Foto: Privatna arhiva

Nepozvani gosti, otvorene boce vina i limenke piva koje nitko, ponajviše iz sentimentalnih razloga, ne želi baciti, hrana upitnog roka trajanja i smeće koje se nikako ne želi samo odnijeti u kontejner – sve su to asocijacije na život u studentskom domu ili studentski život općenito. Mnogi su studenti primorani na suživot s nepoznatom osobom, ali lako je moguće da cimeri i ne pronađu zajednički jezik.

Mravi i smrdljivi martini

Svim je studentima, neovisno o tome žive li na Savi ili ne, ona vrlo poznata. Svojevrsni fenomen koji između svojih zidova čuva bezbroj priča, smijeha, nota i prolivenih kapi, Studentski dom “Stjepan Radić“ svojim studentima nudi msle četvrti koja svaki dan u godini nudi sve što je studentima potrebno. Svagdje se ponekad nađe nepozvani gost, a jedan je takav posjetio i prostorije 8. paviljona, inače novoobnovljenog.

‘Spremačice su također po cijevima i malim otvorima vidjele tragove životinja, također vjerojatno štakora’, tvrdi student Mario Ilić

Nedavno je u grupi na Facebooku spomenutog Doma osvanula objava koja je zbog svoje posebnosti, ali i šokantnosti, skupila golemu količinu reakcija i komentara. Jedan od stanovnika 8. paviljona, Mario Ilić, na toaletu se susreo sa štakorom koji je, nakon silnih reakcija, već poznat po imenu Splinter.

“Tek sam od ove godine u novom paviljonu i ovo je prvi put da sam vidio takvu životinju u paviljonu, a prošle sam tri godine živio u starom paviljonu i nikad nije bilo problema”, tvrdi Ilić.

No štakor nije jedina životinja koja je uočena na Savi. Mario Herceg, stanar 9. paviljona, također novoobnovljenoga, nedavno je uočio mnoštvo mrava ispod prozora, a nije ih zaobišla ni invazija smrdljivih martina. Njegovo iskustvo potvrđuju i u SC-u.

“Samo ove godine od početka rujna imali smo problema sa stršljenovima, osama, paucima, mravima, a svi problemi rješavani su sa Sanitarnom službom SC-a”, navode u odgovoru, a komentirali su i situaciju sa štakorom.

“Razlog pojavljivanja štakora jest lokacija Doma, odnosno blizina Save, Jaruna te velike zelene površine između Selske, Horvaćanske i Kineziološkog fakulteta”, tvrdi Mirko Bošnjak, sanacijski upravitelj SC-a.

“Zadnja kompletna deratizacija svih prostora Doma bila je u listopadu a eventualni ulazak štakora u paviljone moguć je samo nagrizanjem remera između toaletnih školjki i spoja sa zidom te ulaskom preko otvorenih prozora”, zaključuje Bošnjak.

“Spremačice su također po cijevima i malim otvorima vidjele tragove životinja, također vjerojatno štakora”, tvrdi Ilić koji je odlučio provjeriti je li se slično događalo i prije. Međutim, problem štakora nije nerješiv i doista je moguće da se provuku kroz sitne otvore, ali pitanje higijene općenito, tvrdi Barbara Krajnik, stanovnica 9. paviljona, najviše ovisi o studentima.

‘Kuhinja je u nezavidnom stanju jer nitko ne opere i skloni svoje posuđe, a ponekad na dasci zahodske školjke ostanu otisci tenisica, što doista najviše govori o studentima’, zaključuje studentica Lucija Bolšec

“Kuhinja je uvijek uredna, ali problem se javlja vikendom jer spremačice ne obilaze toalete i tuševe”, zaključuje Krajnik i dodaje kako je najveći problem kosa u tušu koju ostale stanarke ne pokupe nakon tuširanja. Da su sanitarni čvorovi generalno u dobrom stanju potvrđuje i Lucija Bolšec, stanarka 7. paviljona.

Nakon fešte kao Zrće

“Kosa u tuš-kabinama doista je najveći problem, ali nerijetko ostale stanarke nisu sklone korištenju četke za toalet”, tvrdi Bolšec. “Kuhinja je u nezavidnom stanju jer nitko ne opere i skloni svoje posuđe, a ponekad na dasci zahodske školjke ostanu otisci tenisica, što doista najviše govori o studentima”, zaključuje.

Budući da spremačice svakodnevno obilaze sve prostorije u svim paviljonima i, ako je suditi po količini sredstva koje koriste i vremenu koje im je potrebno za čišćenje, temeljito obavljaju svoj posao, doista je vrijedno zapitati se jesu li stanari krivi za nedostatnu higijenu u paviljonima. Kada bi se svaki student ponašao kao što to radi kod kuće i tako se odnosio prema stvarima koje su u vlasništvu Doma, možda bi se stupanj higijene povećao.

“Da nakon svake fešte u Domu, a to je vrlo često, spremačica ne zatekne Zrće, dom bi bio poput hotela s pet zvjezdica”, zaključuje Martin Landripet, bivši stanovnik Doma.