Foto: Ivana Paušić / GLOBAL

Novim restrikcijama i zatvaranjem ugostiteljskih objekata još se jednom u ovoj godini ugrožava studentski položaj. Mnogo studenata financira se iz vlastitih izvora pa im ovakva situacija donosi dodatne probleme. Najzastupljenija studentska zanimanja, konobar i konobarica, još jednom odlaze u zaborav na neko vrijeme. Dosadašnjih godina ulaskom u božićno razdoblje mnogobrojni studenti svoj su budžet punili obavljanjem poslova na Adventu u Zagrebu, ali ove godine to nije opcija. No, većina njih se pita, postoji li uopće trenutno ikakvih opcija?

Upitan razvoj događaja

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Mihovil Mioković, rekao je da je zabrinut zbog situacije u kojoj se trenutno nalaze studenti, ali se nada da će se situacija uskoro ustaliti i da će se sve vratiti u normalu. Pritom naglašava da je zdravlje najbitnije i upozorava sve studente da se unutar i izvan akademske zajednice drže propisanih epidemioloških mjera.

“Studentski zbor pokušava na sve dostupne načine pomoći studentima u ovim teškim situacijama”, poručio je Mioković i nadodao da su u sporazumu sa Studentskim centrom dogovorili otvaranje natječaja za 15 radnih mjesta u studentskim menzama. Istaknuo je da se za raspisana radna mjesta u prvim danima javilo preko 700 studenata što ide u prilog nedostatku dostupnih poslova za studente.

Osim toga, raspisali su i natječaj za redizajniranje službenog logotipa Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, koji sudionicima daje priliku za osvajanje nagradnog fonda.

Želja za radom

Josip, Iva i Ema studenti su koji su prijašnjih godina obavljali studentske poslove u sklopu Adventa. Ove godine im je epidemiološka situacija poremetila planove.

“Poslodavci su išli u korist svojim radnicima, a većina radnika ujedno su bili studenti. Preferirali su nas kao radnike tako da mislim da situacija i ove godine ne bi bila drukčija da se korona nije dogodila”, objasnio je Josip, koji je prijašnjih godina radio na adventskoj kućici na Zrinjevcu gdje je posluživao jela i piće te održavao kućicu.

‘Nadam se da će ovo sve što prije završiti i vratiti se u normalu da se počnem osjećati korisno’, govori studentica Ema Peček

“Planirao sam raditi i ove godine i bio sam jako razočaran kada sam saznao da se Advent neće održati”, rekao je Josip Čović s kojim se slaže i studentica Ema Peček.

“Epidemiološka situacija svakako utječe na moje planove i budžet jer je nemoguće pronaći studentski posao posljednja tri mjeseca, a sada još teže kada je sve zatvoreno. Nadam se da će ovo sve što prije završiti i vratiti se u normalu da se počnem osjećati korisno”, napomenula je Ema.

“Bila sam izrazito zadovoljna sa zaradom, satnica je bila znatno veća nego da sam radila u kafiću ili nečemu sličnom. Jedini problem je bio što se od nas očekivalo da radimo svaki dan, što za mene kao studenta nije bila opcija, no to sam bez većih problema riješila sa poslodavcem”, istaknula je Ema i dodala da stalnih radnika nije bilo već se sva radna snaga sastojala isključivo od studenata.

Isplatilo se

Nešto drukčije planove imala je Iva, koja otkriva da ove godine svakako nije imala namjeru raditi na Adventu, ali isključivo zbog obaveza na fakultetu. Prethodnih godina na Adventu pripremala je razna jela i posluživala pića.

Tvrdi da je bila “zadovoljna poslom i zaradom, iako je u određenim trenutcima bilo naporno, ali se na kraju isplatilo” i ističe da je posao na Adventu odlična prilika za sve studente.

“Na temelju razvoja epidemiološke situacije bilo je očigledno da adventskih aktivnosti ove godine neće biti. Nedostajat će mi cijela atmosfera, razgovori s gostima, sviračima, druženje s kolegama i kolegicama, ali znam da će se situacija kad tad riješiti te se veselim budućim poslovnim prilikama“, poručio je Josip.