Foto: Dorian Višnjić/Global

Nakon više od godinu dana kantina na Studijskom centru socijalnog rada u Nazorovoj ponovno je otvorena na istome mjestu, u podrumskom prostoru fakulteta. Studenti socijalnog rada, kao i mnogi s drugih fakulteta, suočavaju se s problemom specifičnosti lokacije fakultetske zgrade.

U blizini ne postoji prodavaonica ili ugostiteljski objekt u kojem bi studenti mogli popiti kavu ili pojesti obrok u stankama između predavanja. Najbliža menza je na Akademiji likovnih umjetnosti, ali zbog prekratkih stanki, studenti često nemaju vremena otići tamo, pojesti i vratiti se natrag.

Sudjelovali i studenti

Foto: Dorian Višnjić/Global

Iz tog razloga, ponovno otvaranje kantine u sklopu fakulteta bila je ideja koja se dugo razmatrala. Privremeno zatvaranje kantine odužilo se zbog, kako objašnjavaju iz uprave, rješavanja pravne situacije s bivšim zakupcem.

“Kantina je odavno bila u ovom prostoru, a razlozi privremenog zatvaranja bili su u lošem poslovanju bivšeg zakupca i nagomilanim dugovima prema fakultetu što je tražilo određeno vrijeme raščišćavanja pravne situacije oko međusobnih odnosa”, objašnjava Nino Žganec, predstojnik SCSR-a.

U prostoru kantine predviđa se i organiziranje različitih studentskih druženja, poput debata i raznih sastanaka

U planovima o otvaranju kantine sudjelovali su i studenti, članovi Društva studenata socijalnog rada. Predsjednica Društva, studentica treće godine Ina Delić, objašnjava da je nekolicina studenata iz Društva inicirala pitanje neiskorištenog prostora.

“U razgovoru s predstojnikom imali smo razne ideje vezane uz način na koji će se prostor iskoristiti”, kaže Ina.

Studentska iksica ne može se koristiti, ali ni cijene kako studenti kažu i nisu baš prilagođene studentskim džepovima, na što su nove zakupce iz uprave fakulteta posebno upozorili.

“Sendviči su mali, a skupi. Tanjur graha koji smo imali neki dan na meniju stajao je čak 20 kuna”, požalila se jedna studentica.

Foto: Dorian Višnjić/Global

Čini se da je kantina trenutačno ipak najbolje rješenje za Studijski centar socijalnog rada jer za otvaranje studentske menze još nema potrebe.

Od menze ipak ništa

“Razmišljali smo o mogućnosti otvaranja studentskog restorana, međutim, budući da bi za to trebalo ispuniti dosta stroge higijensko-sanitarne uvjete te aspekt ekonomske isplativosti, a restoran bi služio relativno manjem broju studenata, ipak se odustalo od te opcije”, pojašnjava predstojnik Žganec.

U prostoru kantine predviđa se i organiziranje različitih studentskih druženja, poput debata i raznih sastanaka. Cilj je da studenti iskoriste sve prednosti novouređenog prostora.

“Osim toga što više ne ostajemo gladni i žedni, imamo gdje provesti dulje i kraće stanke s kolegama, umjesto dosadašnjih sjedenja i čekanja u predavaonicama”, zadovoljna je studentica Sara Pavlić.