StoryEditor

STIGAO NOVI REKTOR Lakušić stupio na dužnost: stavlja fokus na studenta, ‘zazelenio‘ bi Borongaj, a Bandićev počasni doktorat nije mu po volji

‘Siguran sam da ćemo pomaknuti Sveučilište u Zagrebu snažno naprijed promičući slobodu i integritet znanstvene misli i kvalitetu nastavnog procesa koji u fokus stavlja studenta‘, poručio je Lakušić u uvodnoj riječi svog Programa rada

01/10/2022 u 07:26 h
13513
LUKA STANZL/PIXSELL

Prof. dr. sc. Stjepan Lakušić stupio je danas na dužnost rektora Sveučilišta u Zagrebu. Na toj je dužnosti zamijenio prof. dr. sc. Damira Borasa, koji je dužnost rektora Sveučilišta u Zagrebu obnašao od listopada 2014. Mandat novoga rektora Lakušića traje četiri godine, odnosno do 30. rujna 2026. Prije rektorskoga mandata obnašao je dužnosti prodekana i dekana Građevinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U skladu sa Statutom Sveučilišta u Zagrebu novi rektor svoj će prijedlog imenovanja novih prorektora predočiti Senatu Sveučilišta u Zagrebu. Očekuje se da će odluku o potvrdi novih prorektora Senat donijeti natpolovičnom većinom ukupnoga broja svojih članova na izvanrednoj sjednici koja će se održati u utorak 4. listopada 2022.

"Siguran sam da ću s timom prorektorica i prorektora, dekanicama i dekanima, nastavnicama i nastavnicima, studenticama i studentima, gospodarstvom, javnim sektorom i širom društvenom zajednicom pomaknuti Sveučilište u Zagrebu snažno naprijed promičući slobodu i integritet znanstvene misli i kvalitetu nastavnog procesa koji u fokus stavlja studenta", poručio je Lakušić u uvodnoj riječi svog programa rada.

Lakušić o planovima za Sveučilište

Nije ovo prvi put da novi rektor naglašava da će u svom radu "u fokus staviti studenta", to je naglasio i u velikom intervjuu koji je kao jedan od četiri kandidata koji se natječu za mjesto rektora dao Globalovom Luki Jurkijeviću. Tom je prilikom izjavio da je student "središte i glavna centralna okosnica" njegova programa.

"Studenti su u mom primarnom fokusu i tako ćemo se prema njima i odnositi. Osim dobre komunikacijske strategije i uključenosti potrebno je unaprijediti studentski standard jer cilj je obrazovati i zadržati obrazovne ljude u svom nacionalnom prostoru. Kad se omogući tim mladim ljudima aktivno sudjelovanje i mogućnost kreiranja obrazovne politike država (p)ostaje okrilje iz kojeg oni neće poželjeti otići", istaknuo je Lakušić u veljači ove godine.

Tom nam je prilikom opisao i svoja viđenja Kampusa na Borongaju kojeg vidi kao Zeleni znanstveno industrijski park. Također, naglasio je svoj plan digitalizacije svih procesa unutar Sveučilišta u svrhu učinkovitog i transparentnog poslovanja, zalaže se i za ojačavanje neovisnosti i dodatno financiranje studentskih medija, a smatra i da sastavnicama sveučilišta u Zagrebu i njihovim upravama treba omogućiti još veći stupanj samostalnoga odlučivanja.

Svi Lakušićevi planovi dostupni su u Programu rada.

Lakušić o Borasu

U velikom intervjuu Lakušić je prokomentirao i (ne)slaganja s odlukama tada aktualnog rektora Damira Borasa.

"Ako me pitate kako sam se slagao s odlukama rektora s prorektorima rekao bih da se vrlo često nisam slagao. Svoje stavove uvijek sam jasno artikulirao, a na Građevinskome fakultetu i uspijevao provoditi politike za koje sam se zalagao", naglasio je Lakušić.

Kao primjer odluke s kojom se nije slagao istaknuo je počasni doktorat Milana Bandića, a kao primjer pozitivnih odluka tu je nastojanje rektora s prorektorima da se u što je boljoj mogućoj mjeri umanje negativni efekti pandemije i potresa u Zagrebu i na području Banovine.

Biografija: tko je Stjepan Lakušić?

Prof. dr. sc. Stjepan Lakušić rođen je 1968. u Slavonskom Brodu. Diplomirao je 1994. na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je potom zaposlen kao asistentznanstveni novak u Zavodu za prometnice. Na tom je fakultetu 1998. završio i magisterij znanosti, a 2003. stekao akademski stupanj doktora znanosti. U studenom 2017. izabran je u znanstveno-nastavno zvanje redovitoga profesora u trajnom zvanju u području tehničkih znanosti, znanstvenom polju građevinarstvo, znanstvenoj grani prometnice.

Profesor Lakušić nastavu na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu izvodi od ak. god. 1995./1996., a na poslijediplomskom studiju toga Fakulteta predaje od ak. god. 2004./2005. Bio je gostujući nastavnik na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci te u Skoplju.

Znanstveni rad prof. dr. sc. Stjepana Lakušića usmjeren je na područje željeznica, posebice na istraživanje konstrukcija tramvajskoga i željezničkoga kolosijeka, dinamičkoga utjecaja vozila na kolosijek, buke i vibracija na kolosijecima te elemenata pričvršćenja tračnice na podlogu. Profesor Lakušić objavio je kao autor ili koautor 26 znanstvenih radova u međunarodnim i domaćim časopisima, 120 radova u zbornicima međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova te 35 poglavlja u knjigama. Sudjelovao je na brojnim međunarodnim i domaćim znanstvenim skupovima, bio je urednik 13 knjiga te je glavni urednik časopisa Građevinar.

Uz to, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić pokrenuo je nekoliko međunarodnih i domaćih znanstvenih i znanstveno-stručnih konferencija i događaja. Njegov međunarodni znanstveni projekt Rubberised concrete noise barriers – RUCONBAR i proizvod koji je nastao u okviru toga projekta – apsorbirajuće betonske barijere za zaštitu od buke s recikliranom gumom, nagrađeni su s više međunarodnih i domaćih nagrada u Belgiji, Hrvatskoj, Nizozemskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Švicarskoj.

Vezani članci
25. travanj 2024 19:36