Foto: Josip Mikačić/Global

Kave, hrana, pića, izlasci, druženja, najam stanova, plaćanje smještaja u domu, karte za vožnju u javnom prijevozu ili novac za gorivo, na sve to troši prosječan student u Hrvatskoj. Koliko je financijski teško i nekad izazovno spajati kraj s krajem, najbolje znaju sami studenti jer upravo su oni kreativci koji s 20 kuna uspiju “nategnuti” dva obroka u menzi i kavu u obližnjem kafiću.

Tako Nikolina, studentica na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu objašnjava da mjesečno od roditelja prima 800 kuna, što joj pokrije osnovne troškove za život – hranu i potrepštine za stan. Ostatak troškova pokrije joj plaća koju zaradi radom putem Student servisa. Sličnu priču ima i Tara koja studira psihologiju u Rijeci. Ona se, kaže, uglavnom financira sama, ali “mama uskoči kad god je potrebno”.

Život u domu jeftiniji

Cijene u gradovima u Hrvatskoj se razlikuju te variraju s obzirom na to u kojem mjestu pa nekad čak i u kojem kvartu živite. Većina studenata, osim džeparca, uz studiranje i radi pa time pokriva ostatak troškova. Studentica socijalnog rada Monika mjesečno troši svega 1000 kuna zbog jeftinijeg smještaja.

‘Krapina definitivno nije studentski grad, a to potvrđuje i činjenica da ne posjeduje menzu ni studentski dom’, ukazala je studentica Lea

“Smještena sam u studentskom domu Stjepan Radić te mjesečno plaćam stanarinu od 375 kuna, a trošim još otprilike 500 do 700 kuna ne uključujući stanarinu. Mislim da to nije tako veliki iznos u odnosu na druge koji plaćaju stan i režije”, objasnila je Monika.

Studentica Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, Dora, pojasnila je da je tom gradu potreban još jedan studentski dom da bi studenti ondje mogli živjeti po pristupačnijim cijenama i plaćati mjesto boravka upola manje nego sada. Prema Dorinom mišljenju, i cijene u trgovinama bi također trebale biti niže.

Studentski gradovi (ne)prilagođeni studentima?

Činjenica je da studenti uživaju privilegije kao što su subvencionirani smještaj u domu, popust za karte HŽ-a, poneki popust za kino ili restoran brze prehrane, ali ponekad ni to nije dovoljno za nerijetko male studentske budžete.

“Stojim pri tomu da da u Zagrebu ima pregršt opcija za studente, od restorana do kafića i stanova. Ako student želi živjeti u samom centru grada, naravno da će najamninu i režije plaćati više nego u drugim mjestima”, rekla je Laura i dodala da smatra da je Zagreb prilagođen koliko to jedan grad može biti.

Studentica Dora pojasnila je da je u Čakovcu potreban još jedan studentski dom da bi studenti ondje mogli živjeti po pristupačnijim cijenama i plaćati mjesto boravka upola manje nego sada

Za razliku od dobro prilagođenog Zagreba, studentica Lea smatra da “Krapina definitivno nije studentski grad”. To potvrđuje i činjenica da ne posjeduje menzu ni studentski dom.

“Cijene u kafićima, trgovinama i restoranima su jednake kao i u ostalim mjestima u okolici”, kaže Lea.