StoryEditor

VODIČ ZA STUDENTE Gdje učiti u Zagrebu?

Od fakultetskih knjižnica, FFZG-ova je zbog svoje prostranosti, mira i tišine mnogim studentima omiljena

23/11/2022 u 11:00 h
13985
Pixabay

Voliš li više učiti u miru i tišini, ili koncentraciju pronalaziš u žamoru? Preferiraš li knjižnicu, ili pak kafiće? Je li tvoja dobitna kombinacija za odličan uspjeh učenje naglas na svježem zraku? Kao najveći studentski grad u Hrvatskoj, Zagreb nudi mnoga rješenja za lakše učenje. Od knjižnica koje su idealne za učenje u miru i tišini, do zanimljivijih lokacija koje nude i adekvatnu pauzu od učenja.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK)

Za NSK se često može čuti da tko ondje nije barem jednom učio, nije niti studirao. Zbog velikog prostora koji knjižnica nudi, studenti se uglavnom ne trebaju brinuti hoće li ostati bez mjesta za učenje, a usto NSK pruža i raznovrsnu akademsku literaturu. Za korištenje svih usluga koje ova knjižnica pruža, pa tako i za učenje, potrebno je biti učlanjen. Za redovite studente cijena godišnje članarine iznosi 100 kuna. Ova knjižnica ima i svoju menzu, koja je radnim danima otvorena od 8 do 15:30 sati.

Knjižnice grada Zagreba (KGZ)

Najpopularnije su Gradska knjižnica i Knjižnica Božidara Adžije, a uz njih, tu je još ukupno dvanaest knjižnica na različitim lokacijama. Za korištenje njihovih usluga također je potrebna članska iskaznica, a godišnja članarina iznosi 50 kuna. Učlanjenjem u bilo koju KGZ, član ima pravo koristiti usluge svake od njih.

Knjižnica Filozofskog fakulteta (FFZG)

Od fakultetskih knjižnica, ova je zbog svoje prostranosti, ali i mira i tišine, mnogim studentima omiljena. U njoj ne uče samo studenti s Filozofskog fakulteta, no samo oni mogu posuđivati literaturu. Ipak, unutar knjižnice njome se mogu služiti i drugi studenti. FFZG ima i svoju menzu, pa tako studenti mogu predahnuti od učenja uz topli obrok radnim danom od 8 do 15:30 sati.

Učionice u studentskim domovima

Stanarima zagrebačkih studentskih domova učionice su pravi spas. S obzirom na to da studenti puno vremena provode u svega nekoliko kvadrata prostora, i to uglavnom s cimerima, često im je potreban drugi prostor za bolju koncentraciju. Jedna od najvećih učionica nalazi se u prvoj kategoriji smještaja, odnosno u 11. paviljonu u Studentskom domu Stjepan Radić.

Parkovi u prirodi

Poznato je da svjež zrak dobro utječe na koncentraciju, a upravo Zagreb nudi mnoge lokacije za učenje na otvorenom, za što su idealni upravo početak jeseni i proljeće. Jarun, Bundek i Maksimir samo su neke od studentima omiljenih lokacija za učenje na otvorenom, a ne treba izostaviti niti Boćarski dom i Ribnjak. Još jedna od prednosti koju oni nude je i mogućnost učenja na glas.

Kafići

Za one kojima nisu potrebni mir i tišina, studenti nude i nekoliko preporuka mjesta gdje se može učiti uz kavicu. Jedan od najpopularnijih je A Most Unusual Garden u blizini Studentskog doma Stjepan Radić. Za učenje je pogodan i Program Bar u Martićevoj ulici, a u istoj ulici nalazi se i Booksa, književni klub koji nudi i stručnu literaturu za studente.

Vezani članci
16. travanj 2024 21:23