Foto: Pixabay

Kineziološki, Građevinski, Medicinski fakultet te Fakultet organizacije i informatike (FOI) u Zagrebu, prelaze na virtualan oblik nastave zbog loše epidemiološke situacije.

Studenti s kojima smo razgovarali nisu zadovoljni nastavom na daljinu, preferiraju onu kontaktnu jer im ovakav način rada stvara dodatni stres. Naveli su neke od problema s kojima se susreću zbog ovog modela nastave.

Online kolokviji su najveći problem

Odluka FOI-ja odnosi se na razdoblje od 2. do 15. studenog. Kolokviji, ispiti i usmeni moći će se održavati i uživo i online u skladu s dogovorom s nositeljem kolegija. Svi koji pripadaju visokorizičnoj skupini, sve provjere znanja moći će obavljati na daljinu, obavještava FOI.

Studentica treće godine studija informacijskih i poslovnih sustava na FOI-ju, Adrijana Lauš, tvrdi da je zbog velikog broja studenata dosta teško stvoriti raspored bez ikakve kolizije. Na početku joj je online nastava predstavljala problem jer je zahtijevalo puno više rada, ali smatra kako je to sada na njezinu fakultetu puno bolje organizirano.

Kolokviji su nam navažniji, a zbog online nastave, kad se rješavaju online, onda su najlošiji dio sustava. Nekad vas zbog interneta sustav izbaci van i nemoguće je vratiti se na određena pitanja, a vremena za pojedine kolokvije gotovo da i nema”, objašnjava Adrijana i dodaje da zbog različitih situacija kod kuće neki studenti nisu u mogućnosti dati sve od sebe na online kolokviju.

“Nekad vas zbog interneta sustav izbaci van i nemoguće je vratiti SE na određena pitanja, a vremena za pojedine kolokvije gotovo da i nema”, objašnjava Adrijana

“Zamislite si situaciju u kojoj morate biti koncentrirani i riješiti kolokvij jako dobro, jer ste svjesni situacije ako padnete kolegij. S druge strane, imate susjede koji puštaju glasnu glazbu ili pak imate djecu koja vrište ispod prozora. Možda vam je internet toliko loš da čak ne možete pokrenuti kolokvij, a ne daj Bože da netko od ukućana radi od kuće i koristi isti internet za vrijeme kolokvija, to jako loše utječe na rezultat. Za to nitko neće imati razumijevanja“, kaže Adrijana.

Nedostatak prakse

Građevinski fakultet mjeru potpunog izvođenja nastave online donio je za razdoblje od 26. listopada do 7. studenog, no ne odbacuju mogućnost produljenja te odluke ovisno o situaciji s pandemijom. Kolokvije će biti moguće pisati i uživo.

“S početkom nove akademske godine, od sedam usmjerenja na diplomskom studiju, jedino je Zavod za hidrotehniku kojem pripadam održavao nastavu na klasični, kontaktni način. Iskreno, bio sam prezadovoljan takvom odlukom jer su ostali smjerovi imali jedan tjedan uživo, a jedan online, s tim da najčešće kad je tjedan online ne bismo uopće imali predavanja nego bismo ih odrađivali kroz brži tempo u tjednu uživo. S pogoršanjem epidemiološke situacije, odlukom dekana cijeli fakultet je prešao na online nastavu u trajanju od najmanje dva tjedna, za što čisto sumnjam da će biti samo toliko”, objašnjava student Građevinskog fakulteta Nikola Troskot.

Napominje da unatoč trudu profesora putem platforme MS Teams, online nastava nije ni približno kvalitetna kao nastava uživo. Prvenstveno zbog otežane koncentracije pri gledanju u zaslon računala, ali i zbog nemogućnosti održavanja laboratorijskih vježbi i terenskih nastava na kojima se stekne mnogo praktičnih znanja.

“Moj je stav, a i stav dosta kolega s kojima sam pričao, da se nastava trebala i dalje održavati uživo i da postoji velik broj ustanova i objekata koje bi trebalo zatvoriti prije nego fakultete”, nadodaje Nikola.

Neiskorištene mogućnosti tehnologije

Istu odluku donio je Medicinski fakultet na kojem se dio nastave od 27. listopada održava online. Odluka se odnosi na dva tjedna. Vježbe na pretkliničkim predmetima izvode se na daljinu, dok se kliničke vježbe izvode prema izvedbenom nastavnom programu, no s najviše dva studenata u grupi. U slučaju većeg broja zaraženih, otvorena je opcija izvođenja tih vježbi i na daljinu.

Student Medicinskog fakulteta Jan Težak tvrdi da njemu ne odgovara online nastava koja više sliči live webinarima i smatra da bi se suvremena tehnologija mogla puno bolje iskoristiti za nastavu na daljinu. Kao iznimku spominje katedre koje objavljuju temeljite prezentacije s glasovnim objašnjenjima, videe i razne materijale.

Nastava na Kineziološkom fakultetu dva tjedna održavat će se online, počevši od 26. listopada. Izuzetak tome su kontaktna nastava na teorijsko-praktičnim predmetima u hibridnom obliku i predmet Kineziologija u edukaciji. Oni će se održavati u dvoranama Kineziološkog fakulteta po zadanom rasporedu koji je dostupan na stranici fakulteta. Studenti su dužni obavljati svoje obveze, a profesori voditi evidencije.