Foto: Privatna arhiva

Europski sveučilišni institut (EUI) službeni je arhiv institucija Europske unije, ali isto tako i međunarodni centar za više obrazovanje onih koji studiraju društvene znanosti. Njegovo značenje jednako je onom CERN-a, koji je inače jako važan za prirodne znanosti.

Iznenađenje na Erasmusu

O značenju tog instituta nam govori i to da je tamo studirao i trenutačni hrvatski sudac pri Europskom sudu Siniša Rodin. Hrvatska se, međutim, ne bi složila s važnošću tog instituta jer, iako se ove godine priključila CERN-u, o priključenju EUI nitko ne govori. Zato je student Fakulteta političkih znanosti Roko Koštan s profesorom Igorom Vidačkom odlučio pokrenuti peticiju za priključenje Hrvatske EUI.

Roko je sasvim slučajno otkrio da Hrvatska nije članica EUI dok je bio na Erasmusu, razmjeni studenata u Firenci, i njegova ga je profesorica Europskog prava odvela u obilazak Arhiva EU-a i tamo se neugodno iznenadio.

“Nisam mogao vjerovati da Hrvatska nije među 23 potpisnice konvencije s obzirom na sve prednosti koje članstvo nosi. Naši studenti su među rijetkima u EU koji tamo ne mogu ostvariti stipendiju”, objašnjava Roko i dodaje da će oni koji će braniti naše interese u EU biti manje obrazovani nego oni iz ostalih država članica.

Pokrenuta je i peticija na kojoj je trenutačno nešto više od 650 potpisa, a nedavno su i s Fakulteta političkih znanosti, Ekonomije i Prava poslali zajednički dopis Ministarstvu znanosti i obrazovanja i uredu premijera. Odgovor se čeka

Nakon što je otkrio da Hrvatska još nije članica, Roko je odlučio kontaktirati Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a odgovor koji je dobio od njih ga je još više šokirao. Rekli su mu da nema interesa za priključenje jer studente to zapravo ne zanima. No on takav odgovor smatra suludim i nikako se ne bi složio s tim.

Cilj je 1000 potpisa

“Zaprepastilo me je da ja kao student moram dokazivati Ministarstvu i mobilizirati ljude da se pridružimo, a postoje oni koji su plaćeni za taj posao”, kaže Roko.

Na peticiji koju je pokrenuo trenutačno je nešto više od 650 potpisa, a cilj im je 1000 i jako su zadovoljni odzivom. Sam taj podatak govori da su studenti zapravo vrlo zainteresirani za priključenje EUI. Osim peticije, nedavno su s Fakulteta političkih znanosti, Ekonomije i Prava poslali zajednički dopis Ministarstvu znanosti i obrazovanja i uredu premijera, a na odgovor još čekaju.

Peticiju možete potpisati OVDJE.