Foto: Pixabay

Primjećujete kako broj popijenih kava i neprospavanih noći eksponencijalno rastu? Dan je zamijenio noć, ušli ste u neku čudnu zonu funkcioniranja na rubu izdržljivosti? Slobodno vrijeme ili vrijeme za odmor postali su rijetki metali, nalazite ih samo u tragovima?

Ako su vaši odgovori potvrdni postoje opravdane indikacije kako je riječ o sindromu ispitnih rokova… U nastavku pronađite nekoliko ideja o tome kako sto uspješnije tretirati navedeno stanje.

  • Prof. psih. Ivana Mrgan

    Neplaniranje je planiranje katastrofe – upoznajte se s gradivom, selekcionirajte materijal i rasporedite ga u vremenu redovito ostavljajući vrijeme za ponavljanje i samoprovjeru nakon svake cjeline. Jedan od novijih pristupa je i petodnevni plan učenja.

  • Birajte učinkovite pristupe učenju – postoji učestala tendencija korištenja manje učinkovitih strategija poput ponavljanja i ispisivanja bilješki. Istraživanja su uputila na nisku učinkovitost tih praksi. Distribuirano učenje, tj. učenje dulje razdoblje kao i učenje različitog tipa materijala i sadržaja naizmjence daju bolje rezultate.
  • Koristite učinkovite strategije učenja – uposlite aktivne metode učenja za samotestiranje poput kartica za ponavljanje, lista za ponavljanje koje će sumirati najvažnije informacije putem mapa, dijagrama, tablica obilježja, prednosti i nedostataka ili predviđanja pitanja ili korištenja ranijih materijala i primjeraka testova.
  • Uskladite tehnike ponavljanja s tipom ispitnih pitanja – kod kratkih esejskih pitanja i nadopunjavanja usmjerite se na sličnosti i razlike, prednosti i nedostatke, glavne koncepte i definicije. Kod zadataka višestrukog izbora pokušajte odgovoriti prije nego vidite ponuđene opcije, eliminirajte uljeze i alocirajte vrijeme koje možete posvetiti svakom pitanju. Kod duljih esejskih pitanja korisno je modelirati odgovore, pri učenju obratiti pozornost na moguće primjere iz teksta. Testirajte se u okolnostima sličnim ispitnoj situaciji.
  • Prije i tijekom ispita – pokušajte prije ispita ponavljanje odraditi kao probni test, što sličnije uvjetima koje ćete imati na ispitu, prođite ispit i zapišite si bilješke za dosjećanje pri pojedinim pitanjima, rasporedite vrijeme koje imate s obzirom na tip i broj pitanja. Krenite od od najlakših pitanja i nakon ispita zabilježite što možete pokušati unaprijediti.

RUBRIKA U SURADNJI S:

prof. psih. Ivana Mrgan,
kognitivno-bihevioralna terapeutkinja

Centar za osobni razvoj Apsiha

E-mail: ivana@apsiha.hr