Foto: Pixabay

Oglasnik za nekretnine Crozilla.com objavio je novo stanje tržišta nekretnina, koje pokazuje da je Zagreb ponovno najtraženiji grad među studentima.

Kolovoz je vrijeme kada studenti počinju tražiti stanove, a njihov interes za zagrebačke fakultete vidljiv je po velikom broju upita za stanove na tom području. Zbog potresa koji je pogodio središte Zagreba ove godine najviše se pretražuju stanovi u okolici Trešnjevke, Maksimira i Kvatrića. U središtu Zagreba, koje je dosad bilo najtraženije područje za najam stana, cijene su osjetno pale. Može ih se pronaći već po cijeni od oko 300 eura, što je velika razlika u odnosu na prošlu godinu.

Alan Burazin iz agencije Angelus nekretnine d.o.o. govori da se najbrže iznajme stanovi površine 30-40 kvadrati koji imaju realnu cijenu i dobro su opremljeni.

“Samci uglavnom traže jeftinije sobe ili stanove, s cijenom do 300 eura, a ako su cimeri te dijele troškove, onda traže stanove s cijenama od oko 400 do 600 eura, plus režije”, komentirao je Burazin za oglasnik.

Prema podacima oglasnika mnogo je stanova prebačeno na dugoročni najam, a prethodno su bili namijenjeni za dnevni. Rezultat toga je porast ponude kvalitetnih stanova. Ističu da je lani bilo oglašeno čak 40 posto manje stanova nego ove godine.

Međutim, stanovi koji su prebačeni s dnevnog na dugoročni najam nemaju potpunu opremu za život studenata, već za boravak od nekoliko dana, objašnjava Burazin.

Također, mnogo studenata donedavno nije bilo sigurno hoće li im nastava biti online ili uživo te su neki bili primorani otkazati stanove. Neizvjesnost studenata utjecala je i na tržište najma.