Foto: Privatna arhiva

I ove akademske godine nastavila se provedba programa društveno korisnog učenja u suradnji Gonga i Fakulteta političkih znanosti, i to ponovno kolegijem Politička socijalizacija i političko obrazovanje. Studentice i studenti osmislili su i proveli radionice iz političke i medijske pismenosti u srednjim školama, s time da su ovaj put gostovali uglavnom u zagrebačkim strukovnim i tehničkim školama. Zanimanje škola za radionice pokazalo se većim nego što je grupa koja je uključena u društveno korisno učenje imala kapaciteta izvesti.

Za budućnost

“Evaluacije su pokazale da su i učenici i studenti bili zadovoljni gostovanjima na nastavi, što potvrđuje da program adekvatno odgovara na učeničke potrebe, ali i da je vrlo važna prigoda studentima da razviju svoje kompetencije i da vide kako bi se snašli u radu u odgojno-obrazovnom sustavu”, rekla nam je Martina Horvat, DKU mentorica iz Gonga na Političkoj socijalizaciji i političkom obrazovanju.

Društveno korisno učenje, istaknula je, bilo je izvrsna prigoda za provedbu radionica iz nekih tema edukativnih programa medijske i političke pismenosti kakvi bi se učenicima mogli pokazati posebno potrebnima.

“Trebamo imati na umu da će učenice i učenici postati građanke i građani u svijetu koji je politički nepredvidljiv i neprekidno zasićen medijskim sadržajima. U takvim je okolnostima važno da se razvoj njihovih demokratskih građanskih kompetencija obavlja kontinuirano, ne samo kroz formalni obrazovni sustav, nego i aktivnostima neformalnog obrazovanja. Kad se mladi obraćaju mladima, često se pokaže da su im neke “teške” teme itekako sposobni približiti na zabavne i razumljive načine. Tako studenti daju važan doprinos tome da građani budu zainteresirani, informirani i aktivni, što je apsolutno u interesu demokratskih društava”, istaknula je. Dražen Hoffmann, mentor iz Gonga na kolegiju Posebne javne politike u prethodnoj akademskoj godini, najavio je završnu mini-konferenciju.

Društveno korisno učenje, ističe Martina Horvat, bilo je izvrsna prigoda za provedbu radionica iz nekih tema edukativnih programa medijske i političke pismenosti kakvi bi se učenicima mogli pokazati posebno potrebnima

“Završna konferencija, koju planiramo održati 25. veljače na Fakultetu političkih znanosti, bit će dodatna prigoda da se osvrnemo na to kako nam je bilo, ali i da nastavimo razgovor o nastavku i daljnjem razvoju različitih programa društveno korisnog učenja idućih godina. Svi razgovori koje smo dosad vodili pokazuju da postoje i potreba i interes, kako na fakultetu i među studentima, tako i među organizacijama civilnog društva. Osvrćući se na kraju prve godine, zadovoljni smo što smo izvedbom aktivnosti društveno korisnog učenja uspjeli obuhvatiti nastavu na tri kolegija, a na jednome od njih, u dvije uzastopne akademske godine”, istaknuo je.

Podršku su imali od Europskog socijalnog fonda, stoga će na konferenciji sudjelovati različite organizacije i provoditelji društveno korisnog učenja na drugim fakultetima, kako bi razmijenili iskustva i pokušali osigurati buduću provedbu sličnih programa, rekao nam je Hoffmann.

Nastavak suradnje

“Zahvaljujući nositeljicama i nositeljima kolegija u koje smo se uključili prošle godine – Posebnih javnih politika, Političke socijalizacije i političkog obrazovanja te Istraživačkog novinarstva – ne želimo ništa mijenjati. Čak i ako se pokaže da će suradnja na dosadašnjim kolegijima biti nešto manjeg opsega, želimo zadržati kontinuitet ponude nekih oblika društveno korisnog učenja kao i ponavljati cikluse intenzivne provedbe”, pojasnio je Hoffmann i otkrio planove budućih suradnji s Fakultetom.

Foto: Privatna arhiva

U ljetnom semestru aktualne akademske godine, surađivat će kroz kolegij Mediji, demokracija i participacija nositeljice doc. dr. sc. Dine Vozab. Kolegij se na FPZG-u izvodi prvi put, zbog čega se iznimno raduju toj suradnji.

“Najvažnije je da na fakultetu vidimo stvarni interes i motivaciju za razvijanje programa DKU, i to ne samo s Gongom i na ‘gongovskim’ temama, nego i s drugim organizacijama civilnog društva koje se bave temama velike važnosti za buduće politologe i novinare, kao što je lani na fantastičan način pokazala Zelena akcija”, izdvojio je Hoffmann.