanstvenika i studenata Fakulteta političkih znanosti te im približio teme kojima se bavio u svojoj znanstvenoj karijeri.

Više od deset godina bio je gostujući profesor predavač na državnom sveučilištu na Floridi

Na Fakultetu političkih znanosti obavljao je niz dužnosti, od dekana, predstojnika odsjeka, utemeljitelja i dugogodišnjeg voditelja magistarskog studija Međunarodnih odnosa do osnivača Hrvatske udruge za međunarodne studije, Hrvatskog politološkog društva, te Atlantskog vijeća u Republici Hrvatskoj.

Objavio je i nekoliko desetaka knjiga i stotine znanstvenih i stručnih radova iz područja međunarodnih odnosa i vanjske politike, među kojima se ističu knjige “Sila i interesi: vanjska politika SAD” (1972.), “Međunarodni politički odnosi” (1974.), “Hladni rat i Europa” (1981.), “Nuklearne strategije supersila” (1985.), “Mediteran između rata i mira” (1986.), “Politika i diplomacija” (1994.), “Teorije vanjske politike” (2005.) i “Amerika i Rusija” (2008.).

Profesor Vukadinović ostat će zapamćen kao jedan od najvećih hrvatskih politologa i vanjskopolitičkih stručnjaka, a njegova su djela ostavila neizbrisiv trag u hrvatskoj politologiji.