Foto: Luka Šatara/Global

Svi stranci s privremenim boravkom u Hrvatskoj obvezni su prijaviti zdravstveno osiguranje, stoji u Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti stranaca. Međutim, Martina Furlan, dipl. iur. iz HZZO-a objašnjava da oni koji dolaze u svrhu srednjoškolskog obrazovanja i studiranja nisu to obvezni, i to ako sudjeluju u programima mobilnosti ili drugim programima u sklopu kojih već imaju zdravstveno osiguranje.

Također, prijaviti se nisu obvezni strani studenti s dokazom o osiguranju rizika korištenja zdravstvene zaštite, ali oni sami plaćaju svoje troškove. Ostali studenti, ovisno o tome iz koje države dolaze, obvezni su platiti doprinos.

Lani smjeli samo na Hitnu

Studenti iz bliske Bosne i Hercegovine imaju jednako pravo na zdravstveno osiguranje kao u svojoj zemlji, ali do ove godine nije bilo tako.

“Prošle godine je bilo užasno jer smo imali pravo samo na hitne intervencije”, žali se studentica povijesti na Filozofskom fakultetu iz Sarajeva, želeći ostati anonimna. Međutim, osiguranje im je besplatno, a procedura relativno brza.

“U Sarajevu priložim potvrdu da sam redovna studentica Sveučilišta u Zagrebu i svoj liječnički karton, koji liječnica koja me vodi u Sarajevu treba potpisati”, objašnjava studentica.

BH/HR3 naziv je potvrde o pravu korištenja zdravstvenog osiguranja državljana BiH s privremenim boravkom u Hrvatskoj

“Zatim pričekam nekoliko dana i dobijem dokument pod nazivom BH/HR3 koji regulira zdravstveno osiguranje bosanskohercegovačkih studenata u Hrvatskoj. Taj dokument predam u HZZO u Zagrebu i dobijem drugi na kojem su mi napisana sva prava koja imam i koja mi on regulira”, dodaje.

Foto: Luka Šatara/Global

BH/HR3 naziv je potvrde o pravu korištenja zdravstvenog osiguranja državljana BiH s privremenim boravkom u Hrvatskoj, određen u sklopu Međunarodnog ugovora o socijalnom osiguranju između Hrvatske i BiH.

“Nakon toga bi se trebala napraviti zdravstvena iskaznica”, kaže njezina sestra, također studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te dodaje da ona svoju nije izradila.

Na sreću, nisu morale koristiti zdravstveno osiguranje otkad ga imaju.

Student novinarstva, Hussam Fadhel iz Iraka, ima status azilanta u Hrvatskoj te je zbog potreba korištenja zdravstvenog osiguranja vrlo nezadovoljan radom hrvatskog zdravstva.

Azilanti zbrinuti

“Imao sam nekih problema. Trebao sam imati operaciju nosa, ali moram čekati sigurno godinu dana da dođem na red”, objašnjava Hussam, svjestan da se s istim problemom susreću i mnogi Hrvati, a ne samo azilanti u Hrvatskoj.

Iz HZZO-a dodaju da se studenti sa statusom azilanata u Hrvatskoj ne osiguravaju na obvezno zdravstveno osiguranje, ali imaju jednaka prava na zdravstvenu zaštitu kao i hrvatski studenti. Također, troškove njihove zdravstvene zaštite pokriva Ministarstvo zdravstva.

Stranim studentima koji nisu iz država članica EU-a glavni problem nije toliko sam proces prijave nego svima nam poznati redovi čekanja. Unatoč nezadovoljstvu, u Hrvatskoj i dalje imaju relativno dobre uvjete zdravstvenog osiguranja.