Foto: Matea Petrović/Global

Vlada je donijela Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, a novim izmjenama studenti koji na godišnjoj razini imaju stipendije više od 15.000 kuna više ne bi morali plaćati porez na dohodak državi. Taj prijedlog mogao bi riješiti probleme mnogim studentima koji su zbog sadašnjeg zakona odustajali od, recimo, nekih akademskih nagrada i stipendija za izvrsnost.

Podsjetimo na jedan slučaj zabilježen u Splitu, gdje je studentica dobila dekanovu nagradu u iznosu od 2000 kuna, nakon čega je njezinoj obitelji stigla “čestitka” u obliku uplatnice od 5000 kuna poreza. Osim toga, zbog trenutačna zakona pate i projekti Europske unije poput programa Erasmus+ za mobilnost studenata.

Učinkovitiji sustav

Na Vladinim stranicama stoji da se “prema sadašnjem zakonskom rješenju, mladi ljudi, studenti, primarno slabijeg imovnog stanja ne odlučuju za navedene programe jer ne mogu više biti uzdržavani članovi svojim roditeljima, s obzirom na to da prema sadašnjem propisu učenici i studenti koji ostvare primitke po osnovi stipendije u iznosu višem od 15.000 kuna na godinu ne mogu biti uzdržavani članovi.”

U Splitu je, zbog aktualnog zakona, studentica dobila dekanovu nagradu od 2000 kuna, nakon čega je njezinoj obitelji stigla “čestitka” u obliku uplatnice od 5000 kuna poreza

Kako do takvih situacija više ne bi dolazilo, novim bi se zakonom iz poreza na dohodak izuzele državne stipendije bez obzira na to tko je isplatitelj nagrade. Važno je napomenuti kako je riječ samo o prijedlogu novog zakona i upitno je kad će Sabor taj prijedlog izglasati. Iz vladinih ureda, kao i iz Porezne uprave detaljnije odgovore nismo uspjeli dobiti.

Vlada je donijela još jednu promjenu koja se također tiče stipendiranja studenata. Naime, 2. kolovoza donijela je zaključak o ukidanju Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu, ali, objašnjavaju, broj stipendija neće biti smanjen te će se za njihovo financiranje koristiti i sredstva iz Europskog socijalnog fonda. Poslove Zaklade preuzet će Ministarstvo znanosti i obrazovanja, što je bilo i planirano uz Nacionalni program reformi.

Novac iz EU-ovih fondova

Iz Ministarstva navode da je glavni uzrok ukidanja Zaklade preklapanje poslova Zaklade i Ministarstva – Zaklada na godinu dodjeljuje oko 400 stipendija iz državnog proračuna, a Ministarstvo 13.400 stipendija, pa bi spajanje Zaklade i Ministarstva rezultiralo učinkovitijim sustavom.

Zakon o Nacionalnoj zakladi za potporu učeničkom i studentskom standardu donijet je potkraj 2007. kako bi se podigla razina učeničkoga i studentskog standarda, što uključuje dodjelu stipendija nadarenim učenicima i studentima te onima slabijeg socio-ekonomskog statusa, financiranje različitih posebnih programa za studente i učenike i slično.

Ministarstvo je dalo odgovor i na pitanje koje si postavljaju mnogi studenti – hoće li ukidanjem Zaklade biti manje novca za stipendije.

“Broj stipendija se ukidanjem Zaklade neće smanjiti. Dapače, Ministarstvo u tom smislu koristi ne samo sredstva proračuna, nego i sredstva Europskog socijalnog fonda”, javljaju iz Ministarstva.