FOTO: MARKO LOPAC

Studentice trudnice i majke, studenti s invaliditetom i svi koji zbog zdravstvenih tegoba uzmu dopuštenu godinu mirovanja studentskih obveza, mogli bi ostati bez subvencioniranog smještaja, prijevoza, prehrane i ostalih studentskih prava. Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja smatra da pojedini studenti mogućnost mirovanja godine zloupotrebljavaju te kao rješenje vide ukidanje povlastica koje imaju redovni studenti.

Sustav je lako prevariti

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu istaknuo je kako smatra da problem leži u nepotpunoj interpretaciji okolnosti u kojima su studenti u statusu mirovanja. Objašnjavaju da ako student nije u mogućnosti ispunjavati svoje obveze, ne mora nužno značiti da nije sposoban obavljati neki studentski posao, kako tvrde iz Ministarstva. To znači da svaki student, redovan ili izvanredan, upisan u akademsku godinu, a na mirovanju je, treba imati pravo na rad preko studentskog ugovora. SZZG ne odobrava niti odluku o oduzimanju stipendije studentima s upisanim mirovanjem, a zauzimaju se i za studentice s djecom.

“Smatramo prijeko potrebnim na svaki mogući način izaći u susret i pomoći mladim majkama. U tom kontekstu, smatramo da su pravo na subvencionirani smještaj i prehranu minimum koji im je država dužna omogućiti”, napisao je Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu u svom očitovanju.

‘Imate ljude koji se odjednom pojave samo s ispričnicom. Mislim, mi znamo da su se pojavili na svim ispitima i da nisu prošli’, objašnjava izigravanje sustava profesor Andrija Henjak

SZZG navodi još jedan važan problem, a koji se tiče socioekonomskog statusa pojedinih studenata i raznih psihičkih problema, poput depresije, anksioznosti i drugih, koji nastaju zbog stresa i obveza studiranja.

“Problemi u zdravstvenom sustavu ne smiju uzrokovati probleme u sustavu obrazovanja i posljedično biti razlog ukidanja osnovnog prava, prava na edukaciju”, kaže SZZG. Studentski zbor Pravnog fakulteta i Studentski zbor Fakulteta političkih znanosti slažu se s očitovanjem SSZG-a koji predlaže i održavanje sastanka s Ministarstvom kako bi upozorili na primjere iz dosadašnje studentske prakse prema kojima njihov stav ukida temeljna studentska prava.

“Nažalost, ponavlja se česta praksa traženja rješenja na pogrešnim mjestima. Nije problem u samom mirovanju, nego u zloporabi koja, nažalost, postoji uvijek i svagdje. Nužno je postaviti jasnija pravila mirovanja, staviti naglasak na odgovornost mjerodavnih tijela koja moraju osigurati učinkovit kontrolni mehanizam te fakultetska liječnica mora biti dostupnija i pristupačnija”, tvrdi Studentski zbor FPZG-a.

‘Nije problem u samom mirovanju, nego u zloporabi koja, nažalost, postoji uvijek i svagdje’, tvrde iz Studentskog zbora Fakulteta političkih znanosti

Ovu aktualnu temu komentirao je i profesor specijaliziran za socijalne politike, Andrija Henjak s Fakulteta političkih znanosti, koji tvrdi da mirovanje ne oštećuje sustav, ali da je jako teško provjeriti dokumentaciju.

Problem financiranja

“To nije problem sam po sebi i ne proizvodi nikakve negativne učinke na sustav pod uvjetom da osoba stvarno ima opravdan razlog. Koriste li to neki ljudi da bi mogli dulje studirati? Velika je vjerojatnost da da, ali ne možete u trenutku kada vam dođe neka osoba sa ispričnicom bez detaljne istrage otkud dolazi ta ispričnica i zašto je napisana ustanoviti je li to opravdan ili neopravdan razlog”, kaže profesor Henjak. Iz iskustva bivšeg prodekana nastave govori da se i sam susreo s brojnim slučajevima, a problem je u različitom viđenju različitih strana o aktualnom problemu.

“Znali su mi doći s pričom da nemaju više novca, da odlaze raditi u Irsku i da žele mirovanje. Dolazile su i trudnice i neki studenti s teškim bolestima. Ali onda imate ljude koji se odjednom pojave samo s ispričnicom. Mi znamo da su se pojavili na svim ispitima i da nisu prošli. Problem je očito nastao jer različite strane koje kontroliraju različite elemente procesa imaju različito viđenje toga”, izjavio je Henjak. Inicijativa MZO-a još je u razmatranju, a očekuje se i odgovor Ministarstva na prijedlog sastanka sa SZZG-om.