Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Nakon što je u srpnju napokon izašao iz procesa sanacije, Studentski centar u Zagrebu potkraj je listopada raspisao natječaj za izbor i imenovanje novog ravnatelja. Prijave su se primale samo devet dana, od 25. listopada do 2. studenoga, a prijavljeni kandidati rezultate natječaja doznat će najkasnije 45 dana nakon isteka roka za podnošenje prijava.

Bez odgovora

Po izlasku iz sanacije SC je vraćen u mjerodavnost Sveučilišta u Zagrebu, a za predsjednika Upravnog vijeća imenovan je zagrebački rektor Damir Boras. Za vršitelja dužnosti ravnatelja izabran je dotadašnji sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak koji će na tom položaju ostati do imenovanja novog ravnatelja, po završetku natječaja.

Na pitanja koliko se kandidata prijavilo na natječaj, kada će se rezultati natječaja objaviti i kada će novoizabrani ravnatelj stupiti na dužnost, Upravno vijeće Studentskog centra u Zagrebu nije odgovorilo nego su samo naveli da je natječaj za izbor ravnatelja u tijeku i da nas po završetku natječaja mogu obavijestiti o izabranom kandidatu.

Global je pokušao dobiti intervju s trenutačnim vršiteljem dužnosti ravnatelja Mirkom Bošnjakom, ali do ovog trenutka i nakon višekratnih upita nije dobio odgovor na pitanje želi li Bošnjak pristati na intervju

Financijski problemi Studentskog centra u Zagrebu počeli su prije gotovo 20 godina, kada je SC 2002. godine prvi put ušao u proces sanacije zbog duga od 87 milijuna kuna. Dvije godine poslije SC je saniran, a ravnatelj postaje Niko Vidović. Neracionalno i netransparentno poslovanje opet je gomilalo dugove zbog čega se osam godina poslije SC ponovno našao u teškoćama.

U siječnju 2013. godine SC drugi je put ušao u proces sanacije zbog duga koji je iznosio nešto više od 151 milijun kuna. Tada je smijenjen Niko Vidović, a za sanacijskog upravitelja je postavljen Pejo Pavlović. Tri godine poslije na mjesto Peje Pavlovića sjeda Mirko Bošnjak koji ostaje sanacijski upravitelj do završetka sanacije.

Zašto se čekalo?

Studentski centar je u osam godina sanacije iz državnog proračuna dobio gotovo 158 milijuna kuna. Još 2017. godine SC je dobio zadnju državnu injekciju nakon čega je godinu završio s čak 28 milijuna kuna viška. U svakoj idućoj godini, kao i 2020. godini, SC je poslovao pozitivno.

financijski problemi Studentskog centra počeli su prije gotovo 20 godina

Pitanje zašto se na izlazak SC-a iz procesa sanacije tako dugo čekalo nikad nije potpuno razjašnjeno. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je u Odluci o završetku sanacije Studentskog centra u Zagrebu ovog ljeta navelo da ni njima nije poznat razlog zbog kojeg bivša administracija nije prije pokrenula proces izlaska SC-a iz sanacije.

Za vrijeme Bošnjakove dužnosti kao sanacijskog upravitelja u medijima se pisalo o navodnim zapošljavanjima u SC-u preko kumstava i članstva u vladajućoj stranci. Global je pokušao dobiti intervju s trenutačnim vršiteljem dužnosti ravnatelja Mirkom Bošnjakom, ali do ovog trenutka i nakon višekratnih upita nije dobio odgovor na pitanje želi li Bošnjak pristati na intervju.