Foto: Marija Edita Feldi/Global

Sve se češće u grupama na Facebooku za pronalazak posla mogu pronaći ispovijesti studenata koji za svoj rad dulje nisu primili plaću, iako je Zakonom o obavljanju studentskih poslova određeno kako je tvrtka u kojoj je student zaposlen obvezna Studentskom centru isplatiti naknadu za obavljeni posao najkasnije 15 dana od završetka posla, a SC nakon uplate ima rok tri dana da uplati novac studentu. S neisplatom plaće susrelo se i dvadesetak studenata koji su radili u jednoj hrvatskoj rent-a-car tvrtki.

Isplati se žaliti

“Nakon što nam plaća nije sjela na račun, prijavili smo slučaj SC-u koji tada opominje tvrtku. Slijedi prijava, odnosno student osobno mora doći i prijaviti”, rekao je jedan od studenata i dodao kako je tvrtka trenutačno blokirana, a SC se pobrinuo da se zatvori.

Iako ih je SC obećao isplatiti i nakon toga se s tvrtkom dogovoriti o naknadi, njegov kolega dodaje kako još čekaju plaću za ožujak i travanj, a tvrdi kako im SC ne želi dati nikakve podatke o tome u kojoj je fazi njihov slučaj.

Osim njih, novac nije dobila ni Matea Marijanović koja je preko zagrebačke tvrtke u Splitu promovirala proizvode. Isplatu nije dobila ni nakon što je u zagrebački Student servis poslala dva ugovora, a splitski joj nije mogao pomoći jer ugovor nije bio fakturiran.

Opći uvjeti poslovanja Studentskog centra u Zagrebu, među ostalim, napominju da je SC odgovoran za zaštitu izvođača, odnosno studenta, i pružanje pravne pomoći i zaštite u vezi s ostvarivanjem svih prava iz Ugovora

“Radila sam taj posao prije godinu i pol. Ni zagrebački ni splitski Student servis nisu se zauzeli za studente pa sam na kraju odustala”, dodala je Matea.

Tri mjeseca je bezuspješno isplatu poslodavca tražio i Luka Pezerović koji je nakon toga odlučio kontaktirati riječki SC koji je, kaže, u rekordnom roku riješio problem.

“Nazvali su poslodavca i očito mu zaprijetili, no važno je da je meni plaća sjela za dva dana”, zaključuje Luka.

Sličan je i slučaj Rafaele Alandžak koja je tri mjeseca radila u optici, a čiji je poslodavac, kad bi se napokon javio na poziv, rekao da će “uplatiti sljedeći tjedan”.

“Redovito sam nosila ugovore, ali on bi ih svaki put izgubio. Ponovno sam podigla tri ugovora, potpisao ih je, odnijela sam ih u Student servis na fakturu i vratila ih, a on je unutar 15 dana trebao isplatiti”, rekla je Rafaela i dodala kako joj je, nakon što je učestalo dolazila i žalila se, Student servis isplatio i tužio poslodavca.

Prijetnjama do novca

Godinu dana nakon što je završila posao, uplatu na svoj račun dobila je i Nikolina Macešan. Naime, poslodavac nije potpisao njezin ugovor pa u Student servisu nije mogla dokazati da je radila, a tvrtka se u međuvremenu zatvorila. Uzela je stvari u svoje ruke i redovito zvala poslodavca, a on je godinu dana poslije otvorio tvrtku pod novim nazivom i tek joj tada uplatio.

Ariani Kalember bila je obećana isplata unutar 30 dana, no nakon što je taj rok prošao odlučila je kontaktirati poslodavca koji ju je ignorirao.

“Prošla su tri mjeseca i konačno se javio te rekao da je izgubio moj ugovor za koji su oni inzistirali da bude poslan poštom”, rekla je i dodala kako je prema broju pošiljke vidjela da je preuzeta.

“Poslala sam novi ugovor i rekla da ću izaći sa situacijom u medije ako ne isplate unutar tjedan dana. Shvatili su da su moje prijetnje ozbiljne i isplatili me nakon tri mjeseca”, zaključuje Ariane.

‘Ako mi plaća ne sjedne u roku dva dana bit ću prisiljena rješavati ovu situaciju uz pomoć odvjetnika’, poručila je studentica poslodavcu nakon čega joj je dugoočekivani novac i uplaćen

Nakon što je radila sedam dana u tjednu, propuštala predavanja i trpjela rad u ozvučenom lokalu koji je dopuštao poslodavki da prati svaku njezinu riječ, Ana Relota dala je otkaz, ali joj zaostala plaća nije sjela na račun unatoč obećanjima poslodavke pa je svoju ispovijest podijelila u grupi na Facebooku.

“Tada se javila, rekla je da to odmah izbrišem. Rekla sam joj da ću izbrisati nakon što ona uplati”, govori Ana i dodaje kako joj je isplatila manju svotu od dogovorene, a drugi joj mjesec nikada nije isplatila.

Slično se dogodilo i studentici Filozofskog fakulteta kojoj je na početku radnog odnosa plaća uvijek sjedala na vrijeme, ali po završetku joj posljednja uplata nije bila vidljiva na računu.

Ugovor vaditi na vrijeme

Poslodavac ju je tjednima uvjeravao da je problem sa zagrebačkim SC-om, rekla je ova studentica i dodala kako je osjećala priličnu nelagodu što mora utjerivati vlastiti novac, ali je nazvala SC koji je demantirao da je ikad išta bilo uplaćeno.

“Ponovno sam poslala poruku i nisam dobila odgovor, a tjedan dana nakon te poruke poslala sam mu da mi je žao, ali ako mi plaća ne sjedne u roku dva dana bit ću prisiljena rješavati tu situaciju uz pomoć odvjetnika. Naravno, plaća mi je ‘magično’ bila uplaćena”, dodala je.

Na naš upit o tome kako riješiti problem neisplate ako poslodavac čak i nakon opomene ništa nije poduzeo, odgovorio je savjetnik ravnatelja za studentska pitanja, Mario Župan.

“Studentski centar u Zagrebu svoje obveze opisane u Zakonu o obavljanju studentskih poslova ispunjava po propisanoj proceduri”, rekao je.

Unatoč tome što SC tvrdi da je sustav uhodan i da se sve obavlja prema proceduri, iskustvo mnogih studenata jasno pokazuje da se plaća ponekad ne isplati i dulje od godinu dana.

Često je nemoguće natjerati poslodavca da plati, no ključno je odmah po prihvaćanju posla sklopiti e-ugovor koji olakšava dokazivanje trajanja radnog odnosa. Uz to, ostaje i pokušati kontaktirati poslodavca, ali ako to ne uspije, sljedeći je korak obratiti se Student servisu koji bi trebao preuzeti proceduru. Opći uvjeti poslovanja Studentskog centra u Zagrebu, među ostalim, napominju da je SC odgovoran za zaštitu studenta, i pružanje pravne pomoći i zaštite u vezi s ostvarivanjem svih prava iz Ugovora.